46. İstanbul Müzik Festivali programı açıklandı
İstanbul Müzik Festivali 23 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali 23 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sahnede müziği icra edenleri, koltuklarındaki dinleyicileri ve perde arkasındaki destekçileriyle 46. yılına giren İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “aile bağları” temasını merkezine alan bir programla müzikseverlerin karşısına çıkıyor.
46. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, 15 Şubat Perşembe sabahı Yapı Kredi Kültür Sanat’ta yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak konuşmacı olarak katıldı.
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “İstanbul Müzik Festivali 46 yıldır İstanbul’un kültür ve sanat yaşamını zenginleştiriyor ve hem sanatçılar hem de izleyiciler için önemli bir uluslararası platform yaratıyor. Festival programında bu yıl da büyük solistler ve önemli orkestralar, prömiyerler, disiplinlerarası söyleşiler, her yaştan izleyiciye açık, geniş katılımlı ücretsiz konserler yer alıyor. Bunun yanı sıra festivalde, İKSV olarak gençlere ve çocuklara yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bu çalışmaların hem klasik müziğin hem de ülkemizin geleceğine önemli etkileri olacağına inanıyoruz. Festivalde yer alan tüm sanatçılara, her yıl Haziran ayını özlemle bekleyen festival izleyicilerine, Festival Sponsoru ECA Presdöküm Sanayii A.Ş. başta olmak üzere 46. İstanbul Müzik Festivali’nin gerçekleştirilmesine destek veren tüm kurum ve kuruluşlara içten teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.
Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuşmasında “Elginkan Topluluğu olarak biz, tüm iş alanlarımızın yanı sıra kültür - sanat faaliyetlerine, eğitime ve bilime büyük değer veren bir aileyiz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile 1988 yılında başlayan işbirliğimiz karşılıklı dostane duygularla her geçen yıl artarak devam etmiş ve bugünlere kadar gelmiştir. Bu işbirlikteliğimiz esnasında birçok kıymetli sanatçımızı ağırladık; festivalin önemli isim ve topluluklarından Suna Kan, İdil Biret, Halit Turgay ve Fazıl Say gibi isimleri İstanbul’da sanatseverlerle buluşturduk. İKSV ile ortak hedefimiz, müziği çok yönlü ele alarak, tüm ülkemizin geleceği gençleri ve müzikseverleri aralarında aile bağının kurulduğu bir müzik anlayışıyla buluşturmaktır. Festivalimizin bu yılki “aile bağları” teması sayesinde müziğin birleştirici gücünü içimizde hissederek eşsiz bir müzik ziyafetine tanık olacağız. Ruhundan Müzik Akanların aile bağlarını müzikle güçlendirmek dileğiyle” dedi.
Festival programı ve temasına dair detayları aktaran İstanbul Müzik Festivali Direktörü ve İKSV Genel Müdür yardımcısı Yeşim Gürer Oymak konuşmasında, “Bu sene “aile bağları” teması etrafında şekillenen İstanbul Müzik Festivali sunduğu zengin program kapsamında birçok aileyi ağırlıyor: Mischa Maisky ile çocukları Lily ve Sascha, Ferhan ve Ferzan Önder, Güher ve Süher Pekinel, Skride Quartet’in kardeş üyeleri Lauma ve Baiba Skride, Kudsi Erguner ve oğlu, Akatay Ailesi, Diana Damrau ve eşi Nicholas Teste, Hakan Güngör ve eşi Meral Azizoğlu. Ve tabii festivalde daha önce çeşitli yıllarda diğer aile üyelerini ağırladığımız Capuçon, Onay, Bunuatishvili, Hagen aileleri. Bu yıl İstanbul’un yine kültürel mirasının altını çizdiğimiz, mekânla konuşan içeriklerde bir konser seçkisi sunmaya hazırlanıyoruz. Aya İrini Müzesi, Kapalıçarşı, Sirkeci Garı, Rahmi Koç Müzesi, Sinagoglar ve Kiliseler, İstanbul’un çok kültürlülüğüne dikkati çeken pek çok mekân konserlerimize ev sahipliği yapacak” dedi.
Festivalin Teması “Aile Bağları”
46 yıldır farklı kuşakları müzikle buluşturan İstanbul Müzik Festivali’nin teması “aile bağları” olacak. Sanatçıları, dinleyicileri, destekçileri ve çalışanlarıyla kendisi de büyük bir aile olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl müzikseverleri aile ilişkileri arasındaki müziğin izini sürmeye, müziğe dair anılarını yeniden hatırlamaya ve keşfetmeye davet ediyor. Festival bu tema kapsamında müzikseverleri Lauma & Baiba Skride, Güher & Süher Pekinel ve Ferhan & Ferzan Önder gibi kardeş müzisyenler, Selman & Kudsi Ergüner, Mischa, Lily & Sascha Maisky gibi müzisyen baba ve çocukları ile Diana Damrau & Nicolas Tesle gibi eş müzisyenlerin de aralarında olduğu zengin bir programla buluşturuyor.
46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında bu sene “aile bağları” temasını merkezine bir sosyal medya kampanyası da gerçekleştirilecek. Festival takipçilerinin enstrüman çalarken çekilmiş ve #ailebağları etiketiyle paylaşacağı çocukluk fotoğrafları festivalin sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.
Festival Açılışını Yine Genç Bir Solistle Yapıyor
46. İstanbul Müzik Festivali, açılış konserini 14 yıldır gelenek halini aldığı üzere yine Sascha Goetzel yönetimindeki Festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde ödüllü genç bir solistle gerçekleştirecek. BİFO’nun, İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl buluşacağı solist 2017 XV. Uluslararası Van Cliburn Piyano Yarışması’nın ilk Güney Koreli birincisi Yekwon Sunwoo olacak. Piyano repertuarının en güç konçertoları arasında sayılan Rachmaninov’un 3. Piyano Konçertosu’yla Altın Madalya kazanan ve Türkiye’deki ilk konserini festivalde gerçekleştirecek olan 28 yaşındaki Yekwon Sunwoo piyano üzerindeki üstün hâkimiyeti ve kuvvetli yorumculuğuyla son yıllarda pek çok ödülün sahibi oldu. 46. İstanbul Müzik Festivali açılış töreni ve konseri 23 Mayıs Çarşamba akşamı saat 19.00’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
Festivalin Onur Ödülü Prof. Yekta Kara’ya Takdim Ediliyor
46. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü Prof. Yekta Kara’ya takdim edilecek. İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümünde müziğe başlayan Kara, Alman Lisesi’ni bitirdikten sonra yükseköğrenim için gittiği Almanya’da Münih Devlet Müzik ve Tiyatro Akademisi Opera ve Şan Bölümü'ne girdi. 1973 yılında başladığı opera rejisi öğrenimini beş yıl süreyle Prof. Günther Rennert ile sürdürüp 1978’de Münih Devlet Müzik ve Tiyatro Akademisi Opera Rejisi Bölümü'nü bitirirken İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden de mezun oldu.
1978–1980 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde solist sanatçı ve dramaturg olarak çalıştığı dönemde ilk rejisini gerçekleştirdi. 1980'den başlayarak 35 yıl süreyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde solist sanatçı, başdramaturg ve başrejisör olarak kesintisiz çalışan Yekta Kara, 1992–2000 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi müdürlüğü ve genel sanat yönetmenliği görevlerini üstlendi, 2010-2015 yılları arasında ise Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin sanat yönetmenliğini yaptı.
Yekta Kara, Türkiye’de sahneye koyduğu sayısız eserin yanı sıra Almanya, Fransa, Avusturya, ABD, Meksika, Güney Kore ve Bulgaristan’da konuk yönetmen olarak çalıştı, sahnelediği operalar Danimarka, İspanya, Portekiz, İtalya, Macaristan, Estonya, Rusya ve Çin'de sergilenmiştir. 1983'ten bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliğini sürdüren Kara, önemli uluslararası opera yarışmalarının da jüri üyesidir. Yekta Kara’ya ödülü 46. İstanbul Müzik Festivali açılış töreninde takdim edilecek.
Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Mischa Maisky’e Veriliyor
46. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü, dünyada solist olmadığı önemli orkestra, birlikte çalmadığı efsanevi isim kalmayan, Rostropovich ve Piatigorsky’nin varisi olarak anılırken, iki isimle de çalışmış tek isim olma ayrıcalığı taşıyan, kendi özgün yorumculuk üslubuyla kendisi de efsanevi viyolonselciler arasında yerini alan Mischa Maisky’e takdim edilecek.
Kendini her anlamda dünya vatandaşı olarak tanımlayan Mischa Maisky, Deutsche Grammophon etiketi altında dünyanın en önemli orkestralarıyla 35’in üzerinde albüm kaydetti. Pek çok kez Grammy’e aday gösterilen Maisky’nin albümleri birçok ödül aldı. Festival, benzersiz kariyeri ve hayat hikâyesine sahip Maisky’i iki konserde birden ağırlayacak. Maisky ilk konserini köklü geçmişiyle tanınan Franz Liszt Oda Orkestrası’yla 2 Haziran Cumartesi günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirecek. Konser öncesinde sanatçıya Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek. Festivalin bu yılki temasına gönderme yapan ve sanatçının kızı Lily ve oğlu Sascha’yla birlikte gerçekleştireceği Maisky Kesişmeleri başlıklı konseriyse 4 Haziran Pazartesi akşamı Süreyya Operası’nda müzikseverlerle buluşacak.
Dünyanın Önde Gelen Orkestralarından La Scala Filarmoni Orkestrası 9 Yıl Aradan Sonra İstanbul Müzik Festivali’nde İstanbul Müzik Festivali’nin en son 2009 yılında ağırladığı dünyanın en önde gelen orkestralarından La Scala Filarmoni Orkestrası, şef Daniel Harding yönetiminde ve Grammy ödüllü piyanist Daniil Trifonov eşliğinde müzikseverlerle buluşacak.
1982 yılında kurulan La Scala Filarmoni Orkestrası, Ricardo Muti’nin 2005 yılına kadar yürüttüğü daimi şefliğinde dünyanın tüm prestijli salonlarında konserler verdi. 35 yıl içinde 600’ün üzerinde konser veren La Scala Filarmoni Orkestrası her yıl 40.000 dinleyicinin katılımını sağlayan Concerto per Milano’ya ev sahipliği yapıyor.
Paris Orkestrası’nın daimi şefliğine getirilen Daniel Harding’in şefliğinde, çağımızın en önemli genç piyanistlerinden, 2016’da Gramophone Yılın Sanatçısı, 2017’de ECHO Klasik Ödülü ve 2018 yılı başında da Grammy alan Daniil Trifonov’un solist olacağı La Scala konseri 27 Mayıs Pazar akşamı Yapı Kredi’nin yüksek katkısıyla ve Bell Şirketler Topluluğu ve Organik Group’un gösteri eş sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
La Scala Filarmoni Orkestrası konserinden önce yazar Aydın Büke üst fuayede Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında Beethoven ve Erocia Senfonisi üzerine bir konuşma gerçekleştirecek.
2017 ECHO Klasik Ödülünü alan “Savaşta ve Barışta” Festivalde
Tüm dünyada geniş yankı uyandıran, mezzosoprano Joyce DiDonato’nun projesi Savaşta ve Barışta, Türkiye’de ilk kez 46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında dinleyicilerle buluşacak.
Barış ve huzura müzik yoluyla ulaşabileceği inancıyla hayata geçirdiği Savaşta ve Barışta projesiyle ECHO Klasik Ödülünü alan, kendi neslinin en güçlü şancıları arasında gösterilen Joyce DiDonato aynı zamanda iki Grammy ödülü ve 4 kez aldığı ECHO Klasik Yılın Kadın Sanatçısı Ödüllünün de sahibi. Sesiyle olduğu kadar gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle de adından bahsettiren DiDonato, mahkûmlarla yaptığı çalışmalar ve geçtiğimiz sene El Sistema Yunanistan’a verdiği destek projesiyle de dünya sorunlarını gündeme taşıdı.
Maxim Emelyanchev yönetiminde Il Pomo d’Oro Orkestrası’nın eşlik ettiği projenin kostümleri ise ünlü İngiliz tasarımcı Vivienne Westwood’un imzasını taşıyor. Savaşta ve Barışta, 1 Haziran Cuma akşamı Mercedes-Benz Türk A.Ş. sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde müzikseverlerle buluşacak. Konserin hemen öncesinde Barış İçin Müzik Korosu Aya İrini avlusunda konsere gelen dinleyicileri karşılayacak.
Festival Özel Prodüksiyonu: Yolda
46. İstanbul Müzik Festivali, Gülsin Onay’ın piyanodaki yorumlarını Murathan Özbek’in kamerasıyla buluşturan çok disiplinli bir projenin dünya prömiyerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Murathan Özbek’in kamerasından gitmek, uzaklaşmak, yolda olmak hissini yansıtan görüntüler eşliğinde aynı hisleri barındıran Beethoven’ın Les Adieux’su, Schubert ve Liszt’in Auf dem Wasser zu singen’i, Ravel’in Ondine’i gibi eserlerle özel hazırlanan repertuvar Gülsin Onay yorumuyla özel bir müzik ziyafetine dönüşecek. İstanbul Müzik Festivali ve Bodrum Müzik Festivali ortak prodüksiyonuyla hazırlanan Yolda, 11 Haziran Pazartesi akşamı Süreyya Operası’nda Nobel İlaç gösteri sponsorluğunda dünya prömiyerini gerçekleştirecek.
Festival Eser Siparişleriyle Sanatsal Üretime Katkıda Bulunmaya Devam Ediyor
İstanbul Müzik Festivali 2011 yılından bu yana yerli ve yabancı bestecilere verdiği eser siparişleriyle sanatsal üretime ve çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Amsterdam Sinfonietta /Muzıekgebouw Aan ’t Ij, Norveç Oda Orkestrası, Orchestre De Picardie – Région Hauts-de-France, BBC Konser Orkestrası ve İstanbul Müzik Festivali’nin ortak siparişçisi olduğu Together Remember to Dance / Birlikte Hatırla Dans Etmeyi eserinin Türkiye prömiyeri 5 Haziran Salı günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.
Hollanda’nın tek profesyonel yaylı orkestrası Amsterdam Sinfonietta ile 16 Kasım 2017’de yapılan dünya prömiyerinde dakikalarca ayakta alkışlanan eserin Türkiye prömiyeri, heyecan verici eserleriyle günümüzün en çok özel sipariş olan bestecileri arasında sayılan besteci Dobrinka Tabakova’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. Köklü Alman müzik geleneğinden beslenirken son derece yenilikçi ve disiplinlerarası işbirlikleriyle de ismini duyuran Amsterdam Sinfonietta, sınırlı sayıdaki şefsiz orkestradan biri. Başkemancısı, sanat direktörü ve yönetmeni Candida Thompson olan orkestranın solistleri Ferhan ve Ferzan Önder piyano ikilisi olacak.
Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında besteci ve caz piyanisti Evrim Demirel, Dobrinka Tabakova ile bestecilik üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirecek.
Festival “Yarının Kadın Yıldızları” ile Geleceğin Müzisyenlerini Keşfediyor
İstanbul Müzik Festivali 40. yılında başlattığı Festival Genç Solistini Sunar projesinin ardından 46. yılında geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla yeni bir projeye imza atıyor. Yarının Kadın Yıldızları, TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olacak.
Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurtdışında bir müzik okulundan kabul alan, yurtdışında müzik eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, uluslararası yarışma gibi etkinliklere katılım veya çalgı alımı için desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabilecek. Başvurular İstanbul Müzik Festivali Direktörü ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı müzikolog Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyanist Muhiddin Dürrüoğlu, klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ve besteci Özkan Manav’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek.
Seçici Kurul tarafından desteğe değer bulunan adaylar, Türkiye’nin ilk “harika çocuğu” İdil Biret’le birlikte 28 Mayıs Pazartesi akşamı Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek Yarının Kadın Yıldızları konserinde dinleyicilerle buluşacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Yekta Kopan moderatörlüğünde, çalışmalarını Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de sürdüren ve Harvard Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı Canan Dağdeviren ve Trakya Tıp Fakültesi öğrencisi ve kök hücre araştırmacısı İnci Kadribegiç’in kişisel başarı hikâyelerini anlatacak.
Genç kadın müzisyenler, destek fonuna başvurularını 15 Şubat ile 22 Mart tarihleri arasında destekbasvuru@iksv.org adresinden yapabilir. Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’yla ve şartnameyle ilgili ayrıntılı bilgiler için: http://www.iksv.org/tr
Festivalden İstanbul’a Selam
İstanbul Müzik Festivali, üç imparatorluğun başkenti olmuş ve birçok kültüre ev sahipliği yapmış İstanbul’u Kapalıçarşı ve Sirkeci Garı peronunda gerçekleştirilecek iki özel konser ve Galata – Karaköy hattına yayılan Müzik Rotası’yla selamlıyor.
İlk kez geçtiğimiz yıl İstanbul Müzik Festivali’ni ağırlayan Kapalıçarşı’da gerçekleştirilecek İstanbul’un Ezgileri konserinde İbranice ninniler, Süryanice ilahiler, Sefarad şarkıları, Makedon, Yunan ve Ermeni türküleri ile Türk Sanat Müziği’nin en güzel örnekleri seslendirilecek. Kanun virtüözü Hakan Güngör’ün festivale özel oluşturduğu bu projede; UNESCO barış elçisi ney üstadı Kudsi Erguner ve oğlu Selman Erguner, büyük viyola ve gamba ustası Jordi Savall’ın oğlu Ferran Savall, amca Memduh Akatay ve yeğeni Mehmet Akatay gibi müzisyen ailelerin varlığı festivalin bu yılki teması “aile bağlarına” gönderme yapıyor. Ayrıca ud sazının geleneksel icrasını günümüz tınılarıyla birleştirerek kendi özgün tekniğini geliştiren Yurdal Tokcan ve 2014 Donizetti Müzik Ödüllerinde Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu seçilen Çağ Erçağ da aynı sahnede buluşacak. İstanbul’un Ezgileri konseri E.C.A - Serel gösteri sponsorluğunda 3 Haziran Pazar günü Kapalıçarşı’da müzikseverler buluşacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında müzik ve tarih araştırmacısı İncila Bertuğ İstanbul müziğine tarih ve kültürel alt yapı çevresinden baktığı bir konuşma gerçekleştirecek.
Festivalin İstanbul’un Şarkıları konseri ise müzikseverleri 1900’lerin ilk yarısındaki eski İstanbul’a götürecek. Gül Tango, Yıldızların Altında, Üsküdar’a Gider İken, Cici Beyim gibi cumhuriyet dönemi şarkılarını seslendirecek Meral Azizoğlu’na Macar topluluk Gypsy Fire Ensemble eşlik edecek. 6 Haziran Çarşamba akşamı İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez ev sahipliği yapacak Sirkeci Garı’nın peronu’nda gerçekleştirilecek İstanbul’un Şarkıları konseri müzikseverlere unutulmaz bir İstanbul akşamı yaşatacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Mario Levi “İstanbul’u Anlayabilmek” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.
İstanbul Müzik Festivali’nin üçüncü kez gerçekleştireceği Müzik Rotası ise bu yıl müzikseverleri Galata-Karaköy hattında İstanbul’un saklı güzelliklerini keşfedecekleri bir müzik yolcuğuna çıkaracak. Müzik Rotası’nın bu yılki durakları olan İtalyan Sinagogu, St. Georg Kilisesi, Sen Piyer Kilisesi ve Aşkenaz Sinagogu’nda gerçekleştirilecek konserlerin her birinde mekânın ruhuna özel hazırlanmış repertuvarlar sunulacak. Profesyonel rehberler eşliğinde rotanın geçmişi ve bugünü hakkında da bilgilerin verileceği Müzik Rotası konserleri, bluechip Creative Events katkılarıyla 10 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
Festival Bu Yıl Çocukları Klasik Müziği Deneyimleyerek Öğrenmeye Davet Ediyor
46. İstanbul Müzik Festivali bu yıl ilk kez Pera Müzesi eğitim bölümü işbirliğiyle çocuklara özel bir atölye programı gerçekleştirecek. Bütünsel bir sanat deneyimine vurgu yapan atölyelerde 4-6 ve 7-12 olmak üzere iki yaş grubuna yönelik toplam 8 atölye çalışması düzenlenecek.
Pera Müzesi’nde 26-27 Mayıs ve 2-3 Haziran hafta sonlarında gerçekleştirilecek atölyelerde, çocuklar Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan Osman Hamdi Bey’in İki Müzisyen Kız isimli eseri ile Franz Hermann, Hans Gemminger ve Valentin Mueller’in ortak yapıtı Türk Hareminden Bir Sahne tablosundan esinlenecek, müziği yaparak ve yaşayarak deneyimleyecekler. “aile bağları” teması kapsamında, 7-12 yaş grubu atölyelerin ikisi çocukların büyükanne ve büyükbabalarının da katılımıyla düzenlenecek. 15 kişiyle sınırlı atölyeler ücretsiz olup rezervasyon gereklidir. Atölye rezervasyonları 26 Mart itibariyle egitim@peramuzesi.org.tr adresinden yaptırılabilir.
Festivalde Ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri Devam Ediyor
Festival kapsamında İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl Babylon, bomontiada ve Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek. Hafta Sonu Klasikleri serisinin 26 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’da Babylon’da gerçekleşecek ilk konserinde Fazıl Say’ın prodüktörlüğünü yaptığı İlk Atlas albümüyle mezzosoprano Senem Demircioğlu ve piyanist İklim Tamkan ikilisi, türküleri ve 17. ve 18. yüzyılın önemli bestecilerinin eserlerini, özgün yorumlarıyla dinleyicilerle buluşturacak.
2 Haziran Cumartesi günü bomontiada’da saat 11.00’da gerçekleştirilecek Hafta Sonu Klasikleri - II konserinde ise Anadolu Nefesli Beşlisi, Anadolu türkülerini ve geleneksel kültürdeki ezgileri modern batı enstrümanları ile buluşturan yeni bir anlayışla yorumlayacak. Anadolu Nefesli Beşlisi, müziğin acılarla, sevinçlerle harmanlanmış örneklerini repertuarında bulunduran beş genç müzisyenlerden oluşuyor. Babylon ve bomontiada’da yapılacak Hafta Sonu Klasikleri konserleri Pozitif’in katkılarıyla gerçekleştirilecek.
Hafta Sonu Klasikleri konserlerinin üçüncüsü ise festivalin son Cumartesi günü olan 9 Haziran Cumartesi saat 11.00’da müzikseverleri Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde Koehne Quartet ile buluşturacak. Avrupa’nın önde gelen çağdaş müzik temsilcilerinden Koehne Quartet konserde klasik dönemden 21. yüzyıla uzanan repertuarlarıyla özgün ve orijinal yorumlar sunacak.
Festivalin Kapanışında Pekineller İngiliz Oda Orkestrası ile Bir Araya Geliyor
İngiliz Oda Orkestrası ile turnelerden albümlere uzanan pek çok başarılı işbirliği gerçekleştiren Güher & Süher Pekinel bu kez 46. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış konseri için bir araya gelecek.
Piyano ikilisi olarak ilk konserlerini altı yaşında veren ikiz kardeşler Güher ve Süher Pekinel, sıradışı şiirsel müzikaliteleri, teknikleri, özgün stil ve yorumlarıyla tüm dünyada övgüler toplamaya devam ediyor. Pekineller Berlin Filarmoni, Viyana Filarmoni, New York Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw dâhil, dünyanın önde gelen tüm orkestraları eşliğinde sahneye çıktı.
Diskografisindeki 860 albümle dünyanın en çok kayıt yapmış oda orkestrası unvanını elinde tutan İngiliz Oda Orkestrası ise aynı zamanda en fazla ülkede konser vermiş olma ayrıcalığına sahip. Topluluk ilk hâmisi olan Benjamin Britten’dan bu yana efsanevi şef ve solistlerle çalıştı. İngiliz Oda Orkestrası James Bond filmlerinden bazıları ile 2005 yapımı Aşk ve Gurur dâhil, pek çok filmin müziklerini de kaydetti.
İngiliz Oda Orkestrası ve Güher & Süner Pekinel konseri 12 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek. Amerikalı şef Gerard Schwarz’ın yöneteceği konser ile 46. İstanbul Müzik Festivali görkemli bir kapanış yapacak.