40’lı ve 60’lı yaşlara dikkat. Bilim insanları açıkladı! İki ciddi ilerleme yaşanıyor

Bilim insanları dikkat çeken bir çalışmaya daha imza attı. Yaşamın derinliklerini sorgulayan bir grup araştırmacı, insan ömründe yaşlanmaya ilişkin bazı kritik detayları ortaya koydu. Özellikle 40 ile 60’lı yaşlara ise dikkat çekildi.

Ömrün bazen o kadar hızlı geçtiğini pek çoğumuz fark edemiyor. 20’li yaşların neredeyse hiç yaşanmamışcasına hızlı ilerlemesi, 40’lara gelindiğinde ise adım adım yaşlılığa uzanan bu yolda, yumurtadan mezara kadar pek çok değişiklik yaşanıyor.

Bir sabah aynaya baktığınızda ne ara bu kadar yaşlandım diye sorgularken, aslında hayal görmüyor olabilirsiniz. Bilim insanları tam da bu konuya değinen dikkat çeken bir araştırma yaptı sonuca ulaştı.

40’LI VE 60’LI YAŞLARDA DRAMATİK DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Çalışmanın arkasındaki ekipten Stanford Üniversitesi'nden genetikçi Michael Snyder, insanların özellikle biri ortalama 44 yaşında, diğeri ise ortalama 60 yaşında olmak üzere iki ciddi ilerleme yaşıyor diyerek sözlerine şöyle devam etti.

“Zaman içinde sadece kademeli olarak değişmiyoruz; gerçekten dramatik bazı değişiklikler var. 40'lı yaşların ortasının, 60'lı yaşların başı gibi dramatik bir değişim zamanı olduğu ortaya çıktı. Ve bu, hangi molekül sınıfına bakarsanız bakın geçerli.

Uzun zamandır yaşlanma biyolojisini araştıran Snyder ve ekip arkadaşları, yaşlanan insanların çeşitli hastalıklarla mücadele edebilmesi için hangi değişikliklerin nasıl meydana geldiğini derinlemesine inceliyor. Bu amaçla, birkaç yıl boyunca her birkaç ayda bir biyolojik örnek bağışlayan 108 yetişkinden oluşan bir grubu izliyorlar.

Bu süreçte önemli seviyeye ulaşan Snyder ve meslektaşları, insan vücudundaki birçok farklı molekül türünün bolluğunda iki farklı aşamada çok net bir değişiklik olduğunu fark etti.

Çalışmalarındaki tüm moleküllerin yaklaşık yüzde 81'i bu aşamalardan biri veya her ikisi sırasında değişiklik gösterdi. Değişiklikler 40'lı yaşların ortasında ve yine 60'lı yaşların başında, biraz farklı profillerle zirveye ulaştı.

40'lı yaşların ortasındaki zirve, lipid, kafein ve alkol metabolizmasının yanı sıra kardiyovasküler hastalıklar ve deri ve kaslardaki işlev bozukluklarıyla ilgili moleküllerde değişiklikler gösterdi. 60'ların başındaki zirve ise karbonhidrat ve kafein metabolizması, kardiyovasküler hastalık, deri ve kas, bağışıklık düzenlemesi ve böbrek fonksiyonu ile ilişkilendirildi.

İlk zirve olan 40'lı yaşların ortası, tipik olarak kadınların menopoza veya perimenopoza girmeye başladığı zamandır, ancak araştırmacılar bunu ana faktör olarak dışladı; erkekler de aynı yaşta önemli moleküler değişiklikler geçirdi.

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nde çalışan metabolomikçi ve ilk yazar Xiaotao Shen, “Bu, menopoz veya perimenopozun 40'lı yaşların ortalarında kadınlarda gözlenen değişikliklere katkıda bulunabileceğini, ancak hem erkeklerde hem de kadınlarda bu değişiklikleri etkileyen daha önemli başka faktörlerin de olabileceğini gösteriyor. Bu faktörlerin belirlenmesi ve incelenmesi gelecekteki araştırmalar için bir öncelik olmalıdır.’’ dedi.

Sonuç olarak bireylerin 40’lı yaşların ortası ve 60’ın başlarında yaşlanma sürecinin zirve yaptığı kanısına varıldı.

Kaynak: scienalert.com
Derleme: medyatava.com

Galatasaray, Bodrumspor'u tek golle geçti Narin Güran cinayetinde kritik gelişme En yüksek emekli promosyonu veren bankalar Narin'i ilk mısır tarlasına gömmüşler Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! O Ses Türkiye'ye damga vurmuştu! İşte son hali...