3600 Ek Gösterge'de son dakika açıklaması: Bakan Vedat Bilgin açıklama yaptı: 3600 ek göstergenin kapsamı belirlendi

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergenin kapsamının belirlendiğini ifade etti. 3600 ek gösterge; polis, hemşire ve diğer meslek gruplarını kapsıyor. Bakan Bilgin ile Hazine ve Maliye Nureddin Nebati saat 14.00'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3600 ek gösterge çalışmasını sunacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde '36'ncı İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası' kapsamında düzenlenen 'Sosyo-Ekonomik Boyutu ile İş Sağlığı ve Güvenliği' açılış programına katıldı. Bakan Bilgin, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin, "İşçi sağlığı, iş sağlığını çok önemsiyorum. İşçinin sağlığı için iş süreçlerinin sağlıklı olması lazım. İş yerinin sorumlularına yük düşmektedir. Düzenlenen yasal çerçeveler ile doğrudan doğruya iş yeri sahibinin, yöneticilerin bu sorumlulukları yerine getirmesi, kamunun da denetiminin her aşamasında olması lazım.

Emeği korumak bizim birinci görevimiz. İş yeri ihmallerine sıfır tolerans. Bu konuda emeği koruyacak, çalışanları koruyacak bütün tedbirleri almak bizim sorumluluğumuzda, uygulatmak da denetimler de bizim sorumluluğumuzdur. Can kaybına da imkan aralayacak bir kapı bırakmayacağız, bu konuda tavrımız kesin. Denetimlerde de her aşamada sorumluluğu üstleneceğiz, burada taviz yok. Herhangi bir inşaatta, bir tersanede can kaybının olması demek, bu süreçlerde görev alan başta ben olmak üzere bir ihmalin olması demek. Bu konuda ihmal bırakmıyoruz, can kaybına asla göz yummayacağız, sorumluların da hesap vermesi için takipçisi olacağız" dedi.

‘KORUYUCU TEBİRLER ALIYORUZ’

Bilgin, yüksek enflasyona ilişkin, "'Maskelerimizi çıkardık, pandeminin sonuna geldik' diye seviniyoruz; ama sevince hazırlanırken bütün dünyada bir ekonomik kriz ortaya çıktı. Pandeminin meydana getirdiği ekonomik sorunların yansımaları Türkiye’nin üzerinde de kendisini hissettirmeye başladı. Enflasyonun bizdeki en önemli sebebi dünyadaki enerji fiyatlarında artışın yaşanması. Enerjideki artış yüzde 100’ün üzerinde. Özellikle Türkiye doğal gaz, enerji ithalatçısı bir ülke olarak bu sorunu fazlasıyla yaşıyor. Bunun sokağa yansımaması için ciddi tedbirler aldık, uygulamayı koyuluyor. Enflasyonun karşısında özellikle çalışanlarımızı, işçilerimiz, emekçilerimiz, kamu personelimizi koruyacak tedbirleri almak durumundayız. Çalışanlarımıza dönük koruyucu tedbirleri ortaya koymak durumundayız. Çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Önümüzdeki 6 ayık enflasyon değerlendirmesi yaptığımız zaman çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyon karşısında koruyacak kapsamlı bir çalışma yapacağız. Asgari ücretten verginin kaldırılması tarihi bir adımdır. Türkiye'nin konuştuğu, talep edilen bir mevzuyu gerçekleştirdik. Kimsenin endişesi olmasın, çalışanlar, emeklilerimiz, emekçiyi koruyacak programı hazırlıyoruz, bununla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

'AYRINTISINI O GÜN PAYLAŞACAĞIZ'

Bakan Bilgin, 3600 ek gösterge ile ilgili memur sendikaları ile son bir toplantı yapacaklarını belirterek, "Bu toplantıda değerlendirmemizi yaparak bu ayın sonunda onu bitirmiş olacağız. Kamu personelinin 3600 ek göstergeden faydalanması konusunda en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızı ifade etmek isterim; bu ayın sonunda bitirmiş olacağız. Ayrıntısını o gün paylaşacağız. Bir başka çalışmamız var. O da sözleşmeli personelin tayin hakkı, emeklilikle ilgili düzenlemeleri. Bunları da 3600’den sonra ele alıp çözeceğiz. Küresel ölçekte yaşanan tedarik zincirlerinin kopması, bunların meydana getirdiği birçok başka sebebin de eklendiği enflasyon ortamına karşı, Türkiye sosyal politikaları devreye sokmakta tereddüt etmiyor. Adım adım bütün uygulanacak her şeyi gözden geçiriyoruz, bunları da adım adım uygulamaya sokacağız. Çalışanlarımızı, emeklilerimizi asla enflasyon karşısında, enflasyonun tahribatına maruz bırakmayacak şekilde onları da koruyacağız. Dolayısıyla Türkiye sosyal devlettir. Bu üretim gücüne dayalı olarak da sosyal politikalarla emekçilerini korumakta asla asla vazgeçmez, asla tereddüt etmez. Türkiye önemli sorunlarla karşı karşıyadır, bugün enflasyon konjonktürel bir sorundur. Yarın başka sorunlar olabilir; ama Türkiye artık dünyanın her tarafına üretim yaparak, mal, ürün, hizmet satarak gücünü gösterecek bir haldedir ve karşısına çıkan bütün sorunları yenebilecek bir ülkedir. Kimse endişe etmesin" ifadelerini kullandı. 

BİRÇOK MESLEK GRUBU DAHİL EDİLDİ

Bilgin'in açıklamasına göre 3600 ek gösterge düzenlemesine polis, hemşire, din görevlisi ve diğer kamu personeli de dahil edildi. Sıralanan meslek grupları, 3600 ek gösterge düzenlemesiyle birlikte getirilen haklardan faydalanabilecek.

TÜM GÖZLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA

3600 ek göstergede şu anda tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da. Detaylı raporun sunulacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı halinde, göstergenin detayları kamuoyu ile paylaşılacak ve hızla uygulanma aşamasına geçilecek.

 NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında kamuoyuna duyurduğu öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesinin 3600’e çıkartılmasına ilişkin çalışmalarda sona yaklaşıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine Maliye Bakanlığı’nın şubat ve mart aylarında MEMUR-SEN ile yaptığı toplantıların ardından bağlı sendikalar da taleplerini ilettiler. MEMUR-SEN ile 10 Mayıs’ta yapılması planlanan son toplantı ay sonuna ertelenmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bürokratlarca hazırlanan 3600 ek gösterge ile ilgili alternatifleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a aktardı. Oktay da dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunum yaptı. Erdoğan’ın alternatifler ile ilgili değerlendirmesinin ardından önümüzdeki günlerde MEMUR – SEN ile Çalışma Bakanlığı arasında son bir toplantı daha yapılması bekleniyor.

 MEMUR – SEN ile KAMUSEN VE KESK başından beri ek göstergenin kapsamının genişletilmesini talep ediyor. MEMUR SEN görüşmeler sırasında tüm memurların ek gösterge kapsamına alınarak, şu an hiçbir göstergesi olmayanlara da ek gösterge verilmesini, 3000 ek göstergenin altındaki memurlar için tazminat yansıtma oranının artırılmasını istedi. Sendika ayrıca, mevcut ek göstergelere ilaveten hiyerarşik denge gözetilerek yeni ek gösterge rakamları belirlenmesini talep etti.

MALİYET TAHMİNİ 80 – 100 MİLYAR TL

Edinilen bilgilere göre, ekonomi yönetiminin eğilimi, 3600 ek göstergenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk açıklaması doğrultusunda öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri ile sınırlı tutulması yönünde. Ancak, nihai kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.

Maliye yetkililerinin toplantılarda verdiği bilgiye göre, 2 milyon 148 bin emeklinin yüzde 24’ünün ek göstergesi bulunmuyor, yüzde 25’i ise 2200 – 3000 arasındaki düşük göstergelilerden oluşuyor. Toplantılarda maliyet hesabına ilişkin bilgi verilmedi. Ancak, kulislere yansıyan bilgilere göre, Maliye, tüm memurlara ek gösterge verilmesinin maliyetinin 80 – 100 milyar liraya ulaşacağını hesapladı.

Maliye’nin hesabının, tüm memurların birinci dereceden emekli olacakları, emekliliği gelmiş olanların hemen emekliye ayrılacağı ve bundan dolayı yüklü ikramiye ödenmesi gerekeceği, emekli olanların yerine yeni personel istihdam edilmesinin ilave yük getireceği varsayımına dayandığı yorumları yapılıyor.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu...