3,5 milyar lira televizyona gitti

12 milyar liralık kültürel harcamanın 3,5 milyar lirası televizyon ve yayın masraflarından oluştu.

Türkiye'de kişilerin yaptığı 12 milyar liralık kültürel harcamanın 3,5 milyar lirasını televizyon ve yayın masrafları oluştururken, kitap harcamaları televizyona yapılanın yarısına ulaşamadı.



AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2012 itibariyle Türkiye'de kültürel faaliyetlere 12 milyar 25 milyon lira harcandı. 



Bu harcamalar arasında en yüksek payı yüzde 28 ile televizyon ve yayın masrafları aldı. Vatandaşlar televizyon ve yayın faaliyetlerine 3 milyar 458 milyon liralık harcama yaptı. 



Kültürel harcamalar içerisinde ikinci sırayı yüzde 15,6 ile veri işlem ekipmanları alırken, bunu yüzde 13,4 ile kitaplar, yüzde 11,1 ile gazete ve dergiler yüzde 9,7 ile kablolu özel televizyon yayın hizmetlerine ödenen ücretler ve yüzde 3,7 ile sinema, tiyatro, konsere ödenen ücretler takip etti.



Türkiye'de 1 yılda veri işlem ekipmanlarına 1 milyar 881 milyon lira, kitaplara 1 milyar 611 milyon lira, gazete ve dergilere 1 milyar 338 milyon lira harcama yapıldı.



En çok çekirdek aileler harcadı



Hanehalkının yıllık kültürel harcamalarının yüzde 82,5'ini kentte, yüzde 17,5'ini ise kırda yaşayanlar gerçekleştirdi. Kentteki bir kişi kültürel harcamalarına yıllık 365 lira ayırırken, kırda yaşayanlarda bu rakam 174 lira oldu.



Çekirdek ailelerin hanehalkı başına yıllık 645 lira ile geniş ailelere ve yalnız yaşayanlara göre daha fazla kültürel harcama yaptıkları görüldü. 



Gelir kaynağına göre değerlendirildiğinde de en fazla kültürel harcamayı gelirini gayrimenkulden elde edenlerin yaptığı belirlendi. Söz konusu kişiler kültürel harcamalara yıllık 660 lira ayırdı. İkinci sırayı 352 lira ile maaşlı çalışanlar, üçüncü sırayı da 336 lira ile müteşebbisler aldı.



Bekarlar kültürel harcamalara daha çok para ayırdı



Erkeklerin yıllık 312 lira ile kadınlara göre daha çok kültürel harcamada bulunduğu belirlendi. Kadınlar bu alana yıllık 263 lira ayırdı.



Kültürel harcamalara en çok 30-64 yaş arasındakiler bütçe ayırırken, hiç evlenmeyen kişiler bu faaliyetlere yıllık 630, boşanmış kişiler 593, evliler 296, eşi ölenler ise 160 lira harcadı. 



Yüksekokul ve fakülte mezunları kültürel alanlara yılda 810 lira harcama yaparken, lise ve dengi okul mezunları 374, ilkokul ve ortaokul mezunları 199, okur yazar olmayan ya da okul bitirmeyen kişiler de 67 lira ayırdı. (AA)


Gören herkes aynı yorumu yapıyor! Kasımpaşa, Beşiktaş'ı deplasmanda devirdi Narin Güran cinayetinde yeni ayrıntı Yusuf Demir kiralık olarak veda ediyor Burcu Biricik'ten kızı Luna'yla yeni paylaşım Göl çekildi, ortaya çıkanlar herkesi şoke etti