25 kuruşluk market poşetlerine zam istenmişti. Karar çıktı, Çevre Bakanı Murat Kurum 2022'deki poşet ücretini açıkladı

Türkiye'de 2019 yılında uygulanmaya başlayan ve tüketiciler tarafından tepki çeken poşet ücreti ile ilgili zincir marketlerin talebi vardı. 2022'de poşetlere yüzde 100 zam istiyorlardı. Zam talebi ile ilgili Çevre Bakanı Murat Kurum'dan açıklama geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2019 yılında 25 kuruş olarak başlayan 2020 ve 2021 yıllarında aynı ücretle devam eden plastik poşet ücretlerinin 2022 yılı için de aynı ücretten devam etmesine karar verdi. 2022 yılı Aralık ayı sonuna kadar plastik poşet ücreti sabit kalacak.

Ambalaj Komisyonu Plastik Poşet Alt Komisyonu, "2022 yılı plastik poşetlerin satış ücretlerinin belirlenmesi ve uygulamaya ilişkin görüş alış verişinde bulunulması" gündemiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında, ilgili sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla toplandı.

PLASTİK POŞET 2022 YILINDA DA AYNI FİYATTAN SATILACAK

Sektör temsilcilerinin görüşlerinin de yer aldığı komisyon raporunu inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, poşet ücretlerinin 25 kuruş ile sabit tutulması kararını verdi.

2019 yılında başlatılan uygulama dâhilinde plastik poşetler adet başına ve vergiler dâhil olmak üzere 25 kuruştan satılıyordu. Söz konusu tutar 2020 ve 2021 yıllarında da değişiklik yapılmadan 25 kuruş olarak uygulanmaya devam edilmişti.

KULLANIMI YÜZDE 75 AZALDI

2019 ve 2020 yıllarında plastik poşet kullanımında yüzde 75'lik azalma görülürken, ücretli poşet uygulamasıyla bugüne kadar plastik poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumu engellendi. Bu azalmayla ülkemizde plastik poşet üretimi için gerekli plastik hammadde ithalinin de önüne geçilirken, yaklaşık 2,44 milyar lira tasarruf sağlandı. Uygulamanın amaçlarından olan "sera gazı salınımının azaltılması" noktasında ise 14 bin 640 ton sera gazı salımına engel olundu.

2021 yılı sona erdiğinde, uygulama öncesine göre poşet kullanımında azalış oranının yüzde 65 olacağı öngörülüyor. Kısmi artışın nedeninin ise koronavirüs salgınında ortaya çıkan hijyen kaygısı olduğu değerlendiriliyor.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında