21 Haziran yaz gündönümü nedir? 21 Haziran'da en uzun gündüz Türkiye'de nerede yaşanır?

21 Haziran en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşanacağı tarihe çok az kaldı. 21 Haziran yaz gündönümü nedir? Bu özel günde Kuzey Yarım Küre'de yaz gündönümü yaşanırken, Güney Yarım Küre'de kış gündönümü yaşanır. Güneş'in gökyüzünde en yüksek noktaya ulaştığı bu günde, günler kısalmaya, geceler ise uzamaya başlar. Peki, 21 Haziran'da en uzun gündüz Türkiye'de nerede yaşanır? İşte detaylar...

21 Haziran yaz gündönümü nedir? Kuzey Yarım Küre'de günlerin kısaldığı, Güney Yarım Küre'de ise günlerin uzadığı 21 Haziran'a sayılı günler kaldı. Bu özel gün, yaz gündönümü olarak adlandırılır. Kuzey Yarım Küre'deki insanlar için yazın başlangıcı kabul edilir ve çeşitli etkinliklerle bu gün kutlanır. Tam tersi Güney Yarım Küre'de ise 24 saat boyunca güneş batmaz, sürekli gün ışığı vardır. Güney Yarım Küre'de günler uzar, geceler kısalır. Peki, 21 Haziran'da en uzun gündüz Türkiye'de nerede yaşanır? İşte yaz gündönümü ve kış gündönümü ile ilgili merak edilenler...

21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Yaz gündönümü yaklaşık 21 Haziran'dadır. Bu tarihte güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne yılda bir defa dik gelir. Kuzey Yarım Küre'de en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalır. Güney Yarım Küre'de ise en ucun kısa gece yaşanır ve günler uzamya başlar. Bazı ülkelerde 21 Haziran günü kuzey yarımkürede yaz mevsiminin başlangıcıyken, güney yarımkürede kış mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Bazı ülkeler ise 21 Haziran yaz mevsiminin ve kış mevsiminin tam ortası kabul edilmektedir.

Güneş, 21 Haziran'da gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşır ve ışınlarını uzun bir süre boyunca Dünya'ya yayar. Çünkü Dünya'nın kutbu normal eğiminden 23,5 derece daha fazla yayılır. Bu eğim sayesinde Dünya yüzeyine daha doğrudan güneş ışığı düşer.

21 HAZİRAN'DA EN UZUN GÜNDÜZ TÜRKİYE'DE NEREDE YAŞANIR?

21 Haziran Yaz gündönümünde en uzun gündüz Sinop ilinde, en uzun gece ise Hatay ilinde yaşanır.

Bu tarihte Türkiye'de en uzun gündüz, ülkenin en kuzeyindeki noktalarda görülür. Ülkemizin en kuzeyi ise Sinop'tur. Sinop bu tarihte, yaklaşık 15 saat 20 dakika gündüz yaşar. Örneğin Antalya'da ise gündüz süresi yaklaşık 14 saat 40 dakika civarındadır.

21 HAZİRAN EKİNOKS MU?

21 Haziran ekinoks değildir. Ekinoks tarihleri 23 Eylül ve 21 Mart'tır. Bu tarihlerde gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği yaşanır. Güneş ışınları ekvatora dik açıyla düşer ve böylece aydınlanma çemberi kutuplardan geçer. İlkbahar ve sonbaharda, yani yılda iki kez tekrarlanır. 

EN UZUN GECE NE ZAMAN?

En uzun gecenin yaşandığı tarih ise 21 Aralık'tır. Bu tarih Kış gündönümü olarak adlandırılır. Kış gündönümünde, güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey Yarımkürede günle uzamaya, güney yarım kürede ise günler kısalmaya başlar. Bazı ülkelerde kuzey yarımküre 21 Aralık kış mevsiminin, güney yarımkürede ise yaz mevsiminin başlangıcıdır. Bazı ülkelere göre ise 21 Aralık yaz ve kış mevsiminin tam ortasıdır. 21 Aralık'ta 21 Haziran'ın aksine Kuzey Yarımkürede en uzun gece, Güney Yarımkürede ise en uzun gündüz yaşanır.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında