2024 yılı Muharrem Ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman başlıyor ve bitiyor 2024?
Aşure Günü, İslam inancına göre oldukça önemli bir gündür. Bu özel gün, Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir. Muharrem ayında aşureler pişirilir ve komşulara, misafirlere ikram edilir. 2024 yılında Muharrem ayı başlangıç tarihi için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimi araştırılıyor. Peki, 2024 yılı Muharrem Ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman başlıyor ve bitiyor 2024? İşte detaylar...
Muharrem ayı, İslam inancına göre tarihte saldırıya maruz kalma dışında, savaşın haram olduğu aydır. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü ise Aşure gününe denk gelir. Bu anlamlı günde birçok önemli olayın meydana geldiğine inanılır ve bundan dolayı Muharrem ayında oruç tutulur. Müslüman vatandaşlar Muharrem ayı ve aşure günü araştırmalarına 2024 yılında da devam ediyor. Peki, 2024 yılı Muharrem Ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman başlıyor ve bitiyor 2024? İşte detaylar...
2024 YILI MUHARREM AYI NE ZAMAN?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini takvimine göre 2024 yılında Muharrem ayı, 7 Temmuz'da başlayacak. Muharrem ayında Müslümanlar bol bol namaz kılar ve oruç tutar. Diyanet'e göre; mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir nâfile namazın olduğuna dair herhangi bir rivâyet mevcut değildir. Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Ayrıca Kur’ân okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır. Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise müstehaptır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharrem’de tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.”
Muharrem ayının 10. gününe, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” buyurarak, ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Âşûrâ günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (r.a.) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, ‘Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?’ diye sordu. ‘Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde İsrailoğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.’ dediler. Resûlullah (s.a.s.) da, ‘Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım’ buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.”
Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için Peygamberimiz (s.a.s.) öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bazı rivâyetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLIYOR VE BİTİYOR 2024?
Aşure Günü, Muharrem ayının 10. günüdür. 2024 yılında Aşure Günü, 16 Temmuz 2024 tarihinde ihya edilecek. Aşure günü 'Aşure' pişirilir ve komşulara dağıtılır. Diyanet'e göre “Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.
Resûlullah (s.a.s.), bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”
Muharremin onuncu günü âşûrâ günüdür. Bugün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bugün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğulları’nı düşmanlarından kurtardı. Hz. Mûsâ o gün (şükür olarak) oruç tuttu” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” buyurmuştur.
2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharremin dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi; bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir.
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir.
2024 KANDİLLER NE ZAMAN?
Regaip Kandili: 7 Şubat 2024, Çarşamba (Recep ayının ilk Cuma gecesi)
Miraç Kandili: 28 Şubat 2024, Çarşamba (Recep ayının 27. gecesi)
Berat Kandili: 25 Mart 2024, Pazartesi (Şaban ayının 15. gecesi)
Mevlid Kandili: 15 Eylül 2024, Pazar (Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğum günü)