2024-2025 ÜNİVERSİTE KAYIT DÖNEMİ: Üniversite kayıtları ne zaman başlıyor, gerekli belgeler neler?

2024-2025 üniversite kayıt dönemi, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından araştırma konusu oldu. Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercihleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında alınacak. YKS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ise adaylar kazandıkları üniversiteye kayıt yaptıracak. Peki, Üniversite kayıtları ne zaman başlıyor, gerekli belgeler neler? İşte detaylar...

Milyonlarca lise mezununun katıldığı 2024 YKS sınavında tercih heyecanı yaşanıyor. Adaylar, 2024 ÖSYM YKS kılavuzunda belirtilen tarihler arasında üniversite tercihlerini yapacak. YKS yerleştirme sonuçlarının ise 2 Ağustos'tan sonra açıklanması bekleniyor. Bu kapsamda adaylar, üniversitelerin kontenjanlarını araştırıyor. 2024 yılında üniversitelerde 1 milyon 58 bin 345 boş kontenjan var. 8-9 Haziran tarihlerinde düzenlenen YKS sınavına ise 3 milyon 120bin 870 aday başvuru yaptı. TYT'ye 2 milyon 819 bin 362, AYT'ye 1 milyon 776 bin 496, YDT'ye 171 bin 90 aday katıldı.

ÖSYM, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu yayımladı. Bu kılavuzda YKS tercih dönemine ve üniversite kayıt tarihine ilişkin blgiler yer aldı. Peki, Üniversite kayıtları ne zaman başlıyor, gerekli belgeler neler? İşte, 2024-2025 üniversite kayıt dönemi...

2024-2025 ÜNİVERSİTE KAYIT DÖNEMİ

2024 YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgiye göre; YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların üniversite kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacak. Bu süre zarfında kayıt işlemini tamamlamayan adaylar, kayıt hakkını kaybedecek. Elektronik kayıt yapanlar ise üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak.

Üniversite kazanan fakat liseden mezun olamayarak bütünleme ya da tek ders sınavına gireceklerin, belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak.
Bu adayların mezun olduklarına dair belgeleri, 31 Aralık 2024 tarihi mesai bitimine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde, Açık Öğretim Liseleri öğrencilerinden bir yükseköğretim kurumuna yerleşen adayların ise mezun olduklarına ilişkin belgelerini 31 Ocak 2025 tarihi mesai bitimine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde, asıl kayıtları yapılacak.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL, NEREDEN YAPILIR?

Üniversite kayıtları, adayların E-Devlet sistemi üzerinden ya da üniversitelerin belirlediği kayıt merkezlerinde yapılabiliyor. Adayların, kayıt için gerekli belgeleri hazırlayarak belirtilen tarihlerde başvuruda bulunmaları gerekiyor. E-Devlet üzerinden kayıt işlemini tamamlayan adayların, kayıt belgelerini fiziki olarak üniversiteye teslim etmeleri gerekmeyebilir.

ÜNİVERSİTE KAYDI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

a)Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Yükseköğretim kurumlarına kayıt işlemlerinde öğrencinin YÖKSİS veri tabanında başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğunun tespit edilmesi halinde aynı düzeyde örgün bir programa kayıt yaptırmaması halinde ortaöğretim diplomasının aslı olmadan da kaydı yapılarak daha önce kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan bu bilgi teyit edilecektir.

c) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

2024 YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

ç) Yükseköğretim kurumları tarafından talep edilmesi durumunda 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri YKS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK), ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.

Narin Güran soruşturmasında sıcak gelişme! Ünlü oyuncu evinde ölü bulundu Galatasaray'ın yeni hedefi Gonçalo Guedes Fatih Terim sorusu sosyal medyayı ikiye böldü 5 büyüklüğünde deprem! Kandilli: 3.3 büyüklüğünde bir deprem oldu