2024-2025 KYK yurt başvurusu başladı mı, ne zaman başlıyor? KYK yurt ücreti ne kadar, kaç TL olacak?

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) başvuru tarihleri, 2024-2025 eğitim öğretim yılına kısa bir süre kala araştırma konusu oldu. Üniversiteye başlayacak olanlar ya da dönem geçen öğrenciler, KYK yurt başvuruları ve ücretlerini araştırıyor. Kimi öğrenci eğitimi boyunca Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı KYK yurtlarında kalacak. Peki, 2024-2025 KYK yurt başvurusu başladı mı, ne zaman başlıyor? KYK yurt ücreti ne kadar, kaç TL olacak?

2024-2025 eğitim öğretim yılında özellikle ilk kez üniversiteye başlayacak olan öğrenciler tarafından KYK yurt başvurusu ve ücretleri araştırılıyor. 2024 YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından, adaylar üniversitelerden birine yerleşecek. Özellikle büyükşehirlerdeki birçok öğrenci Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı KYK yurtlarında kalacak. Peki, 2024-2025 KYK yurt başvurusu ne zaman başlıyor? KYK yurt ücreti ne kadar, kaç TL olacak? İşte KYK yurt başvuru ekranı...

2024-2025 KYK YURT BAŞVURUSU BAŞLADI MI, NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Yeni eğitim öğretim döneminde Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) yurtlarında kalmak için başvuru tarihleri araştırılıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, yükseköğrenim öğrencileri için 2024-2025 GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu.

GSB yurt başvuruları 24 Ağustos Cumartesi günü saat 23:59'a kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Geçtiğimiz sene YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından yurt başvuruları 24 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında alınmıştı. Burs ve öğrenim kredisi başvuruları ise Kasım ayında gerçekleşmişti. Bilindiği üzere KYK yurt ve burs başvuruları farklı tarihlerde alınıyor. Başvuru tarihleri, üniversitelerin akademik takvimine göre değişiklik gösterebiliyor.

KYK YURT ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

1.,2.,3.,4.,5. ve 6. tip olmak üzere çeşitli KYK yurt tipleri mevcut. Odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı vs. birçok özelliğe göre belirlenen bu yurtlardan en ucuzu 1. tip olanı. En pahalı olanı ise 6. tip KYK yurdu. Geçen yıl yurt ücretleri; tip 1 için aylık 345 TL, tip 3 için aylık 405 TL, tip 3 için aylık 480 TL, tip 5 için aylık 510 TL ve tip 6 için aylık 570 TL olarak açıklanmıştı.

KYK İLK KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?

Yurtlara ilk defa başvuru yapacaklar için ise ilk kayıt ücreti alınıyor. Gün bazında yatak ücreti ve güvence bedeli de bu ücrete dahil. KYK ilk kayıt ücreti, öğrencinin yerleştirildiği yurda ve tarihe göre farklılık gösterebiliyor. Söz konusu ücreti ilgili banka ATM'lerinde ve GSB Yurt ve Kredi Ödemeleri sayfasında görebilirsiniz.

KYK YURT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün sayfasında yer alan bilgiye göre; yurda kesin kayıtta öğrencilerden istenen belgeler şöyle:

1. Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin); Öğrencilerin öncelik durumları, Bakanlığımız tarafından ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından doğrulanmaktadır. Doğrulaması yapılamayan öğrencilerin, sonuç ekranında belirtilen belgelerden engel raporunu yurtta kalmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay, diğer öncelik belgelerini ise yurtta kalmaya başladıkları tarihten itibaren en geç 7 gün içinde yerleştirildikleri yurt müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından doğrulanamayan belgeyi verilen sürede teslim edemeyen öğrencilerin kayıtları, kayıtlı kaldıkları günlerin bedeli tahsil edilerek yanlış beyandan silinir.

  • Şehit eşi ve çocukları, şehidin çocuğu yoksa bekar kardeşleri ile gazi ve gazi çocukları (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınan Seyahat Kartı veya Sosyal Güvenlik Kurumundan ilgili kanun maddelerine göre aylık bağlandığını gösterir belge),
  • % 40 ve üzerinde engelli olduğunu beyan eden öğrenciler ( Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor),
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınacak belge)
  • Devlet koruması altında olan öğrenciler (Devlet koruması altında olduklarına dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınacak belge veya Mahkeme Kararı)
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, (Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
  • Bakanlık tarafından yurtlarda barınmada öncelikli olacak milli sporcu belgesine sahip sporculara ilişkin belirlenen kriterleri taşıyanlar (Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
  • Gönüllü güvenlik korucusu olarak çalışan, çalışırken vefat eden veya emekliye ayrılanların çocukları (Valilikten alınacak belge)

2. % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor). Bakanlık tarafından doğrulanamadığı takdirde yurtta kalmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde,

3. 18 yaşından küçükler için Veli/Vasi İzin Belgesi doldurularak yurtta kalmaya başladıkları tarihte, yerleştirildikleri yurt müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.
Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.

2024-2025 KYK BURSU NE KADAR OLACAK?

KYK burslarına en son 2024 Ocak ayında zam gelmişti.

KYK bursu;

  • Lisan öğrencileri için 2 bin TL,
  • Yüksek lisans öğrencileri için 4 bin TL
  • Doktora öğrencileri için 6 bin TL olarak açıklanmıştı.

Yeni eğitim döneminde burs ücretlerine zam bekleniyor.

Narin Güran cinayetinde ilk defa duyacağınız bilgi Pıtrak otunun faydalarına inanamayacaksınız Ernest Muçi devre arasında Beşiktaş'a veda ediyor Acun, Jose Mourinho'nun istemediği Pedro'yu alıyor Narin cinayetinde kan donduran rapor! Bugün akaryakıt alacaklar dikkat!