2022 yılında meydana gelen en büyük 10 iklim felaketi 200 milyar dolar zarara neden oldu. Binlerce kişi hayatını kaybetti milyonlarca kişi yaşadığı yeri terk etti

Christian Aid tarafından hazırlanan ve "2022'nin Maliyeti: İklimin Çöktüğü Yıl" başlıklı rapordan alınan bilgilere göre 2022 yılında dünyanın birçok yerinde çeşitli iklim felaketleri meydana geldi. 2022 yılında yaşanan 10 büyük iklim felaketinin maliyeti 200 milyar doları geçti. Yaşanan olaylarda binlerce insan yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi de yaşadığı yerleri terk etti. İşte 2022 yılında yaşanan en büyük iklim felaketleri.

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle meydana gelen olaylar 2022 yılına damgasını vurdu.

Yaşanan felaketler yüzünden milyonlarca insan evinden olurken binlerce kişi de hayatını kaybetti. Dünyada meydana gelen en büyük 10 iklim felaketinin mali bilançosu 200 milyar doları geçti.  

IAN KASIRGASI VURDU

Euronews tarafından 2022'nin Maliyeti: İklimin Çöktüğü Yıl raporundan derlenen bilgilere göre geçtiğimiz Eylül ayında ABD'nin güney kıyılarını ve Küba'yı vuran Ian Kasırgası'nın ekonomik maliyeti 100 milyar doları buldu. Ian Kasırgası nedeniyle 40 binin üzerinde insan göç etmek zorunda kaldı. 

PAKİSTAN'I SEL ALDI

Pakistan'da Haziran ve Eylül arasında meydana gelen sel felaketlerinin Dünya Bankası tahminlerine göre ekonomik maliyeti 30 milyar doları buldu ancak sigortanın karşıladığı maliyet 5.6 milyar dolar oldu.

Pakistan'da yaşanan seller nedeniyle en az 7 milyon kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı, 1700'den fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 

ÇİN VE İNGİLTERE DE NASİBİNİ ALDI

İngiltere ve Avrupa'da etkili olan sıcak hava dalgası ve kuraklığın ülkelere maliyeti 20 milyar doları buldu. Çin'i vuran sellerin maliyeti de 12.3 milyar dolar olarak hesaplandı. Çin'de meydana gelen seller nedeniyle yüzlerce kişi göç etmek zorunda kaldı. 

Avustralya'da meydana gelen sellerin de maliyeti 7.5 milyar dolar seviyelerinde. Şubat ve Mart aylarında meydana gelen seller nedeniyle 60 binin üzerinde kişi yaşadığı yeri terk etti. 

Yine şubatta Avrupa ve İngiltere'de etkisini gösteren Eunice Fırtınası'nın 4,3 milyar dolarlık hasar verdi, fırtına nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetti.

FİONA KASIRGASI

Fiona Kasırgası da eylül ayında Karayipler ve Kanada'yı ciddi şekilde etkiledi. İki hafta içerisinde 3 milyar dolar kayba neden olan kasırga en az 13 bin kişiyi de yerinden etti, 25 kişi fırtına sebebiyle yaşamını yitirdi. 

Güney Afrika'da nisanda yaşanan sel felaketi 40 bin insanı yerinden etmeye ve 459 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmasının yanı sıra en az 3 milyar doları aşan ekonomik maliyet oluşturdu.

BREZİLYA'DA KURAKLIK

Çin ve Brezilya'da tüm yıl boyunca süren kuraklığın ekonomik hasarı ise sırasıyla en az 8,4 milyar ve 4 milyar dolar olarak hesaplandı. Raporda hesaplanabilen ekonomik kayıpları ilk 10'a girmeyen ancak insani etkileri yüksek ve iklim krizi açısından endişe verici boyutlara ulaşan birçok iklim felaketi de yer alıyor.

Nijerya, Kamerun, Mali ve Nijer'de etkisini gösteren Batı Afrika selleri nedeniyle 600 kişi ölürken, 1,3 milyon kişi yerinden oldu. Bangladeş'teki Sitrang Siklonu nedeniyle 1 milyon insan evini terk etti.

36 MİLYON KİŞİYİ KURAKLIK VURDU

Afrika Boynuzu'ndaki olarak bilinen kıtanın kuzeydoğusunda yer alan ve Eritre, Cibuti, Somali ve Etiyopya'nın yer aldığı yarımadayı da kuraklık vurdu. Yaklaşık 115 milyon kişinin yaşadığı bölgede 36 milyon insan kuraklıktan etkilendi. 

Filipinler'de yaşanan tropikal fırtına nedeniyle 850 bin kişi, Malezya'daki seller nedeniyle de en az 70 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! FLAŞ! Altın Alım Zamanını Çok Net Olarak Açıkladı AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem