2022 fitre miktarı ne kadar oldu? Kimler fitre, zekat ve fidye vermeli? Din İşleri açıkladı
On bir ayın sultanı olarak anılan Ramazan ayı sonunda geldi. İlam alemi için oldukça önemli bir ibadet ayı olan Ramazan ayında, Müslümanlar bir ay boyunca oruç tutarak, ibadetlerini yerine getiriyor. Öte yandan, Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılında verilmesi gereken fitre miktarını açıkladı. Peki, 2022 fitre ne kadar? Kimler fitre, zekat ve fidye vermeli?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, 2022 yılı fitre miktarını açıkladı.
2022 FİTRE MİKTARI NE KADAR?
Bu yıl ramazanın başlangıcından gelecek yıl ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 lira olarak belirledi. Geçen yıl ise fitre 28 liraydı.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
‘Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) lira olarak belirlenmiştir.
Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda gibi maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır.’
FİTRE NE ZAMAN VERİLMELİDİR?
Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür.
Fitre (Fıtır) sadakasının Ramazan Bayramı’nın birinci günü verilmesi uygun olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.
FİDYE NEDİR, HANGİ DURUMLARDA GEREKİR?
Fidye dini bir terim olarak oruç ibadetinin yerine getirilememesi sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.
ZEKAT NEDİR, KİMLERE VERİLİR?
Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin ihtiyacı olan kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.
Bir kimseye zekatın farz olması için o kimsenin Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte ‘nisap miktarı’ mala sahip olması gerekir.