2016'nın ilk çeyreğinde sanat dünyasında yaprak dökümü...
Yılın ilk altı ayında, sinema, televizyon, tiyatro, müzik ve edebiyat dünyasının önemli isimleri hayata veda etti.
Bu yıl hayatını kaybedenler arasında, Tahsin Yücel, Atilla Özdemiroğlu, Ergüder Yoldaş, Oya Aydoğan ve Tanju Gürsu gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler yer alıyor.
2016'nın ilk günlerinde sinema ve dizi oyuncusu Remzi Evren, yaşama veda etti. 7 Ocak'ta uykusunda geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden sanatçı, "Muhteşem Yüzyıl: Kösem", "Küçük Ağa", "Karadayı", "Behzat Ç.", "Binbir Gece" ve "Kurtlar Vadisi Pusu" dahil onlarca dizi ile "Kod Adı K.O.Z", "Av Mevsimi" ve "İstanbul Kanatlarımın Altında" gibi sinema filmlerinde de rol almıştı.
Ünlü sinema ve dizi oyuncusu Oya Aydoğan, tedavi gördüğü hastanede 59 yaşında yaşam mücadelesini kaybetti. 1976 yılından itibaren birçok filmde rol alan Aydoğan, "Dertli Pınar", "Zeytin Gözlüm", "Berduşlar", "Günaha Girme", "Sevgi Dünyası", "Unutamadım", "İkizler Firarda", "Ağla Anam Ağla", "Merhamet" gibi sinema filmlerinin yanı sıra "Fırat", "Sudan Sebepler" ve "Şimdi Onlar Düşünsün" gibi dizilerde de rol aldı.
Yönetmen Ülkü Erakalın, tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında hayata veda etti. Sanat hayatına 1958'de başlayan Erakalın, yönetmen Ömer Lütfi Akad'ın asistanlığını yaptı. 1961'de ilk filmi "Unutamadığım Kadın"ı çeken Erakalın, 200'e yakın sinema filmine imza attı. Ünlü yönetmen, 1972'de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Üvey Ana" ile "En İyi 3. Film Ödülü"nü, 1976'da "Ben Sana Mecburum" ile 1. İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde "Birincilik Ödülü"nü kazandı. Erakalın, "Çığlık Çığlığa Bir Sevda" adlı filmiyle 2009'da Altın Portakal "Onur Ödülü"ne layık görüldü.
Sinema oyuncusu, senarist ve yönetmen Tanju Gürsu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti. 1962'de Ses Dergisi'nin açtığı yarışmayı kazanıp, oyuncu olarak sinemaya başlayan sanatçı, birçok film ve dizide rol aldı. Anıt Film adlı bir şirket kurarak yapımcılık işine de giren Gürsu, ayrıca üç film senaryosu yazdı, beş filmde de yönetmenlik yaptı. Yeşilçam'ın ünlü isimlerinden Gürsu, 1988'de "Kurtar Beni", 1997'de ise "Köpekler Adası" filmiyle Altın Portakal'a layık görüldü. Sanatçı, 40. Antalya Film Festivali'nde ise Yaşam Boyu Onur Ödülü ile ödüllendirildi.
Müzik dünyasının önemli kayıpları
"Sultan-ı Yegah" ve "Elde Var Hüzün" gibi unutulmaz bestelere imza atan bir dönemin efsane müzisyeni Ergüder Yoldaş, 77 yaşında hayatını kaybetti. Yaptığı çalışmalarla uluslararası yarışmalarda birincilikler elde eden Yoldaş, bir dönem İstanbul Şehir Tiyatroları ve İstanbul Festivali direktörlüğü görevlerini üstlendi. 1991'de Büyükada'ya yerleşen usta müzisyen, son yıllarını İzmir'deki kız kardeşiyle geçirdi.
Müzisyen, besteci ve aranjör Atila Özdemiroğlu, akciğer kanserine bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle 20 Nisan'da yaşamını yitirdi. Onlarca filmin yanı sıra tiyatro oyunlarına da besteler yapan 73 yaşındaki usta müzisyen, "Arkadaş", "Delisin", "Şalvar Davası", "Fahriye Abla", "Züğürt Ağa", "Asılacak Kadın", "Afife Jale", "Muhsin Bey", "Ağır Roman", "Gönderilmemiş Mektuplar" gibi filmlerin müziklerine imza attı. Özdemiroğlu, Altın Koza En İyi Müzik Ödülü ile yedi kez Altın Portakal En İyi Müzik Ödülü'ne layık görüldü.
"Romalı Perihan" olarak tanınan soprano, ressam, manken ve oyuncu Perihan Benli, 5 Mayıs'ta tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. 1942'de Roma'da dünyaya gelen ve İtalya'da büyüyen sanatçı, İtalyan medyası tarafından "Prenses Romalı Perihan" veya "Prenses Soprano" olarak adlandırılırken, Avrupa medyasında ise "Peri-Han", "Peri Han" ve "Pery Han" olarak tanındı. Perihan Benli, Antonio Margheriti, Dino De Laurentiis, Remzi Jöntürk, Roberto Bianchi Montero, Sergei Bondarchuk, Yılmaz Güney ve Zeki Alasya gibi ünlü isimlerle aynı filmlerde rol alan sanatçıya "Romalı Perihan" takma adı, ünlü sanatçı Zeki Müren tarafından verilmişti.
Önde gelen edebiyatçılar da hayatını kaybetti
Öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmen Tahsin Yücel, tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti. Çalışmalarına öykücülükle başlayan usta edebiyatçı, kullandığı yalın dil, modern sözcükler ve anlatımındaki ustalıkla dikkati çekti. Yücel'in eserlerinin bir kısmı farklı dillere de çevrildi.
Yücel, "Sait Faik Hikaye Armağanı", "TDK Öykü Ödülü", "Azra Erhat Çeviri Yazını Üstün Hizmet Ödülü", "Orhan Kemal Roman Armağanı", "Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü", "Dünya Kitap Yılın Kitabı Ödülü", "Yunus Nadi Roman Ödülü", "Ömer Asım Aksoy Ödülü" ve Balkanika ödülünün yanı sıra Fransız Hükümeti Palmes Academiques nişanı Commandeur derecesiyle ödüllendirildi. 22 Ocak'ta vefat eden yazar, 83 yaşındaydı.
Şule dergisinin kurucusu yazar Kemal Ural, 89 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. 1956'da Said-i Nursi'nin Risale-i Nur eserlerini yeni harflerle matbaada ilk defa tab ettiren Ural'ın, "Küçük Şey Yoktur", "Bir'in Sırrı" ve "Tohumların Valsi" isimli kitapları bulunuyor.
Gazeteci, yazar Hakkı Devrim, 87 yaşında vefat etti. Eskişehir'de dünyaya gelen Devrim, 1947'de Kabataş Erkek Lisesi'nden, 1951'de de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Meydan dergisinin kurucuları arasında yer alan Devrim, 1950-1954 arasında İstanbul Radyosu söz ve temsil yayınlarında reji asistanı olarak çalıştı. Gazeteciliğe 1952'de Son Saat'te röportaj yazarı olarak başlayan usta isim, Tercüman, Havadis, Yeni Sabah, Ege Ekspres ve Tasvir gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu.
2016'nın ilk yarısında ayrıca yazar ve hukukçu Yiğit Okur (81), TRT sanatçısı Bircan Pullukçuoğlu (67), Türkolog yazar Sermet Sami Uysal (91), yazar Sadettin Kaplan (72), gazeteci yazar Ahmet Oktay Börtecene (83), müzisyen Aydın Tansel (71), şair, yazar Mehmet Aydın (93), edebiyat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Ömer Faruk Akün (90), ressam Salih Bakkaloğlu (74), gitarist, şarkıcı Asım Can Gündüz (60), Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü ve oyuncu Mehmet Ege ile oyuncular Şefik Döğen (68), Gökalp Kulan (54), Ülkü Ülker (66), Erhan Abir (71), Adnan Mersinli (76) , Çetin İpekkaya (79) ve Nezih Tuncay (71) yaşamını yitirdi. (AA)