2000 sonrası binalar hakkında İmamoğlu'ndan flaş açıklama: İBB artık bina incelemesi kapsamına o binaları da aldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan flaş bir açıklama geldi. İBB'nin ücretsiz bina tespiti 1999 öncesi binaları kapsıyordu. Ekrem İmamoğlu, bu sistemin değiştiğini, 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuruların kabul edileceğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan flaş bir açıklama geldi. İBB'nin ücretsiz bina tespiti 1999 öncesi binaları kapsıyordu. Ekrem İmamoğlu, bu sistemin değiştiğini, 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuruların kabul edileceğini açıkladı.

Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından şu duyuruyu yaptı: "İBB ekiplerimizin yaptığı hızlı tarama yöntemi ile bina incelememize kiracılar ve 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuru yapılabilecek. 2000 yılı öncesi inşa edilen yapıları önceleyerek binalarınızı inceleyeceğiz."

İBB DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPTIRILIR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, kentte binalarının incelenmesini isteyen binlerce kişiden başvuru geldiğini söyledi. İBB'den bina güvenliğiyle ilgili tarama işlemi talep edenler, ‘binatespiti.ibb.istanbul’ sitesine başvurabiliyor.

SONUÇLAR 10 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLİYOR

Bu işlemin ardından belediye ekipleri binayı inceleyerek 10 gün içinde ücretsiz olarak sonuçları bildiriyor. Özlem Tut, bugüne kadar 100 bini aşkın binayı ziyaret ettiklerini, bunların 30 bininin incelenmesine izin verildiğini söyledi. Tut, bu işlemin sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu belirterek ”Binanız riskli yapı ilan edilmeyecek. Ancak yüksek riskli yapı çıkması halinde güçlendirme süreçleri için başvuru yapılabilir” dedi.

İBB BİNA TESPİTİ BAŞVURUSU NEDİR, NASIL YAPILIR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında başlattığı "Bina Tespiti Projesi" kapsamı altında 2000 yılından önce inşa edilmiş binaları depreme karşı denetliyor.

Binanın risk durumunu ortaya koyan hızlı tarama yöntemleri sayesinde, bina sakinleri binaya dair bir inceleme raporu talep edebiliyor. Başvuru yapılması için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterli.

Bu projeye başvurmak için internet sitesinde yer alan "Bina İnceleme Başvuru" bölümünde istenen lokasyon bilgilerini girmeniz gerekiyor. Daha sonra gelen ekipler, binadan gerekli örnekleri alarak risk durumu hakkında rapor oluşturuyor.

RAPORA GÖRE 5 FARKLI RİSK GRUBU VAR

İBB'nin raporuna göre binalar 5 farklı risk durumuna göre ayrılıyor;

A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)
B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)
C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)
D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)
E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi