16 yaşındaki çocuğu öldüren polisler beraat etti
16 yaşındaki Mouhamed Drame polisler tarafından silahla vurularak öldürülmüştü. Mahkemeye çıkan 5 polis hakkında beraat verildi. İşte o davanın ayrıntıları...
İki yıl önce polis tarafından öldürülen 16 yaşındaki Senegalli Mouhamed Drame'nin ölümüne ilişkin davada yargılanan beş polis memuru beraat etti. Dortmund Bölge Mahkemesi, beş polis memurunun 'hukuka uygun' hareket ettiğine, dolayısıyla suç işlemediklerine karar verdi. Savcılık, polis memurlarının amirine ölüme sebep olmaktan ertelemeli 10 ay hapis cezası, dört polis memuru için ise beraat talep etmişti.
BAŞ YARGIÇ: POLİSLER TEHLİKEDE OLDUKLARINI DÜŞÜNDÜ
Eyalet kamu yayın kuruluşu Westdeutscher Rundfunk'un (WDR) haberine göre, baş yargıç Thomas Klem, Mouhamed Drame'nin bıçakla polislere doğru hareket etmesi üzerine tehlikede olduklarını düşündüklerini, bu sebeple ateş ettiklerini söyledi. Klem, Drame'nin polislere saldırmak niyetinde olmadığını, polislerin üzerine sıktığı biber gazından sakınmak için polislere doğru hareket ettiğini de ifade etti. Ancak, Klem, bu durumu polislerin o anda doğru yorumlamalarının zor olduğunu savundu.
KARAR SONRASI 'MOUHAMED İÇİN ADALET' SLOGANLARI
Beraat kararının açıklanmasının ardından mahkeme salonunda bulunan ve çoğunluğu sol gruplardan olan dinleyiciler, 'Mouhamed için adalet' (Justice for Mouhamed) sloganı attı. Bir yıldır süren davayı izleyen Mouhamed Drame'nin kardeşleri Sidy ve Lasana Drame, mücadeleyi kaybettiklerini söyledi. WDR'ye konuşan ailenin avukatı Lisa Grütter, kararı 'hayal kırıklığı' olarak niteledi, "Ailenin Alman hukuk devletinden büyük beklentileri vardı" dedi. Savcılık ve müdahil taraf, kararı temyize götürmeyi düşünüyor.
Dün akşam saatlerinde de çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı ve Mouhamed Drame'nin kaldığı yurdun bulunduğu Nordstadt semtinde 300 dolayında kişi kararı protesto etti.
OLAY ALMANYA ÇAPINDA BÜYÜK YANKI UYANDIRMIŞTI
Ruh sağlığı yerinde olmayan Mouhamed Drame, bir gençlik yurdunda kalıyordu ve yurdun bahçesinde elinde bıçakla duvara yaslanmış halde bekliyordu. Yurt yönetimi, intihar etme niyetinde olduğundan yola çıkarak polis ekibi çağırmıştı. 2022 yılının ağustos ayında meydana gelen olayda, Almanca bilmeyen Drame'ye polis ekibi biber gazı sıkmış, ardından bir polis memuru çocuğu otomatik silahla dört kurşunla öldürmüştü. Olay, Almanya çapında büyük yankı uyandırmış, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi'nde de görüşülmüştü.
VÜCUT KAMERALARININ KAPALI OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTI
Alman medyası, iki yıl önce olaydan sonra polisin ihmallerine ve hatalarına geniş yer vermişti. Ne var ki, karar haberlerinde polisin ihmallerine yer verilmedi.
Olay sonrası WDR, Mouhamed Drame'nin, biber gazı ve elektro şok için uyarılmadığı gibi elindeki bıçağı bırakması için de uyarılmadığını bildirmişti. Operasyona katılan polislerin ifadelerine göre, Drame elinde bıçakla bir köşede oturuyordu, çevrede kimse yoktu ve polisler için de bir tehlike oluşturmuyordu. Operasyonu yöneten komiser, biber gazı ve elektro şok emri vermişti; aradan 20 saniye bile geçmeden ise ateş emri verilmişti. Olayda, MP5 otomatik silahla altı el ateş edilmişti; bunlardan dördü Drame'ye isabet etmişti. Olayın ardından polislerin vücut kameralarının da kapalı olduğu ortaya çıkmıştı.
PROF. FELTES: POLİS YÖNETMELİKLERE UYMAMIŞ
Bochum Ruhr Üniversitesi'nden eski öğretim üyesi Prof. Thomas Feltes, olaydan birkaç ay sonra WDR'ye yaptığı açıklamada, Dortmund Polisi'nin yönetmeliklere uymadığının ortaya çıktığını söylemişti. Prof. Feltes, Mouhamed Drame'nin tehlike oluşturmadığını belirterek, bu durumda biber gazı ve elektro şok kullanılmasının sorunlu olduğunu söylemiş, ateş edilmeden önce de uyarıda bulunulması, duruma göre önce havaya ateş edilmesi gerektiğini ifade etmişti. Prof. Feltes, son aylarda polisin 'ruh sağlığı yerinde olmayan kişilere' yönelik operasyonlarında yaşanan hatalara dikkat çekerek, insanların ölmesinin polisin yetersiz kaldığını da ortaya koyduğunu belirtmişti. Feltes, ayrıca, bu olayları aydınlatmak için başka ülkelerde olduğu gibi bağımsız kurumlara ihtiyaç olduğunu ifade etmiş, Almanya'da çoğunlukla polisin karıştığını olayların üstünün örtüldüğünü söylemişti.
2013 YILINDAN BU YANA 150 KİŞİ POLİS KURŞUNLARIYLA ÖLDÜ
BDuvar'da yer alan habere göre; ürgerrechte-Polizei (Vatandaş Hakları-Polis) dergisinin verilerine göre Almanya'da 2013'ten bu yana 150 kişi polis kurşunlarıyla hayatını kaybetti. Alman Birinci Televizyonu'nunda (ARD) yayınlanan Kontraste ve Der Spiegel dergisinin bildirdiğine göre, yılda 12 bin kişi yasadışı polis şiddetine maruz kalıyor. Resmi verilere göre, şimdiye kadar yılda 2 bin kişi yasadışı polis şiddetine maruz kalıyordu. Haberin dayandığı araştırmayı yapan Bochum Ruhr Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Tobias Singelnstein, bildirilmeyenler de dikkate alındığında polisin yasadışı şiddet sayısının 12 binden daha fazla olduğunu söyledi.