13. Uluslararası Ankara Öykü Günleri başlıyor
13. Ankara Öykü Günleri 100’ün üzerinde edebiyatçının katılımıyla 1 Mayıs Çarşamba günü başlıyor.
Dünyanın Öyküsü dergisi ve Çankaya Belediyesi’nin işbirliğiyle bu yıl 13.sü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Ankara Öykü Günleri, farklı coğrafyalardan katılan öykü yazarlarının kendilerinin seslendirdikleri öyküleri, yazarların, yayıncıların, akademisyenlerin ve eleştirmenlerin bildirileri ve panel konuşmalarıyla edebiyatseverlere “öykü ziyafeti” çekecek.
Türkiye’de canlı bir öykü edebiyatı ortamının oluşturulmasına katkıda bulunan Uluslararası Ankara Öykü Günleri, 1–5 Mayıs 2013 tarihinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, CerModern, Cafe Soul, Sanat Sokağı ve SUDEM olmak üzere beş ayrı mekânda, gerçekleştirilecek. Beş gün sürecek etkinlik boyunca, 30’un üzerinde yazar kendi öykülerini seslendirilecek; edebiyat araştırmacıları, yayıncılar, akademisyenler, dergi yayın yönetmenleri öyküyle ilgili kuramsal metinler sunacaklar.
Yurt içinden ve yurtdışından yaklaşık 100 yazarın, eleştirmenin, yayıncının katılacağı 13. Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nde açılış konuşmalarını Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara Öykü Günleri Kurucusu ve Dünyanın Öyküsü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Karabulut, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Heyamola Yayıncılık adına Ömer Asan ve konuk yazarlar yapacak.
Önceki yıllarda Vüs’at O. Bener, Demir Özlü, Oktay Akbal, Salim Şengil, Leyla Erbil, Adalet Ağaoğlu, Erdal Öz, Erhan Bener, İnci Aral, Füruzan, Osman Şahin ve Adnan Binyazar’a verilen Onur Ödülü bu yıl usta yazar Pınar Kür’e sunulacak.
Elçin Temel’in sunacağı ödül töreninde ünlü yazarlar Füruzan, Doğan Hızlan ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık konuşma yapacaklar.
Etkinlik süresince gerçekleştirilecek panellerin başlıkları şöyle:
- “Edebiyatımızda Nitelik ve Eleştiri Sorunu / Öyküde Eleştirinin Özeleştirisi Mümkün mü?”
- “Öykü hayata, bedene, suya sabuna dokunmalı mı?”
- “Öyküde Yazarın izi”
- “Öykü Dergileri-Öykü Dergileri Öykücünün Okulu mu?”
- “Yaratıcı Yazarlık Atölyeleri-Yaratıcı yazarlık atölyelerinden yazar çıkar mı?"
- “Türkçe Edebiyatta Kült Öykü Kitapları”
- “‘Felaket’ Edebiyatı: Dersim Öyküleri”
- “Değeri Yeterince Bilinmeyen Öykücülerimiz”
- “Fotoğraflarla Yabancılaşma Öyküleri”, “Burhan Günel Öykücülüğü”
- “Genç Kuşak Öykücüler-Genç Kuşak Öykücülerde Yenilik Arayışları”
Panellerde ve öykü saatlerinde yer alacak isimlerden bazıları şöyle: Mustafa Şerif Onaran, Ömer Türkeş, Yaşar Seyman, Emin Özdemir, Alper Akçam, Atilla Şenkon, Faruk Duman, Gönül Kıvılcım, Onur Caymaz, Ayşegül Çelik, Hüseyin Su, İnan Çetin, Sevinç Özer, Aysu Erden, Çiğdem Ülker, Gülayşe Koçak, Yavuz Ekinci, Ahmet Yıldız, Mehmet Kansu, Kadir Yüksel, Ömer Lekesiz, Ayşegül Tözeren, A. Galip, Yasemin Yazıcı, İnci Gürbüzatik, Birgül Oğuz, Murat Özyaşar, Pelin Buzluk, Mahir Ünsal Eriş ve Sinan Sülün.
“Bir Tuş, Bir Dokunuş” adlı bir fotoğraf sergisi açılışının ile “Mübadele: ‘Kardeş Nereye’” adlı bir belgesel film gösteriminin de gerçekleştirileceği 13.Uluslararası Ankara Öykü Günleri, Işık Kansu’nun düzenlediği “Çocukluğa Yolculuk: Burhan Günel” başlıklı bir çalışmaya da ev sahipliği yapacaktır.
Öykü Günleri’nde ayrıca Pınar Kür, Nursel Duruel, Yaşar Seyman ve Füruzan’la da söyleşiler yapılacak; Dünyanın Öyküsü Dergisi Öykü Ödül Töreni’nde ödüller sahiplerine ulaşacak; Çingiz Guseynov, Yelena Tverdislova, Maria Alejandra Rojas Sanchez, Juan Manuel Parada Serrano, Christos Hadjipapas, Mehmet Kansu, Giuseppe Goffredo, Kristin Dimitrova, Hatip Badle ve Abdülkadir Abdelli’nin katılımlarıyla Bulgar, İtalyan, Venezuela, Kıbrıs, Rus, Polonya ve Arap edebiyatları ve öykücülükleri tanıtılacak; Selim Adalı ile Ali Turan Görgü tarafından “Sümer ve Babil Mitolojik Öyküleri” aktarılacak.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın