10 yıl sigortalılık süreniz varsa emeklisiniz. Emeklilik müjdesini SGK duyurdu. En az 10 yıl sigortalı olup, 1800 günü olanlara emeklilik hakkı geldi. 1800 gün şartı ile yaşa bakılmaksızın erken emekli olabilirsiniz

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili henüz net bir açıklama yapılmamışken, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bazı hallerde erken emeklilik hakkı tanıdığı ortaya çıktı. SGK'nın bazı şartlarını sağlamanız durumunda en az 10 yıl sigorta süresi olanlar ve 1800 iş gününü tamamlayanlar emekli olma hakkını kazanabiliyor. Ayrıca SGK'nın yıpranma payı adı altında çalışanlara yönelik sunduğu bir ayrıcalık da mevcut. Burada da bazı meslek dallarına erken emekli olma hakkı veriliyor.

Her çalışanın hayali emekli olmak. Emeklilik için işe giriş tarihine göre belirlenen yıl, prim ve yaş şartlarını tamamlamak gerekiyor. Ancak bazı durumlarda emeklilik erkene çekiliyor.Çeşitli sağlık sorunlarını yaşayanlara erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Bu durumlardan biri de sigortalının erken ya da vaktinden önce yaşlanması. İşçi statüsünde 4/A’lı olarak çalışanlar ile Bağ-Kur’lular bu haktan yararlanıyor.

Dikkat, algı, bellek, kavrama, soyutlama gibi işlevlerin kaybı olan bilişsel yaşlanma ile fizyolojik ve psikolojik yaşlanma durumu tespit edilenler erken yaşlanmış sayılıyor ve erken emekli olabiliyor.

Bu durumlar ilgili branşlarca düzenlenen sağlık kurulu raporları ile tespit ediliyor ve tespit de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulu tarafından yapılıyor. Erken yaşlılık tespiti yapılan kişiler 55 yaşını doldurması ve en az 5400 gün prim ödemesi şartıyla erken emekli olabiliyor ve emekli aylığı alabiliyor.

1800 gün şartı

Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. En az 10 yıl sigortalı bulunup toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün bildirmek şartıyla malulen emeklilik imkanı veriliyor.

 Kanser türüne göre değişmekle birlikte gerekli prim ve sigorta şartını taşıyan sigortalılar belli bir süre malul sayılıp maaş alabiliyor. Bu süre 18 ay olarak uygulanırken; bazı hastalıklarda 12, bazılarında ise 24 ay olabiliyor. Kanser hastalarının teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla rapor aramadan yüzde 60 şartına bakılmaksızın malullük aylığı bağlanabiliyor.

Şeker hastaları da faydanabiliyor

Ülkemizde şeker hastalığı olanlara erken emeklilik imkanı var. Bunun için çalışma gücünün yüzde 60 oranında kaybedilmiş olması ve en az 1800 gün prim gerekiyor. SGK Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği’nde şeker  hastalarının malulen emekli olabilmeleri için rahatsızlığı insan vücudunda en az 3 organı bozması gerektiği de belirtiliyor.

Yıpranma hakkı olanlara da emeklilik

Sosyal Güvenlik Kurumu bazı mesleklere ilişkin olarak erken emeklilik sağlayacak olan yıpranma hakkını devreye aldı. Kamuoyunda “yıpranma hakkı” olarak ifade edilen fiili hizmet süresi zammına ilişkin önemli bir adım daha atıldı. SGK, yıpranma hakkından yararlanan meslek sayısını 45’e çıkardı. Artık röntgen teknisyeni, ağız-diş radyoloji uzmanı, cezaevinde çalışan memurlar, ihtiyat pilotları da bu haktan yararlanıp erken emekli olabilecek.

Kurşun-arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, civa üretiminde, madenlerde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde çalışanlar başta olmak üzere yararlanan meslek sayısı 45’e çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu yıpranma payına açıklık getirmek için bir genelge yayınladı. Buna göre, artık röntgen teknisyenleri, ağız-diş radyoloji uzmanları, infaz ve koruma baş memuru, ceza infaz kurumu müdürü, ihtiyat pilotları da yıpranma hakkından yararlanacak.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi