1 aylık maraton başlıyor! İşte, İstanbul Müzik Festivali'nin programı

43. İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs Pazar akşamı gerçekleştirilecek açılış töreni ve konseriyle başlıyor.



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs Pazar akşamı gerçekleştirilecek açılış töreni ve konseriyle başlıyor. İstanbul Müzik Festivali, 'Kültürel Manzaralar' temasıyla 29 Haziran tarihine kadar aralarında Yuri Bashmet, Fazıl Say, Gidon Kremer, Yuja Wang, Magdalena Kožená, Emmanuelle Haïm ve festivalin bu yılki Yerleşik Konuk Orkestrası  Deutsche Kammerphilharmonie Bremen’in de bulunduğu 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 12 farklı mekânında ağırlayacak. 



43. İstanbul Müzik Festivali, Bir Dünya Prömiyeri ile Açılıyor: 



Hasan Niyazi Tura’dan Şehidin Türküsü 



43. İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs Pazar akşamı saat 20.00’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak Açılış Töreni ve Konseri ile başlıyor. Törende, çok sesli batı müziğinin gelişip yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarıyla Türkiye’nin kültür-sanat hayatına kattığı değer ve 50 yılı aşan eğitimci ile değerli emekleri nedeniyle Prof. Filiz Ali’ye İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü takdim edilecek. Prof. Filiz Ali’nin kurucusu olduğu Ayvalık Ululararası Müzik Akademisi Festival Orkestrası (AIMA) da festival kapsamında 6 Haziran Cumartesi akşamı 20.30’da Sent Antuan Kilisesi’nde bir konser verecek.



Törenin ardından İstanbul Müzik Festivali, Hasan Niyazi Tura’nın festival tarafından sipariş edilen yeni eserinin dünya prömiyeriyle açılacak. Hasan Niyazi Tura’nın Çanakkale Savaşı’nın 100. yılına ithafen, Çanakkale gazisi dedesi anısına yazdığı Şehidin Türküsü adlı eserini şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve tenor Serkan Bodur birlikte seslendirecek. Orkestra daha sonra, yurt dışındaki pek çok yarışmadan ödüllerle dönen 18 yaşındaki genç piyanist Can Çakmur’a eşlik ederek Shostakovich’in 2. Piyano Konçertosu eserini icra edecek. Konserin sonunda ise festivalin temasına atıfta bulunan Mussorgsky’nin Bir Sergiden Tabloları yine BİFO aracılığıyla dinleyicilerle buluşacak. Festivalin bu özel açılış gecesini izlemek isteyen müzikseverler biletlerini Biletix ve İKSV’den alabilir. 



43. İstanbul Müzik Festivali’nin ödül töreni ve açılış konseri, İKSV Resmi İletişim Sponsoru Vodafone’un desteğiyle saat 20.00’dan itibaren muzik.iksv.org/tr ile vodafone.com.tr/red adresleri üzerinden de izlenebilecek. 



Festival İlk Haftasına Üç Türkiye Prömiyeri ve Bir Yaşam Boyu Başarı Ödül Töreni ile Hızlı Bir Giriş Yapacak 



•    Berlin Filarmoni’nin 12 Çellisti Aya İrini’de 



1 Haziran Pazartesi Aya İrini Müzesi, 20.30



Dünyanın en önemli orkestralarından Berlin Filarmoni’nin viyolonsel grubundan oluşan 12 Çellist, namı diğer 'Muhteşem On iki' (Die Welt), 1 Haziran akşamı festivalin Aya İrini Müzesi’ndeki ilk konserinde dinleyicilerle buluşacak. Bach’tan Fransız şansonlarına ve Piazzolla’ya uzanan konser programında ayrıca 1982’den beri Berlin’de yaşayan, Cemal Reşit Rey’in öğrencisi, besteci Tayfun Erdem’in Mavi Kelebeklerin Marşı’nın Türkiye prömiyeri de yer alıyor. Bir viyolonsel grubundan oluşan tek topluluk olma özelliğini taşıyan 12 çellist, üyeleri değişse de 1972’den bu yana dünyanın birçok kentinden düzenli konserler veriyor. 



•    Gidon Kremer ve Kremerata Baltica’dan 2 Türkiye Prömiyeri ve Piazzolla’dan Philip Glass’a Uzanan Konser Programıyla Benzersiz Bir 'Mevsimler' Gecesi 



2 Haziran Salı, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, 20.30 



40 yılı aşkın bir süredir dünyanın en ünlü orkestra ve sanatçılarıyla birlikte çalışan, 2011 İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahibi Gidon Kremer, sıradışı bir konser deneyimi için yeniden festivalin konuğu olacak. 



2 Haziran Salı akşamı 20.30’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konserde, hem şef hem de solist olacak Gidon Kremer ve topluluğu Kremerata Baltica, dinleyenleri Piazzolla’dan Philip Glass’a benzersiz bir yolculuğa çıkartacak.

 

Piazzolla’nın 'Buenos Aires’in Dört Mevsimi' ile Raskatov’un 'Mevsimler Derlemesi'nin seslendirileceği konserde, iki Türkiye prömiyeri de gerçekleştirilecek. Truman Show, Saatler (The Hours) ve Sihirbaz (The Illusionist) gibi filmlere bestelediği müziklerle de bilinen Philip Glass’ın 'Amerikan Dört Mevsimi'ne ise, Amerikan avangart sinemasının babası kabul edilen Jonas Mekas ile çeşitli multimedya sanatçılarının bu projeye özel hazırladıkları video enstalasyonları eşlik ederek konseri görsel bir şölene dönüştürecek. Diğer Türkiye prömiyeri yapılacak eser ise Mieczysław Weinberg’in Oda Orkestrası İcin Senfoni No. 1, Op. 145. 



'Konsere Doğru' etkinlikleri kapsamında konser öncesinde 19.30-20.00 saatleri arasında şef Cem Mansur’la konser programı üzerine bir söyleşi de gerçekleştirilecek. 



120’den fazla albümüyle aralarında Grammy’nin de bulunduğu pek çok uluslararası ödül kazanan Gidon Kremer, 1997’de Baltık ülkelerinden genç müzisyenlerle oluşturduğu ve yaratıcı yaklaşımlarıyla kısa sürede haklı bir üne kavuşan Kremerata Baltica topluluğu ile aralarında Arvo Pärt, Giya Kancheli, Peteris Vasks ve Alexander Raskatov’un da bulunduğu pek çok bestecinin eserlerinin dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Gidon Kremer ve Kremarata Baltica, en son 2011 yılında festivalin konuğu olarak İstanbul’da bir konser vermişti.



•    70. Yılını Kutlayan Borodin Quartet Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü Almak Üzere İstanbul’da 



4 Haziran Perşembe, Aya Irini Müzesi, 20.30



'Yaşayan en eski dörtlü' olmanın yanı sıra tonunun zenginliği ve teknik mükemmelliğiyle en iyilerinden biri kabul edilen Borodin Quartet, 70. Yaşını kutladığı dünya turnesi kapsamında festivalin konuğu oluyor. 4 Haziran Perşembe akşamı 20.30’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde Borodin Quartet, Grammophone dergisinin 'büyük Rus piyanistlerinin gerçek halefi' ilan ettiği virtüöz piyanist Boris Berezovsky ile birlikte festivalin bu yılki 'Kültürel Manzaralar' temasını zenginleştiren bir program sunacak.



Global Yatırım Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek konser öncesinde Borodin Quartet’e festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek. Konserde Borodin Quartert ile Boris Berezovsky, Dvorak’ın zenginlik ve dengeliliği ile bestecinin Çek ezgilerine duyduğu hayranlığı gözler önüne sermesiyle de tanınan piyano beşlilerini icra edecek. 



1945’te kurulan Borodin Quartet, 70 yıl boyunca gerçekleştirdiği kayıtlarla Gramophone dahil olmak üzere pek çok ödüle layık görüldü. Moskova Konservatuvarı mezunlarından oluşan üyeleriyle topluluk, derinlikli Beethoven ve Şostakoviç yorumları kadar Mozart’tan Stravinsky’ye uzanan geniş repertuvarları ve alanlarındaki ustalıklarıyla da tanınıyor. Dörtlünün konserde eşlik edeceği Boris Berezovsky ise 'Emil Gilels’den bu yana gelmiş en heyecan verici Rus piyanist' (The Times) olarak değerlendiriliyor. Berezovsky, Uluslararası Çaykovski Yarışması’nı kazandığı 1990 yılından bu yana Choc de la Musique, Echo Klassik, Alman Kayıt Eleştirmenleri Ödülü, Altın Diyapozon ve BBC Müzik gibi ödüllerle süslü bir diskografi; Berlin Filarmoni’den New York Filarmoni’ye, Mariinsky’den NHK Senfoni’ye dünyanın en saygın orkestralarıyla verilmiş birçok konser sığdırdı. 



Festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye muzik.iksv.org adresinden ulaşılabiliyor.


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında