Atık pet şişeler paraya dönüşecek! Bakanlık o uygulamayı başlattı. İşte merak edilenler...
Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin (DSYS) ilk uygulaması başladı. Pilot uygulamasına başlanan projenin yıl sonunda her il ve ilçede uygulanabilir olması hedefleniyor. Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de atık pet şişeler paraya dönüşecek.
Türkiye'de her yıl 30-35 milyon ton katı atık ortaya çıkarken; bunların yüzde 20 ila 25'ini içecek kutuları, pet şişeler oluşturuyor. Bu atıkların yönetilmesi kapsamında oluşturulan Türkiye Çevre Ajansı'nın dahil olduğu Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) ile vatandaşlar, içeceklerinin atığa dönüşen kutularını geri dönüşüm makinelerine atarak karşılığında alabilecek.
AMBALAJLAR ARTIK ATIK DEĞİL
Geçen günlerde DSYS'nin kurulması ve işletilmesiyle ilgili işbirliği protokolünü imzalayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, özetle "20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürülmesini sağladık. Tüm bu çalışmalarımızın ikinci ayağında Ulusal Depozito Sistemi'ne geçiş sürecine odaklandık. Ambalajlar artık atık değil, depozito iade makineleri ile ham madde olacak. Her yıl yaklaşık 25 milyar şişeden daha fazlasını kapsayacak Depozito Saha Yönetim Sistemi, 2025 yılı sonu itibarıyla 85 milyon vatandaşımıza hizmet verecek" ifadelerini kullandı. Kurum, uygulamanın yıl sonuna dek her il ve ilçede asgari makine ve altyapı kurulumuyla gerçekleştirileceğini vurguladı.
Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS), kamu ve özel sektör iş birliği ile hayata geçiriliyor.
Böylece piyasaya sürülen zorunlu depozitoya tabi içecek ambalajların tüketilmesi sonrasında iade alınması ve vatandaşa teşvik bedeli ödenmesi sağlanacak.
Depozito bedeli vatandaşın e-cüzdan hesabına iade edilecek.