Zülfü Livaneli kırk dört yıllık dostu Yaşar Kemal'i bu kitapta anlattı

Zülfi Livaneli'nin Usta edebiyatçı Yaşar Kemal ile dostluğunu anlattığı 'Gözüyle Kartal Avlayan Yazar' kitabı çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Zülfü Livaneli kırk dört yıllık dostu Yaşar Kemal'i bu kitapta anlattı

Zülfü Livaneli kırk dört yıllık dostluğun penceresinden Yaşar Kemal’i anlatıyor. İnceleme, anılar ve köşe yazılarından oluşan kitap için Livaneli şöyle diyor: “Okurlar, gönderdikleri çok sayıda iletiyle, Yaşar Kemal’le dostluğumuzu, düşüncelerimi okumak istediklerini belirtiyorlardı. Bunun boynuma borç olduğunu anlayarak kitaba başladım; onunla ilgili yazmış olduğum yazıları da önüme koydum; böylece yarı incelemelerden, yarı anılardan oluşan bir kitap çıktı ortaya. Bence biri olmasa eksik kalacaktı.”



Edebiyat sohbetleri, türküler, anılar birbirini kovalarken, Yaşar Kemal’in edebi kişiliği ile siyasi duruşu da ayrıntılı bir şekilde yer alıyor bu kitapta.



Okurların heyecanla beklediği kitap önümüzdeki hafta itibariyle raflardaki yerini alacak.



Kitaptan bir bölüm:

Zülfü Livaneli kırk dört yıllık dostu Yaşar Kemal'i bu kitapta anlattı
“Yaşar Kemal’in çevresinde esen, sanki kişiliğinin ve bedeninin ayrılmaz parçası olan, gittiği her yere, girdiği her mekâna, sanki onunla doğmuş gibi farkında olmadan taşıdığı bir rüzgâr vardı. İster yabancı ister bizden, ister köylü ister kentli, ister kadın ister erkek, herkesi etkisi altına alan bir rüzgârdı bu. Unutulmaz roman kahramanlarından Yel Veli gibi sürekli koşarak ölümden kaçmak istediği için oluşmuyordu bu rüzgâr. Koca gövdesiyle onu da, yanındakileri de bazen lodos gibi sersemletiyor, bazen garbi yeli gibi ferahlatıyor, bazen şiddetlenip çevresinde ne varsa önüne katıp sürüklüyordu.”



Yazar Hakkında:



Romanları 30 dilde yayımlanan Zülfü Livaneli, 1946 yılında doğdu. 1972 yılında fikirlerinden dolayı askeri cezaevinde yattı, 11 yıl sürgünde yaşadı. Livaneli, 1999 yılında San Remo’da En İyi Besteci ödülüne layık görüldü. Müzik eserleri Londra, Moskova, Berlin, Atina, İzmir Senfoni orkestraları tarafından icra edildi ve Zubin Mehta, Simeon Kogan gibi şeflerce yönetildi.Türkiye dışında Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya, Kore ve Almanya’da da çok satanlar arasına giren romanlarıyla, Balkan Edebiyat Ödülü’ne, ABD’de Barnes and Noble Büyük Yazar Ödülü’ne, İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü’ne, Türkiye’de ise Yunus Nadi Ödülü’ne ve Orhan Kemal Roman Ödülü’ne layık görüldü. Livaneli, dünya kültür ve barışına yaptığı katkılardan ötürü 1996 yılında Paris’te UNESCO tarafından Büyükelçilikle onurlandırıldı ve Genel Direktör danışmanlığına atandı.2002-2006 yılları arasında TBMM’de ve Avrupa Konseyi’nde milletvekilliği görevinde bulundu.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin