'Yol' filminin yeniden gösterimi öncesi İsviçreli yapımcıya protesto!

Yönetmen Nuray Şahin’den DFK Film’den Donat Keusch’ün çalışmasını protesto eden bir mektup geldi.

Google Haberlere Abone ol
'Yol' filminin yeniden gösterimi öncesi İsviçreli yapımcıya protesto!

İsviçreli yapımcısı Donat Keusch’ün yeniden kurguladığı Yol filmi yarın 13.30’da (19 Mayıs Cuma) Cannes Classics kapsamında Bunuel Salonu’nda gösterilecek.



Yılmaz Güney’in yazdığı senaryoda yer alan 11 karakterin öyküsünün birden çekilmesi mümkün olamayacağı için yönetmen Şerif Gören, altı karakterin öyküsünü çekti. Bunlardan sadece beşininki İsviçre’deki kurguda yer alabildi. 1 saat 53  dakika uzunluğundaki Yol – The Full Version’ı izlemeyi merakla beklerken bu projede çalışmış olan yönetmen Nuray Şahin’den DFK Film’den Donat Keusch’ün çalışmasını protesto eden bir mektup geldi. Bu mektubun yanısıra sanatatak.com’a konuşan Fatoş Güney, Güney’in zamanında çekip beğenmediği için çöpe attığı çekimlerden yaptığı yeni kurguyu onaylamıyor. Onaylamadığı gibi bunu Yılmaz Güney’in sanatçılığına, sanat mirasına karşı saygısızlık olarak nitelendiriyor.



Yılmaz Güney’in senaryosundan Şerif Gören’in çektiği Yol, 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi Costa-Gavras’ın Kayıp adlı filmiyle paylaştıktan sonra Türkiye’de 17 yıl boyunca yasaklandı. Hapishaneden izinli çıktığında Fransa’ya kaçan Yılmaz Güney’in Cannes’da ödülünü almak için sahneye çıkışı ve politik kimliği filmin etrafında bir efsane oluşturdu. Türkiye sinemasının Çirkin Kralı Avrupa’da da kahramanlaştı.  Zürih merkezli DFK Films’in haklarına sahip olduğu Yol – The Full Version yıllardır Keusch tarafından sahiplenilir. Türkiye’ye gelen, Kars’taki Gezici Festival’de son kurguda kullanılmayan bölümler gösteren Keusch, her fırsatta İsviçre’ye gönderilen bobinlerden yapılan kurgu sayesinde filmin ödül aldığını söyler… 2013 yılında Duhok Film Festivali’nde düzenlenen bir panelde de Yılmaz Güney’in senaryosu haricinde Yol’un bütün başarısını kendine mal etti…



Nitekim İstanbul’da iken telefonda konuştuğum Şerif Gören’in de yeni kurgudan haberi yoktu, ne görüşü alınmıştı ne festivale davet edilmişti… Yılmaz Güney’in kızı Elif Güney Pütün başlangıçta sıcak bakmadığı The Full Version’a babasının eseri olduğu için destek veriyor.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin