YİNE YARGILANACAK PINAR SELEK'E 200 AYDINDAN DESTEK

Pınar Selek için biraraya gelen aydın, yazar, aktivist, hukukçu, akademisyenler, "Suçsuzluğuna tanığız" dediler

Google Haberlere Abone ol
YİNE YARGILANACAK PINAR SELEK'E 200 AYDINDAN DESTEK

BİA Haber Merkezi - İstanbul


Amargi Feminst Kitabevi'nde bir araya gelen yazar, feminist, gazeteci, oyuncu, sanatçı, hak savunucusu, akademisyen ve hukukçular Pınar Selek hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin ağır müebbet istemine yönelik tepkilerini dile getirdiler.


İstanbul Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nda 9 Haziran 1998'de yaşanan ve yedi kişinin yaşamını yitirdiği ve 127 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili davada Selek patlamaya "bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı" gerekçesiyle 2008'in mayıs ayında beraat etmişti. 


İki kez beraat ettiği davada yeniden yargılanıyor
Yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantıda grup adına basın açıklamasını Jülide Kural okudu.


Kural, süreci şöyle özetledi:


"Yaşamını ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, mağdurların haklarını korumaya ve barışa adamış olan Selek, iki kez beraat ettiği bir davadan yeniden yargılanmak isteniyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, daha önce ilgili mahkemenin verdiği beraat kararını bozarak Selek’e ağır müebbet hapis cezası verilmesini talep ediyor."


Hukuk davası olmaktan çıktı


Akıl, vicdan ve sağduyu sahibi insanlar olarak, gözümüzün önünde cereyan eden bu davanın hukuk davası olmaktan çıktığı kaygısını taşıdıklarını söyleyen Kural, ekledi:


"Selek, değil bomba koyarak insanların ölümüne yol açmak, karıncayı bile incitemez. Bizler onun suçsuzluğuna sonuna kadar inanıyor, şiddetin her türlüsüne karşı verdiği mücadelenin tanığı olmaya devam ediyoruz."


Avukat Mebuse Tekay, "Hukukun son sözünün adalete uygun olması için elimizden geleni yapacağız" dedi, süreci "hukuk dışı" diye niteledi.


Oya Baydar, Selek'in suçsuzluğuna tanık olduklarını dile getirdi.


Türkiye PEN Başkanı Tarık Günersel, "PEN'in üyesi olan Selek'in davasının, 11 yıldır bitemeyen bu yıpratıcı sürecin beraat kararındaki gibi adil bir kararla sona ermesini diliyoruz" dedi.


"Bir kere bile 'acaba' demedik"


Esmeray, Selek'le 15 yıldır tanıştıklarını, onu ilk tanıdığında gencecik bir üniversite öğrencisi olduğunu, sokak çocukları ve travestilerle sokak atölyesinde buluştuğunu, ilk kez tutuklandığında akıllarından asla suçlu olacağının geçmediğini, sokak çocuklarıyla buluşup onu ziyarete gittiklerini anlattı.


Esmeray'ın ardından söz alan oyuncu Deniz Türkali “Genç bir kadın olarak travestilerle, sokak çocuklarıyla bir aradaysanız bu tehlikeli bir durumdur. Pınar'a çok özeniyorum. Aslında herkesin Pınarlaşmasını istiyorum" dedi.


Kalabalığın Amargi'den sokağa taştığı, o nedenle basın açıklamasının bir kez de sokakta okunduğu toplantıya katılanlar şöyle:


Belgin Çelik, Emma Sinclair Webb, Fatih Polat, Kemal Aytaç, Mahir Günşiray, Mazlum Çimen, Mehmet Atak, Melek Ulagay, Meltem Ahıska, Meral Tamer, Merhet Tarhan, Murat Çelikkan, Murat Morova, Neslihan Akbulut, Nil Mutluer, Nilgün Yurdalan, Nükhet Sirman, Oya Baydar, Ragıp Zarakolu, Sema Aslan, Sennur Sezer, Silva Bingaz, Sibel Yalın, Şükran Soner, Taha Parla, Tarık Günersel, Tuba Kancı, Tuğrul Eryılmaz, Ümit Şahin, Ülkü Özakın, Vildan Yirmibeşoğlu, Yıldırım Türker, Yıldız Ramazanoğlu, Zeynep Direk, Zeynep Oral.


Dayanışma içinde olduklarını bildirenlerse şöyle:


Ali Nesin, Aslı Erdoğan, Aslı Güneş, Filiz Kerestecioğlu, Kemal Aytaç, Meriç Eyüboğlu, Mebuse Tekay, Av. Yasemin Öz, Ayça Damgacı, Ayfer Tunç, Aynur Seyrek, Ayşe Akdeniz, Ayşegül Devecioğlu, Ayşegül Sönmez, Belgin Çelik, Bennu Yıldırımlar, Büşra Ersanlı, Can Candan, Canan Arı, Deniz Türkali, Dilek Kurban, Emma Sinclair Webb, Erdal Karayazgan, Erol Kızılelma, Fatih Polat, Ferhat Kentel, Feyyaz Yaman, Fırat Genç, Filiz Karakuş, Filiz Oğuz, Garo Paylan, Gencay Gürsoy, Gülay Kayacan, Gülnur Savran, Gülseren Onanç, Halil İbrahim Özcan, Halil Savda, Havva Yılmaz, Hüseyin Karabey, Jale Karabekir, Jale Parla, Julide Kural.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin