YAZ EKRANINDA EN ÇOK HANGİ PROGRAMLAR İZLENDİ? İŞTE ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI!!!

Kanalların prime time’ında sezon boyunca kıyasıya yaşanan yerli dizi yarışı, yazla beraber yerini yeni tür yapımlara bıraktı. Yazın en çok dikkat çeken yapımları ise artık bir furyaya dönüşen; bol eğlence, biraz gözyaşı ve polemiklerle süslenen dans ve müzik yarışmaları oldu.

Google Haberlere Abone ol
YAZ EKRANINDA EN ÇOK HANGİ PROGRAMLAR İZLENDİ? İŞTE ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI!!!

Reytingi yüksek TV kanallarında, seyirci neleri izliyor?


Medya Takip Merkezi (MTM), günün bu en çok izlenen saatlerinde izleyicilere sunulan yapımları analiz etti. İşte araştırmanın detayları…



Ekran başında geçirilen sürenin azalması ve izlenme oranlarının düşmesi nedeniyle kanalların daha küçük bütçeler ayırdıkları yaz gecesi ekranları, yeni yerli diziler, yabancı sinema filmleri, yarışmalar, magazin programları ve eski Türk filmleriyle renklendi. Yapımcıların, farklı ve eğlenceli programlarla izleyiciyi ekrana çekmeye çalışması, ekranları dans ve müzik yarışmalarıyla doldurdu. Kanallar arasındaki reyting ve reklam yarışı, kıyasıya bir rekabete neden oldu.


Ekranlara getirdikleri yapımlarla izleyicilerin, dolayısıyla reklamverenin ilgisini en üst düzeyde tutmayı hedefleyen TV kanalları, bu zorlu yarışta nasıl yer aldı? Hangi kanal, nasıl bir strateji izledi? Reklamveren en çok hangisini tercih etti?


İşte tüm bu soruların yanıtlarını araştıran MTM, 14-20 Temmuz haftasında, prime-time dilimi en çok izlenen TV kanalları olan Kanal D, ATV, Show, Fox, Star TV ve STV’yi mercek altına aldı. Sadece prime-time dilimini kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre, reyting ve reklam alımında birbirleriyle yarışan TV kanallarının benzer yapımları ekranlara getirmesi, araştırmanın dikkat çeken noktalarından biri oldu.



6 kanalın prime-time’ında 18 yeni dizi yayımlanıyor…
TV kanallarının ve reklamverenin gözde yapımları arasında yer alan yerli diziler, yaz sezonunda da popülaritesini korudu. 6 kanalda, toplam 32 farklı yerli diziye verilirken;bu dizilerin 14’ü, tekrarı yayınlanan dizilerden, 18’i ise yeni yapımlardan oluştu.


Yerli dizilere en çok yatırım yapan ve yedi yeni yapımı izleyicileriyle buluşturan Kanal D, yatırımının karşılığını reklamverenin yüksek ilgisiyle aldı. Akasya Durağı, Gece Gündüz, Cesaretin Var Mı Aşka, Hepimiz Birimiz İçin, Düğün Şarkıcısı, Küçük Kadınlar, Derman adlı yerli dizileri izleyicilerinin ilgisine sunan Kanal D, bu dizilerle bir haftada toplam 8 saatlik reklam süresine ulaştı.


Altı kanalda yayımlanan yerli dizilere verilen reklamların % 29’unu toplayan Kanal D’yi, ikinci sırada ATV izledi. ATV, üç yeni diziyi izleyicisinin ilgisine sunarken, geçen sezonun sevilen yapımları Avrupa Yakası ile Selena’nın tekrarlarını da yayına soktu.


Reklamverenin, yerli yapımlarını en çok tercih ettiği üçüncü kanal ise, kış sezonunda yayımladığı “ilahi adalet” içerikli dizilerin tekrarlarını ekrana getiren STV oldu. STV’nin hiç yeni dizi yayınlamamasına rağmen, reklam alma konusunda, Fox (üç yeni, iki tekrar dizi), Star (dört yeni, bir tekrar) ve Show TV (bir yeni, iki tekrar) gibi yeni yapımlarla öne çıkmaya çalışan kanalları geride bıraktı.
STV dışındaki kanallarda yayımlanan yerli dizilerin, çoğunlukla romantik komedi olması, bir diğer dikkat çekici detay oldu.
 
Kanalların kurtarıcısı yabancı sinema filmleri…
Kanalların çoğunlukla, “TV’de ilk kez” sloganıyla ekranlara getirdiği yabancı sinema filmleri, prime-time’ın en çok tercih edilen türlerinden bir diğeri oldu. Hafta boyunca 6 kanalda, eski ve yeni olmak üzere toplam 13 yabancı sinema filmi sevenleriyle buluştu. Yabancı sinema filmlerine en çok yer veren kanal ise beş farklı filmi ekranlarına taşıyan Show TV oldu. Show TV’yi, 3 farklı yabancı sinemayla Star TV izledi.


Jüri üyeliğini bir mesleğe dönüştüren yarışmalar, reklamverenin de yakın markajında…
Kış döneminin reyting rekorları kıran ve reklamverenin gözbebeği haline gelen yarışma programı “Var Mısın Yok Musun?”, yaza damgasını vuracak yarışmaların da sinyalini vermişti. Programın hem izlenme oranları hem reklam karlılığı, diğer kanalların da gözünden kaçmadı ve 2008 yazına yarışma programları damgasını vurdu.


Yabancı sinema filmlerini geride bırakarak, en çok reklam alan yapımlar listesinde ikinci sıraya yerleşen yarışma programları, bir haftada yaklaşık 7 saatlik reklam aldı. Show TV’nin başını çektiği yarışma programlarına ilgi gösteren diğer kanallar ise, benzer formattaki yarışmaları ekranlarına getiren Star ve Fox TV oldular. En çok izlenen iki kanal olan Kanal D ve ATV’nin, bu furyaya katılmadıkları gözlendi. 


Geçmiş dönemlerin trendi “Biri Bizi Gözetliyor” gibi özel yaşamı irdelemeye yönelik yarışmalar, yerini yetenek yarışmalarına bırakırken, reytingi yüksek bu kanalları ortak platformda buluşturan ana tema, ses ve dans yarışmaları oldu. Tecrübeli jüri üyeleri, yarışmacılarla jüri üyeleri arasında yaşanan çeşitli polemikler, yarışmacıların renkli hayat hikayeleri ve gözyaşlarıyla süslenen yarışma programları arasında; iki farklı kanalda yayınlanan romanların yarıştığı yarışmalar, içeriklerindeki benzerliklerle de dikkatleri üzerine çekti.


İlle de Roman Olsun, Şarkı Söylemek Lazım, Benim Annem Dans Edemez, Amiral Battı adlı yapımlarla Show TV, “yarışma programları” kulvarında en çok öne çıkan kanal olurken; bu tür programlara verilen reklamların % 53’ü de bu kanala aktı.


 
İşte araştırmanın dikkat çekici diğer noktaları:


 Bodrum, Çeşme ve birçok tatil beldesinden görüntülerle magazin olaylarını ekranlara taşıyan magazin programları, reytingi yüksek altı kanalın en çok tercih ettiği türler arasında yerini aldı. Magazin programlarına en çok yer veren kanallar, ikişer programla ATV ve Star olurken, Kanal D ve Fox da birer programla izleyicilerine ulaştı. Bir dönemin en çok magazin programı yayınlayan kanalı Show TV’nin, hiç magazin programı yayınlamaması ise dikkat çekiciydi. Magazin programları arasında en çok reklam alanları ise ATV’de yayınlanan Özel Hat ve A Magazin oldular.


 Eski Türk filmlerini ekranlarına sıkça taşıyan STV, analizin yapıldığı 14-20 Temmuz haftasında prime-time’ına dört film yerleştirdi. Fox TV eski bir Türk filmini ekranlara getirirken, Show TV ise yeni dönem filmlerinden biriyle bu rekabete katıldı. Firmaların, yaklaşık 1,5 saat reklam verdiği STV’deki filmleri, tek filme aldığı 63 dakikalık reklamla Show TV izledi. ATV, Kanal D ve Star, bir haftalık süreçte, hiç yerli sinema filmi yayınlamadı.


 İzleyicinin bir diğer yaz eğlencesi de, ünlülerin sunduğu show programları oldu. Gülben Ergen’in sunduğu Sürpriz ve İbrahim Tatlıses’in sunduğu İbo Show, ATV’nin prime dilimine yerleşen müzik/eğlence programları oldular. ATV, iki programla bu alanda liderliğe otururken, Star TV de bu tür programa yer veren bir diğer kanaldı.


 MTM’nin, reytingi en yüksek altı kanalın prime-time diliminde yaptığı reklam ölçüm sonuçlarına göre; eski yerli diziler ve Türk filmleriyle, diğer kanallardan oldukça farklı yayın stratejisi izleyen STV, yeni yapımlara yer vermemesine rağmen, hafta boyunca reklamverenin en çok tercih ettiği kanal oldu.


 Araştırmaya dahil edilen 6 kanalın, Prime-time’da aldıkları toplam reklamların dağılımı ise şöyle gerçekleşti: Yayımlanan reklamların % 19’luk diliminin sahibi STV olurken, onu % 17’şer oranlarla ATV ve Kanal D izlediler. Yeni yarışma programlarına yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Show TV, reklam pastasının % 16’sını elinde tutarken, onu % 15’lik oranlarla Fox ve Star takip etti.


(Not: Tüm kanallarda yayımlanan anahaber ve hemen sonrasında yayımlanan spor bültenleri, araştırmanın dışında tutulmuştur)



Sıradaki Haber İçin Sürükleyin