YAVUZ BAYDAR 'MEDYADA ÖZ DENETİM'İ ANLATTI

Radyo Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) aylık toplantıları kapsamında, "Medya ve Öz Denetim" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan gazeteci-yazar Yavuz Baydar, ombudsmanlık konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
YAVUZ BAYDAR 'MEDYADA ÖZ DENETİM'İ ANLATTI

RTÜK toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa, RTÜK Başkanı Davut Dursun ve bazı üst kurul üyelerinin yanı sıra kurum çalışanları da katıldı.
        
Baydar, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en dertli olduğu konulardan birinin ''öz denetim'' olduğunu belirterek, medyada etik denildiğinde Türkiye özelinde söylenilmesi ve hatırlatılması gereken çok şey bulunduğunu söyledi.
        
Demokrasilerin olmazsa olmazının ''açık ve saydam bir yönetim'' olduğunu ifade eden Baydar, kamu adına denetimin en önemli ayağının medya olduğunu bildirdi.
        
''Medya fotoğrafında neler görmekteyiz? Bu fotoğraf bize demokratikleşmenin bugünü ile ilgili neler anlatıyor?'' diyen Baydar, şöyle devam etti:
 
''Türkiye özeli bizlere şunu öğretti; bir ülkede demokrasi medya ile ya yükselir, ya da yerlerde sürünür. Halk sadece o ya da bu partiye oy vererek demokrasiyi geliştirip yaşatabilseydi medyanın yeri herhalde olmayacaktı. Ama açıktır ki, ne kadar iyi ve etkin olduğunu iddia ederse etsin yasama, yürütme ve yargı işini eksik yapar veya iş yaptırılmayan bir medya ile düşünüldüğünde halk gözünde fatura genel olarak sistemin kendine çıkmaktadır.''
 
Gerginlikler, haksızlıklar, suçlar ve ahlaksızlıklar ardından sancılı geçen bir dönemin ardından, 1990 yılında Türkiye'de bir ilk olarak basın ombudsmanlığını başlattığını anlatan Baydar, ''Medyamızın öncelikli rolü bir yandan demokratik ve açık bir sivil tartışma ortamına kamusal platformlar olarak katkıda bulunurken parti, hükümet, kurum, kurum, yerel yönetim aklınıza ne gelirse ayrım gözetmeden süreklilik arz eden bir denetime tabi tutmasıdır. Halktan saklanan usulsuzlukları, yanlışlıkları bir bir ortaya dökmektir'' dedi.
        
Sağlıklı bir basın veya medyanın olmaması durumunda ortada gerçeklerin de olmayacağına değinen Baydar, gazetecinin gerçeklerin izini sürdüğü sürece gazeteci olduğunu belirtti.
        
Baydar, ombudsmanlık, görevleri, işleyişi ve kendisine gelen şikayet yazılarıyla ilgili bilgiler verdi.
         
Televizyonlarda izleyici temsilciği
         
Baydar, RTÜK'ün iyi niyetli telkiniyle Türkiye'deki televizyonlarda izleyici temsilciliği oluşturulmasıyla ilgili taşıdığı kaygıları paylaşmak istediğini belirterek şunları söyledi:
        
''Öncelikle Türkiyede şu an üç tane yazılı basın ombudsmanı var. Ben televizyonlarda izleyici temsilciliği ile ilgili adımı uzun yıllardır bekliyorum ki TRT atsın. TRT adım attığı vakit önemli bir örnek oluşturacak.
        
Zahit Akman Bey, bu iyi niyetli telkine karar verildiği zaman ilk temas kurduğu insanlardan biri bendim. Ben bunu pek olumlu karşılamadığımı belirttim. Dışarıdan dayatmalarla Türkiye'de pek olumlu sonuç alınamayacağını söyledim. Maalesef sonuç benim düşündüğüm gibi oldu. Göstermelik birer izleyici temsilcisi atandı, çoğunun ulusal kanallarda etik kaygılar taşıyan, televizyon kanallarına izleyicilerden gelen şikayetleri sağlıklı süzgeçten geçirecek kişiler olup olmadıklarını bilmiyorum. Şikayetlerin azalmadığını görmek lazım. Bunun çözümü nedir, ama bu model işlemiyor bunu anlamak gerekir.'' 
 
AA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin