YARGILANACAĞINI GENELKURMAY BİLİYOR; GAZETECİ BARANSU BİLMİYOR

"AKP ve Gülen'i Bitirme Planı" belgesini haber yapan Taraf muhabiri Baransu, hakkında "askeri aşağılamak" suçlamasıyla yürütülen dosyanın Adalet Bakanlığı'nda olduğunu söyledi. Genelkurmay, Baransu'ya dava açıldığını açıklamıştı.

Google Haberlere Abone ol
YARGILANACAĞINI GENELKURMAY BİLİYOR; GAZETECİ BARANSU BİLMİYOR

Ordu içinde bir "AKP ve Gülen'i Bitirme Planı" hazırlandığını haberleştirdiği için Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'nın hakkında soruşturma yürüttüğü Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, soruşturma davaya dönüşürse mahkemeye iddiaları çürütecek belgeler sunacağını belirtti.


12 Haziran'da yayınlanan haberin ardından Genelkurmay Başkanlığı'nın şikayetiyle hakkında soruşturma açılan Baransu, bianet'e "Dava açıldığına dair bir bilgi bana gelmedi" dedi.


"Dava açılırsa iki belge sunacağım"


Genelkurmay Başkanlığı Hukuk Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, 11 Eylül'de yaptığı açıklamada, belgeyle ilgili yayın nedeniyle bir muhabire dava açıldığını açıklamıştı.


Baransu, "askeri kuvvetleri alenen aşağılamak" suçlamasıyla hakkında bir soruşturma yürütüldüğünü bliyor ancak hakkında dava açıldığından haberdar değil: "Soruşturmayı yürüten savcılık, Genelkumrayı bilgilendirmiş olabilir. "


Gazeteci, Türk Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesiden yürütülen soruşturmaya ilişkin dosyasının 12 Ağustos'ta Adalet Bakanlığı'na gönderildiğini söylüyor.


"Haberime konu belge sahtedir deniyor, bu da Genelkurmay 'kara propaganda' gibi terimleri kullanmaz şeklinde açıklanıyor. Benim elimde Genelkurmay Başkanlığı çıkışlı, orijinal, hangi bilgisayar çıkışlı olduğu belli 'kara propaganda' ve 'psikolojik harekat TSK bünyesinde yapılır' sözlerini de içeren iki belge var. Dava açıldığı doğruysa, kendimi savunmak için elimdeki bu iki belgeyi mahkemeye sunacağım."


Ankara Savcılığı da soruşturuyor


Askeri savcılık, belgenin Genelkurmay içerisinde hazırlanmadığını tespit ettiğini açıklayarak kimlerce hazırlandığının araştırılması için dosyayı adli savcılığa göndermişti. Ankara Cumhuriyet Savcılığı da, belgenin kim veya kimlerce sızdırıldığının tespit edilmesi için bir başka soruşturma yürütüyor.


Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, belgede imzası bulunduğunu iddia eden Baransu ve gazete yetkilileri hakkında, "belgede sahtecilik, sahte belgeyi yayımlama ve gizlilik kararını ihlal" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.


TCK'da 301. madde


"Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301/2 maddesine göre, "(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz."


Bianet

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin