Yalan haberler yasaklanmalı mı?

Bilim insanları uyarıyor, siyasetçiler yasaklamak istiyor, hukukçular eleştirel yaklaşıyor ve sosyal ağlar dolup taşıyor. Yalan haberlerin yasaklanması konusunda kim ne düşünüyor?

Google Haberlere Abone ol
Yalan haberler yasaklanmalı mı?

İnternette yayılan yalan haberler son zamanlarda gündemi giderek daha fazla meşgul etmeye başladı. Bu çerçevede yalan haberlerle nasıl başa çıkılacağı da bir tartışma konusu haline gelmiş durumda. Konuyla ilgili çeşitli çevreler, yalan haberlere engel olmak için ne tür adımlar atılması gerektiğini tartışıyor. Bilim insanları, siyasetçiler, sosyal ağların yöneticileri ve dijital hukuk uzmanları sorunla ilgili farklı perspektiflere sahip.



Uzmanlar:



Yalan haberlerin toplum içinde dolaşımda kaldığı süreyi inceleyen psikologlar bir konuda hemfikir: 2012'de yayınlanan bir araştırmanın yöneticisi Stephan Lewandowsky, "Yalan haberler demokrasi üzerinde endişe verici etkilerde bulunabilir" diyor. Bilim insanlarına göre sürekli bir bilgi kirliliğinin toplumsal düzlemde ciddi sorunlara yol açması olası. Lewandowsky, uluslararası düzlemde şu sıralar asılsız bilgilerin iklim değişikliğine karşı alınan önlemlere karşı üstünlük sağladığını söylüyor. Stanford Üniversitesi'nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir araştırmaya göreyse, yalan haberlerin yalan olduğunu kavramakta öncelikli olarak gençler büyük sorunlar yaşıyor. Araştırmanın yöneticisi Sam Wineburg, "Gençler sosyal medyayı gayet kendilerinden emin biçimde kullandıklarından ötürü, sosyal medyada gördüklerine akıllıca yaklaştıkları zannediliyor. Ancak gerçekte durum tam tersi" diyor. Bilim insanları, detaylı araştırmaların ve özellikle de internetteki kaynakların eleştirel biçimde ele alınmasının, müfredat kapsamına daha yoğun biçimde dahil edilmesinden yana.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin