WASHINGTON POST: TÜRK GENERAL KARİYERİNİN EN ZOR KARARI İLE KARŞI KARŞIYA

Washington Post Gazetesi Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün Musul ve Kerkük’e doğru ilerleyen peşmergeler nedeniyle 44 yıllık askeri kariyerinin en önemli kararı ile karşı karşıya kalacağını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
WASHINGTON POST: TÜRK GENERAL KARİYERİNİN EN ZOR KARARI İLE KARŞI KARŞIYA

Gazetede bugün ilk sayfadan yayınlanan Philip P. Pan imzalı makalede, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün Iraklı Kürt militanların petrol kentleri Musul ve Kerkük’e ilerleyişleri konusunda hergün brifing aldığı belirtilerek, petrol bölgelerini Kürtler’in kontrol etmesinin Türkiye açısından bir güvenlik tehditi olarak görülmesi nedeniyle Özkök’ün 44 yıllık askeri kariyerinin en önemli kararı ile karşı karşıya kalacağının altı çizildi: Kuzey Irak’a Türk askerlerin girmesi emrini vermek Kürk müttefikler ve ABD askerleri ile bir çarpışmaya neden olur mu?



Teoride seçilmiş liderlerin Irak’taki herhangi bir askeri varlık konusunda son kararı verdiğinin, ancak Tayyip Erdoğan’ın deneyimsizliği ve ordunun ulusal güvenlikle ilgili olmayan konularda bile politikaya müdahale etmesi geleneğinin söz edildiği makalede, ABD’nin Hilmi Özkök’ün ne yapabileceğini anlayabilmek için yaptığı açıklamaların ve geçmişinin dikkatle incelendiği dile getirildi.


Seleflerinin aksine ciddi ve irfan sahibi görünen, sert ifadelerden kaçınan 63 yaşındaki Özkök’ün dikkat çekmeyen bir profil çizdiği, tehdit ve güçle iş görecek askeri bir figür olmadığı belirtildi. Brüksel’de NATO temsilcisi olarak senelerce kalan Özkök’le birlikte çalışanların kendisini diğer generallerden daha fazla demokrasi ve reformları destekleyen bir kişi olarak tanımladığına ve ABD ile Avrupa ile bağlarının digerlerinden daha güçlü olduğuna da yer verilirek, Özkök’ün Ağustos’ta göreve gelişinin Pentagon tarafından Türkiye ile ilişkiye dair iyi bir işaret olarak memnuniyetle karşılandığından söz edildi.


Fakat, makalede, Özkök’ün Kuzey cephesi açılması konusundaki başarısızlığı ve Türk birliklerini Kuzey Irak’a gönderme ısrarı da vurgulanarak bu durumun diğer askerler arasında batı karşıtı ve milliyetçi duygunun gelişmesini önlemek açısından Özkök’ün ne derece başarılı olacağı yönünde soru işaretleri doğurduğundan bahsedildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin