Vodafone ve Netafim'den 'Akıllı Köy' işbirliği

Vodafone Akıllı Köy’ün su yönetimi Netafim teknolojileri ile dünyaya örnek olacak.

Google Haberlere Abone ol
Vodafone ve Netafim'den 'Akıllı Köy' işbirliği

Vodafone ve TABİT işbirliğiyle çiftçilerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olma hedefiyle Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy’de iş ortaklıklarına bir yenisi daha eklendi. Akıllı sulama teknolojilerinde dünya lideri Netafim, tarım sektöründeki üreticilerin daha az kaynak kullanarak daha fazla verim almalarına yardımcı olacak sulama çözümleri ve teknolojileriyle Vodafone Akıllı Köy’de yerini alıyor.



Vodafone Akıllı Köy’de uygulanacak ve Vodafone’un SIM kartlarıyla entegre çalışacak modern sulama yöntemleriyle tarımsal faaliyetlerde yüzde 20 su tasarrufu, bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 15 tasarruf ve yüzde 30’a varan verimlilik artışı hedefleniyor.



Vodafone ve TABİT işbirliğiyle çiftçilerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olma hedefiyle Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy’de yeni bir işbirliğine daha imza atıldı. 1965 yılında kurulduğu günden bu yana akıllı sulama çözümleriyle tüm dünyadaki tarımsal üreticilerin daha az kaynak kullanarak daha fazla verim almalarına yardımcı olan Netafim, Vodafone Akıllı Köy’de Gümüş Sponsor olarak yerini alıyor.



Bununla birlikte ileri teknolojinin büyük yatırımcılara sağladığı olanakları kırsalda aile çiftçiliğiyle buluşturarak, küçük üreticilerin verim ve kârlılığını artırmayı amaçlayan Vodafone Akıllı Köy’de çiftçiler şimdi de ileri teknolojiye sahip sulama ve kontrol sistemleriyle tanışıyor.



Bu kapsamda TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın ve Netafim Türkiye Genel Müdürü Ofer Oveed’in katılımıyla Netafim’in Adana’daki Türkiye Genel Müdürlüğü’nde bir imza töreni düzenlendi.



Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş Kurucu Ortağı Tülin Akın, “Türkiye’de su kaynaklarının tarımsal sulamadaki kullanım oranı yüzde 74. Bu da su tasarrufuna tarım sektöründen başlamamız gerektiğini gösteriyor. Özellikle aile çiftçiliği yapılan kırsal alanlarda çoğunlukla geleneksel sulama yöntemleri kullanılmaya devam ediyor. Bitkinin ve toprağın ihtiyacından fazla suyun kullanıldığı bu yöntem hem bitkisel üretime zarar veriyor hem de su rezervlerini tüketiyor. Vodafone Akıllı Köy’de tarımsal alanda gelişim sağlayacak teknolojilere yönelik somut çalışmalar ve örnekler ile çiftçilerin bakış açısında ve bilgi birikiminde etkin bir değişim sağlayabileceğimize inanıyoruz. Vodafone Akıllı Köy’ün diğer köylere de örnek olmasını, bir model olarak tüm Türkiye’ye yayılmasını hedefliyoruz. Bu modeli hayata geçirmemizde projemize destek veren firmaların çok önemli bir yeri ve rolü var. Vodafone Akıllı Köy’de tarımsal üretimin verimini artıracak sulama teknolojileri konusunda ise Netafim ile iş birliği yapacak olmaktan heyecan duyuyoruz.” diye konuştu.



Netafim Türkiye Genel Müdürü Ofer Oveed ise “Akıllı sulama teknolojilerinde dünyanın lider markası olarak, kurulduğumuz günden bu yana tarımsal alandaki üreticilerin daha az kaynak kullanarak daha fazla verim almalarına yardımcı oluyoruz. Küçük üreticileri teknolojiyle buluşturarak Türkiye’deki tarım sektörüne değer katmayı ve yeni nesil bir kırsal yaşam modeli oluşturmayı hedefleyen Vodafone Akıllı Köy projesine üstün teknolojiye sahip sulama ve kontrol sistemlerimizle destek verecek olmaktan büyük mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Vodafone Akıllı Köy’de uygulamaya geçirilen teknolojilerimizle ilgili bundan sonraki yol haritasında da uzman ekiplerimizle destek vermeye devam edeceğiz”, diye ifade etti.



Vodafone SIM kartlarıyla entegre çalışacak



Vodafone Akıllı Köy’deki IoT (Nesnelerin İnterneti) uygulamaları Netafim’in sunacağı sulama otomasyon sistemlerini de destekleyecek. Buna göre merkezi bir sunucu ile iletilen ve sulama sistemleri üzerindeki alıcının Vodafone SIM kartı tarafından aldığı sinyaller sulama otomasyonunu meteorolojik veriler de dikkate alınarak aktifleştiriyor ve böylece bitkinin en doğru zamanda ve en doğru miktarda suyla buluşmasını sağlıyor.



Vodafone Akıllı Köy’de ileri sulama teknolojisiyle daha az kaynak kullanımı, daha çok verim



Vodafone Akıllı Köy’de her çiftçinin ve ürünün ihtiyacına yönelik basınç ayarlı ve ayarsız damla sulama boruları, otomatik filtrasyon sistemleri, monitörleme, otomasyon, otomatik gübreleme ve uzaktan kontrol sistemleri Netafim tarafından hayata geçirildi.



Kadınların ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımına destek olma hedefiyle 2016 yılının sonunda hayata geçirilen Vodafone Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi akıllı tarım teknolojileri yardımıyla verimliliğin nasıl artırılabileceğine dair en canlı örnek oldu. Girişimcilik ve seracılık eğitimleri alan 10 kadın çiftçiye 525 metrekarelik 3’er adet eğitim serası tahsis edildi. Seralarda malçlı yetiştiricilik ve damla sulama tekniklerinin yanı sıra iklimlendirmeyi kontrol eden IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojileri de kullanıldı.



Üretimin damla sulama ve kontrol sistemleriyle desteklenmesi sayesinde, su ve zaman kullanımından kaynaklı maliyet tasarrufunun yanı sıra mahsulde de kayda değer bir verimlilik artışı gözlendi. Böylece, tarımsal üretimi daha kolay ve verimli hale getirmek mümkün oldu ve 30 bin marul üretmeyi başardılar. Ürünlerini yerel ve ulusal zincir marketlerde satışa sunan kadın çiftçiler, günde 2 saatlik bir çalışmayla ilk hasattan yaklaşık 25 bin TL’lik ek gelir elde etti.



Vodafone Akıllı Köy hakkında



Toplam 298 dönüm araziye yayılan Vodafone Akıllı Köy projesi için 88.400 m2’lik bitkisel üretim alanı, üst kullanım hakkıyla birlikte 25 yıllığına Koçarlı Belediyesi’nden kiralandı. Diğer yandan, 26.000 m2’lik mera alanı, Aydın Valiliği, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kasaplar Köyü halkı tarafından 5+5 yıllığına ıslahı ve bakımı karşılığı proje kullanımına verildi. Vodafone Akıllı Köy için 10 yılda yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırım yapılacak.



Altyapı çalışmalarına 2015 yılında başlanan Vodafone Akıllı Köy’de, modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, modern sera uygulamaları, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ve sebze işleme deposu, soğuk hava tesisi, toplu sağım ve süt soğutma sistemi, modern mera (otlak) alanı gibi tarım teknolojisinin uygulanacağı alanlar ile birlikte izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, toprak yaprak analiz laboratuvarları, deneyim atölyeleri, eğitim merkezleri, sosyal yaşam ve spor tesisleri gibi bölümler olacak. Vodafone Akıllı Köy’de kurulacak bu modelin domino etkisiyle tüm Anadolu’ya yayılarak Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye ulaşması hedefleniyor.



Vodafone Türkiye hakkında



Gelirler bakımından dünyanın en büyük uluslararası mobil iletişim şirketlerinden biri olan Vodafone Grubu’nun bünyesinde yer alan Vodafone Türkiye, 31 Mart 2017 itibariyle hizmet sunduğu 22,8 milyon abonesiyle Türkiye’nin ikinci büyük mobil iletişim şirketidir. Türkiye’nin en büyük uluslararası doğrudan yatırımcılarından olan Vodafone Türkiye’nin bugüne kadar toplam yatırımları 20 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2010’da Borusan Telekom’u bünyesine katan Vodafone Türkiye, 2011’de de Türkiye’nin en büyük alternatif telekom operatörlerinden Koç.net’i bünyesine dâhil etmiştir. Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonu doğrultusunda bireylere ve kurumlara mobil ses, sabit ses, mobil internet, ADSL ve fiber hizmetleri sunan Vodafone Türkiye, yaklaşık 3.300’ü aşkın çalışan kadrosu, 1.200’ü aşkın perakende mağazası ve ekosisteminde bulunan 43.000 paydaşı ile faaliyet göstermektedir.



TABİT hakkında



TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. teknolojinin etkin kullanımı ile çiftçinin nitelikli bilgiye erişebilmesini, verimliliğini artırmayı, karlı üretim yapabilmesini sağlamayı ve sonuç olarak kırsaldaki yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen bir inovasyon şirketidir. TABİT, gerçekleştirdiği iş modellerinde teknolojiye dayalı Tarımsal Eğitim, Sosyal Sorumluluk Projeleri, M2M, IoT, IOS, Android Uygulamalar, SMS, MMS, Web destekli Eğitim ve Tarımsal Teknolojileri de içine alan bir yapı ile çalışmaktadır. TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, Genel Müdürü Coşkun Yıldırım’dır.



Netafim hakkında



Netafim, akıllı damla ve mikro sulama çözümlerinde küresel liderdir. 1965 yılında kuzey Negev çölündeki Kibutz Hatzerim'de kurulan Netafim, geliştirdiği damla sulama teknolojisiyle tarımsal üretimde bir devrim yarattı. Netafim, 28 iştiraki, 17 üretim tesisi ve 4.300'ün üzerinde çalışanıyla dünya genelinde 110'dan fazla ülkeye yenilikçi çözümler sunmaktadır.



Netafim Türkiye, 1995 yılında kurulmuştur. Genel Müdürlük ve üretim Adana merkezli olup, 60.000 m2'lik bir üretim tesisi tutmakta ve ülkenin her bölgesinde çalışanları mevcuttur. Netafim Türkiye geniş satış ve pazarlama faaliyetleri yürütürken, profesyonel kadrosu müşterilerine tarımsal ve teknik hizmet ve destek sağlamaktadır. Netafim Türkiye, ülke çapında 130 bayi ile sektörün en geniş satış ve destek ağına sahiptir. Netafim Türkiye’nin ayrıca Avrupa ve Orta Asya ülkelerine ihracatı bulunmaktadır.



Vodafone ve Netafim'den 'Akıllı Köy' işbirliği


Etiketler Vodafone Aydın
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin