IŞİD'den medyaya yasak!

Irak İslam Şam Devleti (IŞİD), katliam ve kafa kesme görüntülerinin kaydedilmesi ve basın yayın organlarına dağıtılmasına kısıtlama getirdi.

Google Haberlere Abone ol
IŞİD'den medyaya yasak!

IŞİD'in dünya kamuoyundaki imajını düzeltmek için bir takım kararlar aldığı bildirildi. 



IŞİD tarafından Eylül ayı başında yayınlanan bir kararda, katliam ve kafa kesme görüntülerinin kaydedilmesi ve basın yayın organlarına dağıtılmasına kısıtlama getirildiği ortaya çıktı. "İslam Devleti Genel Komitesi" imzasıyla yayınlanan kararla dünya kamuoyunda tepki çeken eylemlerin görüntülenmesi özel izne bağlandı. 



Kafa kesme görüntüleri izne tabi



Kararda, "İslam Devleti Genel Komitesi, özel izin dışında kafa kesme eylemlerini görüntüleme, resmi ve gayri resmi kanallar ile sosyal paylaşım sitelerindeki özel hesaplarda yayınlama eylemlerini yasaklama kararı aldı. Konuyla ilgili yapılan her ihlal, ciddiyetle takip edilecek ve bu ihllalerin hesabı sorulacaktır" ifadelerine yer verildi.



Bu arada IŞİD Sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani sosyal paylaşım sitesi Youtube'dan yayınladığı ses kaydında, IŞİD'e itaat etmeyen, sözlü, ekonomik ya da fiilen örgüte muhalefet eden Sünnilerin "kafir", Şiilerin tümünün ise İslam'dan çıkan "mürted" olduğunu iddia ederek, "sadece kendileriyle çatışmaya giren kafirlerin" öldürüleceğini söyledi.



Adnani, IŞİD'in hedefi olmak istemeyen sivillerin, "Haçlı" olarak tanımladığı Batılı güçler ve "Safeviler" şeklinde adlandırdığı Şiilere yardım etmemesini, "düşman" safına geçen herkesin hedefleri olduğunu vurguladı.



45 kişi serbest



Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden (SOHR) yapılan yazılı açıklamada ise Suriye'nin Deyru'z Zor kırsalında "IŞİD'in önce kendileriyle savaşan daha sonra biat edip, kamplarında dini eğitimden geçen 45 kişiyi serbest bıraktığı" belirtildi.



ABD Başkanı Barack Obama, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, IŞİD'e karşı başarılı bir stratejinin bölgesel ortakların güçlü bir şekilde birlikte hareket etmesini gerektirdiğini ifade ederek, bu bağlamda Dışişleri Bakanı Kerry'ye, bu tehdide karşı koymak için gereken koalisyonu inşa etme çabaları kapsamında bölgeye gitmesi talimatı verdiğini söylemişti. Dışişleri Bakanı Kerry de dün yaptığı açıklamada, IŞİD ile mücadele kapsamında dünya genelinde mümkün olan en geniş koalisyonu oluşturmak için bugün Ortadoğu’ya gideceğini söylemişti. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin