Ünlü tanbur sanatçısı Fahrettin Çimenli hayatını kaybetti

Onur Akay, ünlü tambur virtüözü Fahrettin Çimenli’nin vefat ettiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü tanbur sanatçısı Fahrettin Çimenli hayatını kaybetti

Efsane sanatçılara eşlik eden tambur sanatçısı Fahrettin Çimenli, 84 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay duyurdu.



Cenaze bilgilerini de paylaşan Onur Akay, “TRT İstanbulRadyosu arşivinde 1000 kadar taksim kaydı bulunan ve efsane sanatçılara eşlik eden, Tambur virtüözü büyük usta Fahrettin Çimenli’yi kaybettik. Değerli sanatçımız için 17 Ekim 2018 Salı günü (bugün) saat 13.30'da 50 yıl hizmet verdiği TRT İstanbul Radyosu’nda tören yapılacak. Cenazesi ise ikindi namazına müteakip, Kadıköy Galip Paşa Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrası son yolculuğuna uğurlanacak ve Edirnekapı Yeni Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Mekânı cennet olsun inşallah.” ifadelerini kullanarak Fahrettin Çimenli’nin Coşkun Sabah’la çekilmiş fotoğrafını da paylaştı.



Ünlü tanbur sanatçısı Fahrettin Çimenli hayatını kaybetti



Fahrettin Çimenli kimdir?



Fahrettin Çimenli, tanbur ve yaylı tanbur virtüözü. D. 1934, İstanbul. 1949’da ortaokulu bitirdi. Müziğe bağlama çalarak başladı, daha sonra tanbur ve yaylı tanbura geçti. 1958 -1963 yıllarında Aksaray Musiki Cemiyeti'nde müzik öğrendi. Profesyonel müzisyenlikten önce dikiş makinesi operatörlüğü ve kunduracılık yaptı. 1963 -1965 yılları arası İstanbul Belediye Konservatuarı’nda bağlama sanatçısı, 1967- 1990 yılları arasında ise TRT İstanbul Radyosu’nda tanbur sanatçısı olarak görev yaptı. 1980 -1981 yıllarında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda tanbur öğretim görevlisi olarak ders verdi. 7 Ocak 1997 tarihinde Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk müziği Korosu’ndaki tanbur sanatçılığı görevinden emekli oldu.



Bağlama, lavta, mızraplı ve yaylı tanburlarda virtüöz olan Fahrettin Çimenli, Türkiye’nin önde gelen yaylı tanbur icracılarından biridir. Yaylı tanbura can direği ekleyerek yüksek sesli bir saz haline getirilmesi onun buluşudur. Yaylı tanburla yaptığı taksimler 2 CD de toplanmıştır. Bestekârlıkla uğraşmamıştır.



Ünlü tanbur sanatçısı Fahrettin Çimenli hayatını kaybetti - Resim : 2


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin