'Uluslararası Laiklik Ödülü' Türkiye'den hangi sanatçıya verildi?

2015 Uluslararası Laiklik Ödülü sahibini buldu.

Google Haberlere Abone ol
'Uluslararası Laiklik Ödülü' Türkiye'den hangi sanatçıya verildi?

Piyanist ve besteci Fazıl Say, 2015 Uluslararası Laiklik Ödülü'ne layık görüldü.



26 Ekim Pazartesi akşamı Paris' te gerçekleştirilen ve Fransa Başbakanı Manuel Valls, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo gibi önemli isimlerin katıldığı törenle Cumhuriyet Laiklik Komitesi‘nin 2015 Uluslararası Laiklik Ödülü'nü alan Fazıl Say, ödül konuşmasında şunları söyledi:



“Sevgili Dostlarım,



Bana bu ödülü layık görmenizden onur duyduğumu söyleyerek sözüme başlamak isterim.



'Laiklik', benim memleketim Türkiye'de, cesur lider Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir kavramdır. Bizler için laiklik bilimde, sanatta, sporda, her şeyde dünya yarışında varolmak isteyen Türkiye insanlarının, farklı inançlara ve farklı etnik kökenlere dağılmış halkına, eşit insan hakları veren, tüm inanışlara ve inançsızlara adil hak tanıyan, her tür felsefi düşünceyi özgür kılan bir üst adalet idi. Hepiniz biliyorsunuz ki, bu durum son yıllarda vahim bir şekilde değişime sürüklenmektedir.



21. yüzyılın başında bu kadar tepkili bir terör zihniyetinin bu kadar insanlık dışı bir noktaya varmış olması, hepimiz için bir dramdır. Bu durumun oluşmasının suçluları hem doğuda, hem de batıdaki güç dengeleridir. Bu 'mükemmel olmayan dünyada' sanatımız ile gerçekte ne kadar yapıcı olabileceğimizi zaman gösterecek. Ama bu dünyanın, çocuklarımıza torunlarımıza bırakmak istediğimiz iyi ve barış içinde bir dünya olması için artık hepimiz çok şey yapmalıyız, tehlike büyüktür, ve tehlikenin farkındayız.



Şimdi sizlere kendi bestelediğim 'Kara Toprak' adlı eserimi Charlie Hebdo'dan Ankara katliamına, tüm terör saldırılarında hayatını kaybeden ve yaralanan dostlar için seslendireceğim.



Saygılar sunarım."



'Uluslararası Laiklik Ödülü' Türkiye'den hangi sanatçıya verildi?



Hakkında 19. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş olan 10 aylık hapis cezasının Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından bozulması ile aynı güne denk gelen bu ödül için Say, 'ifade ve düşünce özgürlüğünün tüm baskılara rağmen her zaman insanlığı aydınlatma yolunda kazanmasından umut ve mutluluk duyduğunu' belirtti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin