'TWITTER'I SADECE YENİ YETMELER KULLANMIYOR

Dünyayı saran ekonomik krizi 2006 yılında öngörerek ün kazanan iktisatçı Prof. Nouriel Roubini, kendisini yakından takip edenler için kendi iletişim sistemini kurdu. Nasıl mı?..

Google Haberlere Abone ol
'TWITTER'I SADECE YENİ YETMELER KULLANMIYOR

Uğur Gürses/RADİKAL


'Twitter' ve ekonomi


Geçen hafta perşembe günü, yükselme eğiliminde olan ABD borsasına öyle bir ‘katkı’ geldi ki, altı haftalık bir zaman diliminin en yüksek artışı gerçekleşti. Bu yükselişin nedeni 2006’dan bu yana krizle ilgili söylediği çoğu saptama doğru çıkan Prof. Nouriel Roubini idi. Roubini, konuşmacı olarak katıldığı bir yatırımcı toplantısında, resesyonun altı ay sonra sona ermiş olacağını söyleyip, ‘serbest düşüş sona erdi. Tünelin ucundaki ışık üzerimize gelen trenin ışığı değil’ dedi. Borsa kapanışında bir açıklama yapan Roubini ‘bu daha önce dile getirdiğimden farklı değil’ diyerek açıklık getirdi.
O an için önemli, ama bugün önemini kaybetmiş gibi görünen konunun başka bir yönü var. Üzerinde durmak istediğimiz, çok yazılan ve konuşulan bu konu değil, diğer yönü. Diğer yön, bilgiye erişim ve iletişim ile ilgili.
Prof. Roubini borsa yükselişi getiren konuşmasına açıklık getirmek için yaptığı açıklamayı kendi web sitesinde yayımladı. Bu da diğer medya kanallarında kullanılarak yayıldı. Oysa Prof. Roubini’ye doğrudan ulaşabilenler (!) bu konudaki açıklamaya da web sitesinden önce erişmişlerdi! Peki, Prof. Roubini’ye ulaşmak bu kadar kolay mıydı? Yöntemini bilenler için evet!
Lafı uzatmayalım, söyleyelim; Prof. Roubini de teknolojik yenilikleri izliyor ve kullanıyor. Neyi mi? Twitter tabii ki! Roubini, konuşması borsada farklı yansıyınca Twitter’ına girdiği, ‘görüşlerim değişmedi, açıklama yayımlıyorum’ mesajı ile bu açıklamanın internet adresi (linki) abonelerine ulaştırmıştı.
Twitter, internet ya da mobil telefonlar aracılığıyla yapılan, kişisel durum bilgisi içeren web tabanlı bir ileti
ortamı. Yine Prof. Roubini’nin son Twitter mesajını aktararak örnekleyelim; “CNBC söyleşim: Resesyon yıl sonuna kadar sürecek, zayıf U biçimli toparlanma ve çifte dip riski var”. Ya da bundan daha önceki iletideki “Machu Picchu ’da trekking için yoldayım” gibi! (http://twitter.com/nouriel )
Twitter kullanıcıları; kısa kişisel düşünce, durum bilgisi, gözlem, beğeni ya da eleştiri gibi kısa not (140 vuruş) nitelikli iletileri kendi bilgisayar ya da telefonlarından giriyorlar, buna abone olanlar da web kanalıyla anlık olarak izliyorlar. Abone olmak ücretsiz ve kolay, ayrıca kullanıcı onayı gerekebiliyor. Kamuya açık ya da kapalı iletişim topluluğu oluşturmak olanaklı.
Roubini’nin şimdilik 8 bin civarında bir abonesi var. Girdiği mesajlar anında abonelere ulaşıyor. Roubini ise 17 kişiyi izliyor. Ne Roubini çılgın bir profesör, ne de Twitter yeni yetmelerin kullandığı ‘zıpır’ bir internet uygulaması. ABD’nin belli başlı gazeteleri, bunların ekonomi editörleri ve yazarları, çeşitli ekonomistler, düşünce kuruluşları ve hatta Amerikan Merkez Bankası Fed’in birkaç şubesi (başta New York Fed) şimdiden ‘Twitter yayınına’ başlamış durumdalar.
Bilgiye erişim, genel yaygın medya araçlarının da ötesinde giderek kişiye özel medya araç ve iletişim yöntemleriyle sağlanabilir hale geliyor. Tabii ki bunun en çok meraklısı da ekonomi ve mali piyasalarda etkinliği olanlar. Para kazanmak ya da para kaybetmemek üzerine kurulu düzenleri olanlar, işleri çeşitli riskleri yönetmek olanlar, haber ve bilgiye erişim konusunda da o kadar tutkulular. Yaygın medyada kendilerine arz edilen haber ve bilginin yerine, kendilerinin özel ilgi alanlarına giren çerçevedeki seçilmiş haber ve bilgiyi talep ediyorlar. Konuya ve kişiye özel bir ‘network’ oluşabiliyor. İşte bu noktada da Twitter gibi uygulamalar iş gören araç haline geliyor.
***
Bu konulara kafa yorarken aklımıza; ‘muassır medeniyeti’, yenilikçiliği yasaklarla karşılama alışkanlığımız geliyor tabii ki. Bazı blog sitelerine, Youtube gibi alanlara konulan engelleme ve yasaklar örneğin. Radikal Cumartesi’de Kaan Sezyum’un yazdığı gibi, yasaklı Youtube’a Başbakan girince, biz de girmiş mi sayılıyoruz? Kim bilir, bir gün Twitter’ı da yasaklayacak yolu bulan çıkar!

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin