TV´DE CHAT BAŞLADI TELEVİZYONLAR BOZULDU

Show TV, perşembe günü teletext sistemi üzerinden chat yapmaya imkan sağlayan ‘‘SMS TV’’yi hizmete soktu. Hürriyet yazarı Erkan Çelebi, kanalın bu amaçla gönderdiği yeni teletext sinyallerinin, Beko ve Vestel marka dijital televizyonlarda arızaya yol açtığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
TV´DE CHAT BAŞLADI TELEVİZYONLAR BOZULDU

Show TV’nin sinyali televizyonları bozdu





SHOW TV'nin gönderdiği yeni teletext sinyalleri, Beko ve Vestel marka dijital televizyonlarda arızaya yol açtı. Gönderilen sinyaller, televizyonların bazı devrelerini bozup, hafıza kayıtlarını tutan elektronik devre programının silinmesine ve ekranların kaymasına neden oldu.



29 Mayıs Perşembe gecesi Show TV'de yayınlanan ‘‘Aşk ve yalanlar’’ adlı filmi izleyenler, bir anda ‘‘sinyal şoku’’ yaşadı. Buna da, Show TV'nin teletext sistemi üzerinden chat yapmaya imkan sağlayan ‘‘SMS TV’’ adlı yayınların başlaması neden oldu.



Julia Roberts ve Denis Quaid'in oynadığı komedi filminin yayını sırasında gönderilen bu yeni teletext sinyalleri, Beko ve Vestel marka dijital televizyonlarda arızaya yol açtı. Gönderilen sinyaller, televizyonların bazı devrelerini bozup, hafıza kayıtlarını tutan elektronik devre programının silinmesine ve ekranların kaymasına neden oldu.



TV'DE CHAT



Show TV, teletext yayınlarında değişikliğe giderek, televizyonlardan chat yapılmasına imkan sağlayan SMS TV'nin sinyallerini ilk kez geçtiğimiz 29 Mayıs Perşembe gece yarısı göndermeye başladı. SMS mesajların Show TV'nin teletext sayfalarında oluşturulan sohbet odalarında yayınlanmasını sağlayan bu yeni uygulama, cep telefonu abonelerini kapsıyor. Televizyon ekranından kısa mesajla sohbet yapmak isteyenler, ilk önce kayıt yaptırıp, sisteme üye olmaları gerekiyor. Ardından abonelerin gönderdiği kısa mesajlar, bu kez bilgisayar yerine televizyon ekranına yansıyor.



Ancak, gönderilen her bir mesaj, abonelere 8 kontöre mal oluyor. Karşılıklı mesajlaşıldığı için, televizyon ekranı üzerinden yapılan sohbetler, astarı yüzünden pahalıya patlıyor. Cep telefonu abonelerine toplu sohbetlerin yanı sıra, bire bir mesajlaşmaya da imkan sağlayan bu yeni sistemde, aboneler istedikleri taktirde kısa mesaj yoluyla yaptıkları itirafları da televizyondan yayınlanmasını sağlatabiliyorlar.



VESTEL VE BEKO ETKİLENDİ



Bu SMS TV adlı teletext yayınları yüzünden 28 Mayıs Perşembe gecesi televizyonu arızalanan Fırat Akdere'nin başvurusuyla ilgili olarak Show TV Teknik Müdür Murat Küçüksaraç'la görüştük. Sorunun perşembe gecesi yeni başlatılan teletext yayınıyla ilgili gönderilen tek sayfalık sinyalden kaynaklandığını söyleyen Küçüksaraç, bu sinyalin Vestel ve Beko marka bazı televizyonlarda arızaya yol açtığına dikkat çekti. Küçüksaraç, ‘‘Perşembe gecesi, teletex üzerinden tek sayfalık bir tanıtım sinyali gönderildi. Gönderilen bu sinyalin bazı Vestel ve Beko televizyonlarda sorun yarattığı bilgisi geldi. Diğer marka televizyonlarda yaşanmayan bu sorunun tespit edilmesiyle birlikte hemen tek sayfalık tanıtım sinyali yayından kaldırdık. Yerine, 100 sayfalık teletex yüklendi. Bu 100 sayfanın yüklenmesiyle birlikte de bir daha Vestel ve Beko televizyonlarda sorun yaşanmadı. Sorunun tespit edilmesinin ardından Vestel ve Beko yetkilileriyle görüşüldü. Bu iki firma, Ar-ge bölümlerinde gerekli araştırmaları başlatı’’ dedi.



Bu arızaların Show TV'nin gönderdiği hatalı sinyallerden kaynaklanmasının söz konusu olmadığına da dikkat çeken Küçüksaraç, arızaların bir yazılım sorunundan kaynaklanabileceğini ileri sürdü.



İLK DEĞİL



Fırat Akdere'nin başvurusuyla ilgili olarak Vestel yetkilileri de, aynı sorunla daha önce de karşılaşıldığını söyleyerek, ‘‘29 Mayıs Perşembe akşamı 21.00 ile 21.30 saatleri arasında Show Tv yayınına yeni bir teletext bilgisi bindirildi. Bu saatten itibaren Vestel'in bazı modellerinde Show TV kanalı açıldığında televizyonlar stand-by konumuna geçmiş, eprom ayarları ve kontrolleri bozulmuştur. Sorun 30 Mayıs Cuma günü saat 11.00'de düzelmiştir. Teknik servis kayıtlarımızda yaptığımız incelemelerde aynı sorunun 2 yıl önce Show TV'de bir kez daha, 4 yıl önce de ATV'de yaşandığını gösteriyor’’ dediler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin