Türkiye'deki 'sorun' Alman medyasının da dikkatini çekti

Alman medyası, 'seçim güvenliği sorunu'nu tartışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'deki 'sorun' Alman medyasının da dikkatini çekti

Türkiye’de gittikçe daha çok tartışılan “seçim güvenliği” sorunu, yabancı medyanın da dikkatini çekti. Alman medyası, "Catışma bölgeleri ve seçim güvenliği" meselelerinin 1 Kasım’da yapılacak erken seçimleri izlemek üzere Türkiye'ye gelen AGİT gözlemcilerinin gündeminde olduğunun altını çizerken heyetin özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki seçim sürecini yakından takip edeceğini söylüyor.



Deutsche Welle, 7 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı'nın “tarafsız davranmadığını” rapor eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 1 Kasım seçimleri için de Türkiye’deki çalışmalarına başladığını duyururken “AGİT’in bu kez gündeminde çatışma bölgeleri ve seçim güvenliğiyle ilgili tartışmalar var” dedi.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çatışmalardan dolayı kimi bölgelerde sandık kurulamayacağı mesajını vererek bu uygulamanın Cizre dışında başka seçim bölgelerinde de görülebileceğine işaret ettiğini söyleyen DWelle, “Erdoğan’ın bu sözleri, anayasanın ihlal edilip edilmediği ve seçimlere şaibe karışabileceği tartışmalarını alevlendirmişti. Cizre ve Yüksekova’yla ilgili ilçe seçim kurulunun da ‘Çatışmalar var. Seçim güvenliği sağlanamaz. Başka seçim bölgesine seçmenler taşınabilir’ kararı alması dikkatleri YSK’ya çevirmişti’ sözlerini kullandı.



Henüz kararın çıkmadığı YSK’da neler olduğu konusunda Deutsche Welle’ye bilgi veren YSK’daki parti temsilcilerinden Hadimi Yakupoğlu, “Cizre ve Yüksekova dışında başka seçim bölgeleri konusunda da talepler, itirazlar var. YSK, hepsini toptan karara bağlamayacak. Her bir yer için ayrı ayrı kararlar alınacak ve bu kararlar önümüzdeki günlerde tek tek açıklanacak. Ama çok fazla dosya olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.



Yakupoğlu, “Cizre ve Yüksekova konusunda ilçe seçim kurulu yetkisini aşmıştır. Eğer, YSK da ilçe seçim kurulunu haklı bulur, seçmenlerin başka bir yere taşınması yönünde karar verirse Türkiye’de seçme hakkı doğrudan ihlal edilmiş olur” diyen Yakupoğlu, AGİT’in de yaşanan gelişmelerin farkında olduğuna dikkat çekti. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin