Türkiye’deki dijital haritalar ne kadar güncel?

Yellow Pages ekibi, Türkiye’de de faaliyet gösteren dijital haritaları karşılaştırdı...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’deki dijital haritalar ne kadar güncel?

Akıllı telefon ve cihazların sayısı arttıkça dijital haritacılığın kullanımı ve önemi de bir o kadar artıyor. Artık akıllı telefon kullanıp bir yere giderken haritadan veya navigasyon programından gideceği yeri aramayan neredeyse yok. Adresi bilenler de trafik yoğunluğunda zaman kaybetmemek adına alternatif güzargahlar bulmak için yine dijital haritaları kullanıyorlar. Durum böyle olunca harita ve navigasyon programlarının güncelliği gittikçe daha fazla önem kazanıyor.



850 binden fazla firma datasının bulunduğu online firma rehberi Yellow Pages, rehberde bulunan firmaları, Apple, Bing, Facebook, Foursquare, Google ve Yandex gibi platformlara ve bunların dijital haritalarına yerleştiriyor. Türkiye’de KOBİ’leri Apple Haritalarına yerleştiren tek firma olan Yellow Pages, sistemine kayıtlı bu 850 bin işyeri datasının yaklaşık %60’ının coğrafi kodlamasını ‘’manuel’’ olarak, yani otomatik koordinatlama kullanmadan, tek tek doğrulayarak tamamladı. 



‘’Doğru yerde olmayan firmanın harita platformlarında hiç olmaması daha iyidir’’ diyen Yellow Pages Genel Müdürü Semin Özmoralı, şöyle açıklıyor; ‘’Kullanıcı, bu servisleri firmanın kapısına kadar gidebilmek için kullanıyor. Gittiği yerde aradığı firma yoksa, firmanın müşterisini rakibe kaptırma olasılığı da yüksek. KOBİ’lerin dijital haritalarda doğru noktalarda bulunabilmesi günümüz rekabet koşullarında çok önemli. Bu hizmetlerle KOBİ’lerin dijital bulunabilirliklerini yükseltiyoruz.’’



Yellow Pages’ın Dijital Haritalar ekibi sahip olduğu know-how ile Türkiye’nin en deneyimli ekibi. Bu ekip Türkiye’de kullanılan harita programlarından Apple, Bing, Google ve Yandex’in kendilerine göre kullanım avantajları ve dezavantajları olduğunu belirtiyor ve deneyimlerini hem firmalarla hem de kullanıcılarla paylaşıyor:



Apple Haritalar iddialı



Apple Haritalar Türkiye’de harita özelliğinde fazla gelişmemiş olmasına rağmen son zamanlarda önemli çalışmalar yapıyor. Türkiye’deki diğer harita platformlarında karşılaşılan yanlış işaretlenmiş POI’ler konusunda elini sıkı tutuyor. Apple, Dünya Geliştiriciler Konferansı WWDC’de toplu taşıma güzergahlarını göstermeyi iOS 9 ile birlikte aktif edeceğini duyurdu. Apple Haritalar mobil cihazlar üzerinden sesli yol tarifi de yapabiliyor. Apple Haritalar son olarak Türkiye’de trafik bilgisini aktif ederek online harita uygulaması yarışında iddialı olduğunu gösterdi.



En doğru posta kodları Bing Maps’de



Microsoft’un harita platformu Bing Maps HERE’ın sağladığı haritaları kullanıyor. Bing’in mobil platformlarda bir harita ve navigasyon programı bulunmuyor. Bing Maps’i sadece web tarayıcı ve Windows işletim sistemi  (8, 8.1 ve 10) üzerinden kullanabiliyorsunuz. Bing Maps’in en iyi olduğu konu, Türkiye’deki posta kodlarını doğru göstermesi diyebiliriz.



Google Türkiye haritasında büyük güncelleme gerçekleşti



Google Maps, yaklaşık 4 senedir verisini güncellemiyordu. 2011 harita verilerini kullanan Google Maps, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız bir şekilde haritalarını güncelledi. Halen 2015 yılı verileriyle güncelleme yapılmasa da, birçok eski cadde, sokak ve yerleşim yeri adları düzeltildi. Bu güncellemenin getirdiği en büyük yenilik ise 3D yapı görümlerinin gelmesi oldu. Genelde İstanbul’da aktif olan bu özelliğin, haritaların güncellenmesi ile birçok yere gelmesi bekleniyor.



Yandex yol bilgisi açısından daha iyi



Yandex’in Türkiye pazarına girmesi ile birlikte, Yandex.Navigasyon Türkiye’de en çok kullanılan harita/navigasyon uygulamaları arasına girdi. Yandex.Haritalar‘ın uydu görünümleri çok yeterli değil. Google gibi toplu şekilde değil de parça şeklinde sadece kendince önemli gördüğü yerlerin uydu görüntülerini ekliyor ve güncelliyor. Yol bilgisi/navigasyon özellikleri açısından ise daha iyi. Ancak son zamanlarda POI konusunda mükerrer data yayınlaması kullanıcılardan şikayet alıyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin