Türkiye Yayıncılar Birliği, yayıncılığa yönelik baskıları raporlaştırdı

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin (TYB) yayınladığı 'Yayınlama Özgürlüğü Raporu'na göre, OHAL ilanından sonra 30 yayınevi kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Yayıncılar Birliği, yayıncılığa yönelik baskıları raporlaştırdı

OHAL’in ilanının ardından 30 yayınevinin kapatıldığı bilgisini veren rapora göre, Leman’ın özel darbe sayısının, Sabahattin Önkibar’ın ‘Devlet Bahçeli ve Derin Ülkücüler’ kitabının da aralarında bulunduğu birçok yayına da yasaklama getirildi.



OKUMA YAZMA BİLMEYEN ÇİFTE KİTAPTAN TUTUKLAMA



Raporda dikkat çeken unsurlardan birisi de İzmir’de çiftçilik yapan ve okuma yazma bilmeyen Halime ve Ramazan Akdağ’ın evine yapılan baskındı. Baskın sonrasında çif “kaçma şüphesi” var denilerek tutuklandı. Baskına dayanak olarak ise hakkında toplatılma kararı çıkarılmış kitapların evde yer almasıydı. Çift, okuma yazma bilmediklerini söylese de 15 gün tutuklu olarak kaldı.



6 Mayıs’ta Belge Yayınları’na yapılan polis baskını da raporda yer aldı. 1977’den beri yayıncılık hayatını sürdüren yayınevinin baskın sırasında 2 bin 200 kitaba el konulduğu belirtildi.



LİVANELİ’NİN KİTABININ REKLAMI YASAK



Ayrıca, OHAL kapsamında Zülfü Livaneli’nin ilk 3 günde ilk baskısının tükendiği ‘Huzursuzluk’ romanıyla ilgili de metrolara reklam afişi asmasına izin verilmedi.



Yayıncılara ve yayınevlerine yönelik baskılar bunlarla da sınırlı değildi. Hazırlanan iddianamelerde suç isnadı arasında Spinoza ve Camus’nun kitaplarının yanı sıra Server Tanilli’nin, Louis Althusser’in de eserleri yer aldı. Kitaplar ve bu isimler hakkında “örgüt üyeleri” tanımı yapıldı.



34 YAYINCI CEZAEVİNDE



Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Hapisteki Gazeteciler Listesi’ne dayandırılarak hazırladığı verilere göre 34 yayıncının tutuklu olduğu ortaya konuldu. Bunların yanı sıra, kitapevlerine de saldırılara raporda yer verildi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin