TÜRKÇE OLİMPİYATA DAVA

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, “Uluslararası Türkçe Olimpiyatları” isminin tescil işleminin iptali istemiyle dava açtı.

Google Haberlere Abone ol
TÜRKÇE OLİMPİYATA DAVA

Yurtdışına açılan Türk okullarında okuyan öğrencilerin Türkiye’ye gelerek yarıştığı büyük bir organizasyon olan “Uluslararası Türkçe Olimpiyatları”nı düzenleyen Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği, bu ismi marka olarak tescil etmek için Türk Patent Enstitüsü’ne birkaç kez başvurdu.

Dernek ayrıca uluslararası olimpiyat oyunlarının simgesi olan halkaları çağrıştıran sembolün de tescilini istedi. Derneğin yaptığı ilk başvurular, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na yaptığı itirazlar nedeniyle reddedilirken, 2009’da yapılan başvuruya yapılan itiraz reddedildi ve “Uluslararası Türkçe Olimpiyatları” ismi ile halka sembolü dernek adına marka olarak tescil edildi.

Bunun üzerine Uluslararası Olimpiyat Komitesi, tescil işleminin iptali istemiyle dava açtı. Açılan davada, “Uluslararası Türkçe Olimpiyatları” ifadesinin iptali istendi. Davaya, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi de müdahil oldu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin dava dilekçesinde, derneğin başvurusu üzerine verilen markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesi talep edildi. Dilekçede “olimpiyat” adının Uluslarası Olimpiyat Komitesi ile onun Türkiye’deki üyesi olan Milli Olimpiyat Komitesi dışında kullanılamayacağı ve olimpiyat figürü olan halkaların ve benzerlerinin de aynı kapsamda kullanılamayacağı belirtildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin dava dilekçesinde çarpıcı bir ayrıntı daha yer aldı. Buna göre Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği’nin daha önce yaptığı marka tescili başvurusu TPE tarafından reddedildi. Bu karara karşı Derneğin Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nde Uluslararası Olimpiyat Derneği ve Türkiye Patent Enstitüsü aleyhine açtığı dava reddedildi. Ancak mahkemenin bu kararına kararına rağmen Patent Enstitüsü, derneğin daha sonra yaptığı marka tescili talebini kabul etti.


Kemal Göktaş/Vatan

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin