Topkapı Sarayı da Cumhurbaşkanlığı’na bağlanıyor!

Topkapı Sarayı’nın devri için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Topkapı Sarayı da Cumhurbaşkanlığı’na bağlanıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı Müzesi, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na geçiyor. İki kurum arasındaki görüşmeler tamamlandı. Topkapı Sarayı’nın devri için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bekleniyor.



Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre; Cumhuriyet’in ilanı ve halifeliğin kaldırılmasından sonra, 18 Ocak 1925 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları, aynı yıl içinde Yıldız Şale, Aynalıkavak ve Küçüksu Kasırları, 1930’da Yalova Atatürk Köşkü, Millî Saraylar adı altında korunmak üzere oluşturulan Millî Saraylar Müdürlüğü’ne bırakılmıştı. 1925’ten 1933’e kadar TBMM adına Maliye Bakanlığı denetiminde kalan Millî Saraylar, 1933 Bütçe Kanunu ile TBMM Başkanlığı’na bağlandı. 1966’da Ihlamur Kasrı, 1981’de Maslak Kasırları, 1988’de Florya Atatürk Deniz Köşkü, 1991’de Filizi Köşk, 1994’te Hereke İpekli Dokuma ve Halı Fabrikası ile Yıldız Porselen, 1997’de Beykoz Kasrı bünyesine dahil oldu. 10 Temmuz 2018 tarihinde ise 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlanarak adı ‘Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı’ olarak değiştirildi.



İlber Ortaylı: Hayırlı bir iş oldu



İlber Ortaylı (Eski Topkapı Sarayı Müze Başkanı): Bana göre hayırlı bir iş olmuştur. Topkapı Sarayı bakımı oldukça masraflı bir yerdir. Kültür Bakanlığı’nın bütçesi buna yetmemektedir. Görev yaptığım yıllardan biliyorum. Milli Saraylar bu konuda daha güçlüdür ve Cumhurbaşkanımızın himayesindedir. Milli Saraylar gibi bir kurum varken Topkapı Sarayı bu kurumun dışında tutulması doğru değildi. Belki müze ziyaretçileri de Vatikan gibi sınırlı hale getirilir.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin