TOMA'ya direnen gazetecinin 3 yıl hapsi isteniyor!

Ankara'da Berkin Elvan gösterileri sırasında TOMA'ya yaklaşarak orantısız güç kullanmaması uyarısında bulunan gazeteci, 3 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol
TOMA'ya direnen gazetecinin 3 yıl hapsi isteniyor!

Gezi Direnişi’yle ilgili olarak, yaralıları tedavi eden doktorların mahkemeye verilmesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında terör örgütü kurmak suçlamasıyla soruşturma yürütülmesi, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı hakkında darbeye teşebbüs suçlamasıyla iddianame düzenlenmesi, bindikleri kamyonda bulunan düdükler delil sayılarak Zileli vatandaşlara ceza davası açılması ve benzeri yargılamalara bir yenisi eklendi.



Gezi Direnişi sırasında ekmek almaya giderken polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan Berkin Elvan’ın ölümü üzerine Ankara’da yapılan protesto gösterileri sırasında TOMA’ya yaklaşarak orantısız şiddet uygulamaması uyarısında bulunan emekli subay gazeteci Rahmi Yıldırım hakkında ceza davası açıldı. Üç yıla kadar hapsi istenen Yıldırım’ın yargılanmasına 10 Şubat’ta başlanacak.

 

TOMA’yı uyarınca polise direnmiş oldu



Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcısı Mehmet Taştan’ın Mart ayındaki gösterilerin üzerinden 6 ay geçtikten sonra hazırladığı iddianame, Ankara 33. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Buna göre, Berkin Elvan için 13 Mart 2014 tarihinde Ankara’da düzenlenen protesto gösterileri sırasında gözaltına alınan 13 kişi hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten dava açıldı. Sürekli basın kartı sahibi Rahmi Yıldırım da Kızılay’daki gösteriler sırasında gözaltına alındı. Yıldırım, emniyetteki ifadesinde, emekli jandarma subayı olarak TOMA’ya orantısız şiddet uygulamaması yönünde sözlü uyarıda bulunduğunu anlattı. Buna karşın, Yıldırım’ın uyarısı, iddianamede “polise direnme” olarak nitelendirildi. Söz konusu “direnme” fiili, 2010 yılındaki yasa değişikliği öncesinde “hükümet emrine karşı gelmek” olarak nitelendiriliyordu.



İddianamede Rahmi Yıldırım’ın TOMA’nın önünde durarak ilerlemesini engellediği ve görevli emniyet mensupları ile tartışarak görevlerini yapmalarına mani olmaya çalıştığı” öne sürüldü. İddianamede delil olarak, Rahmi Yıldırım’ın TOMA’nın yanındayken ve gözaltına alınırken çekilmiş fotoğraflarına yer verildi. Diğer sanıklarla birlikte Rahmi Yıldırım’ın da altı aydan üç yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

 

Siyasi ve sosyal hakları da kısıtlanacak



Savcı Mehmet Taştan ayrıca, Rahmi Yıldırım ve diğer sanıkların TCK 53/1 ve 2. fıkraları uyarınca da cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme bu yönde karar verirse, sanıklar hapse girmenin yanı sıra milletvekili veya memur olamayacaklar, kamu görevi üstlenemeyecekler; vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi partilerde yöneticilik ve denetçilik yapamayacaklar. Seçme, seçilme, velayet ve vesayet haklarını yitirmenin yanı sıra kamu hizmeti niteliğindeki bir meslek veya sanatı icra edemeyecekler; kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir de olamayacaklar.

 

“Meçhul Sanık” hakkında kovuşturmaya yer yok



Gazetecinin TOMA uyarısına üç yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, Mert Cemal Çaba adlı vatandaşın polisin attığı plastik mermiyle yaralanması ve Dışkapı Devlet Hastanesi’ne kaldırılmasıyla ilgili olarak “Meçhul Sanık hakkında kamu malına zarar verme, taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma suçundan kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildi.



(Fotoğraflar: Recep Yılmaz / BirGün)



TOMA'ya direnen gazetecinin 3 yıl hapsi isteniyor!


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin