TİYATROCULARDAN KÜLTÜR BAKANI'NA TEPKİ: 'UCUBEYİ YIKIN ZİHNİYETİ'

Sümeyye Erdoğan'ın tiyatro salonunu terketmesie yol açan "hakaret" krizinin ardından Devlet Tiyatroları ile ilgili tartışmalı sözler sarfeden Kültür ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sanat dünyasından sert tepkiler geldi...

Google Haberlere Abone ol
TİYATROCULARDAN KÜLTÜR BAKANI'NA TEPKİ: 'UCUBEYİ YIKIN ZİHNİYETİ'

Ufuk Aydın/Vatan


Devlet Tiyatroları’nı masraflı bulan ve “Kapatıp parasını da özel tiyatrolara dağıtsam Türkiye tiyatro sahnesi olur” diyen Kültür Bakanı Günay’a sanat dünyasından sert tepkiler geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Söz Sende programında Balçiçek İlter’in sorularını yanıtlarken “İlerde gelecek soru şudur: Devletin hala bu tür kurumları taşıması gerekir mi? Türkiye’de devletin kadrolu sanatçısı olur mu? Bunu bütünüyle özel kurumlara ya da topluma terk etsek? Devlet tiyatrolarının yılda 100 milyon TL cari masrafları var özel tiyatrolara da yılda 3 milyon TL veriyorum. Halbuki 50 milyon lira özel tiyatrolara dağıtsam bütün Türkiye tiyatro sahnesi haline gelebilir. Devletin sanata asıl desteği böyle olur. Önümüzdeki dönem bu gündemimizde olacak” açıklamaları tiyatro çevrelerinde büyük tepkilere neden oldu. Sanatçılar devlet tiyatrolarının kaldırılmasının bir cinayet olacağı görüşünde.


‘Devlet sırtında taşımıyor ki’

Ahmet Mümtaz Taylan (Eski Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği Başkanı): Devlet tiyatrosu 12 bölgede 40’a yakın sahnede hizmet veriyor. Devlet devlet tiyatrosunu sırtında taşımıyor ki kime devretsin? Özel tiyatrolar buralara tiyatro yapmaya gidiyor mu ki devlet tiyatrolarını kapatalım.

‘Tiyatro sanatı biter’

Gencay Gürün (Yönetici): Devlet tiyatrolarının kaldırılması kültürel cinayet olur. Hiçbir özel tiyatro devlet tiyatrosu çapında bir prodüksiyon yapamaz. Bu İngiltere’nin National Theatre Fransa’nın da
Comedie Française’i kaldırması gibi olur. Devlet tiyatrolarının özele devredilmesi hele Türkiye gibi bir yerde olamaz. Tiyatro sanatı biter. Hiçbir büyük klasik eser oynayamaz özel tiyatrolar.

‘Zararlı ve tehlikeli bir görüş’

Selçuk Yöntem (Tiyatro Sanatçısı): Zararlı ve tehlikeli bir görüş. Devletin o kadar lüzumsuz harcamaları israfları varken devlet tiyatrosunun yük olduğunu söylemek 2011 kültür dünyasının neresiyle bağdaştırıyor çok merak ediyorum. Bu düşüncelerin bilimsellikle de alakası yok.

‘Karar verecek yeni meclis’

Atilla Gürçay (Devlet Tiyatroları Halkla İlişkiler Birim Sorumlusu): Kamu hizmeti amacıyla kurulmuş kar amacı taşımayan bir kurum. Bu hizmet devletin borcu. Bakanlığın böyle düşüncesi ve projesi olabilir ama karar verecek olan yeni yasa ve yeni meclis.

‘Ucubeyi yıkın zihniyeti’

Müjdat Gezen: Zırhlı arabalar, binlerce koruma, seçim meydanlarında senin benim paramla yapılan acayip bayraklarla süslü meydanlar masfar olmuyor devlet tiyatroları masraf oluyor. İşte bu bir zihniyetin sanata bakışıdır. Devlet tiyatrolarına lüzum yok demek ‘Sanatın içine tüküreyim’ ‘Ucubeyi yıkın’ gibi bir zihniyetin sanata bakışının fotoğrafıdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin