THE ECONOMIST'TEN 'DARBE PLANI' YORUMU

İngiliz The Economist dergisinin bu haftaki sayısında 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'na ilişkin bir yazı yer aldı. Dergi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 3 kez darbe yaptığını ve 1997 yılında da benzer taktikler kullanarak Refah Partisi'ni iktidardan uzaklaştırdığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
THE ECONOMIST'TEN 'DARBE PLANI' YORUMU

Dergi, “Huzursuz albaylar ve generaller” başlığı ile verdiği haberinde, “TSK içinde hükümete karşı eski komploların yeni bir kanıtı”nın ortaya çıktığını belirtti. “Eski alışkınlar zor bırakılır” diyen dergi, “Bu atasözü, AK Parti ile yeni bir tartışmaya giren müdahaleci ordusu kadar hiçbir kuruma daha iyi tarif edemez.” şeklinde bir yorumunda bulundu. Taraf gazetesinde belgenin yayınlanması ardından “orduyu savunmada bırakan yeni bir siyasi kargaşa” yaşandığını aktaran dergi, “Bu tür komplolar Türkiye için tam da yeni sayılmaz. Üç kez darbe yapan ordu, 1997'de İslamcıların başta olduğu bir hükümeti yerinden etmek için benzer taktikler kullanmıştı. 2004 yılında da bir grup general, dini yönetimi getirmek istediklerini iddia ettikleri AK Parti'yi devirmek için çeşitli planlar hazırlamıştı.” dedi.

Planının Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un haberi olmadan hazırlanmışsa bunun ordu içindeki bir grup tarafından hazırlanmış olabileceğine değinen The Economist, Taraf gazetesine konuşan emekli bir generalin ifadelerinin de bu teoriyi desteklediğini yazdı. Dergi, diğer bir “düşük ihtimalli teorinin” de eylem planın orduyu sıkıntıya sokmak isteyen polisler tarafından hazırlanmış olabileceğini belirtti. “Ordu, hükümet ve güvenlik güçleri arasında çok az güven olduğunu” belirten dergi, “Pekçok kimse, bu olay ile birlikte Başbuğ'un demokratik değerlere olan bağlılığını kanıtlamasını ve ordu içindeki azgın faktörleri temizlemesini umuyor. Ancak işaretler, cesaret verici değil. Albay Çiçek, araştırma devam ederken görevinden uzaklaştırılmadı. Ayrıca askeri mahkeme, yayın yasağı getirdi.” yorumunda bulundu.

“ERDOĞAN, UZLAŞI İLE DAHA İLGİLİ”

The Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “generallere, orduya emirleri kendisinin verdiği, ordudan almadığını” kararlı bir şekilde göstermesi gerektiğini vurguladı. Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile görüşmesini de değerlendiren dergi, “Başbuğ ile görüşmesi, Erdoğan'ın uzlaşı ile daha ilgili olduğunu gösterdiğini akla getiriyor. Nisan 2007'de darbe ile tehdit eden Yaşar Büyükanıt ile de benzer bir şey yapmıştı. Erdoğan ile Büyükanıt 2 saat görüşmüştü. İkisi de gizlilik taahhüt etmiş ve anlaşma tartışmalarını tetiklemişlerdi.” yorumunda bulundu. Dergi, bu yeni skandalın, hangi komplodan kurtulursa kurtulsun AK Parti'nin hedef olmaya devam edeceğini de gösterdiğini vurguladı.

Dergi haberinin sonunda Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın laiklik - ekonomi tartışmasına neden olan ifadelerine de değinerek, “Erdoğan değişimleri zorlamalı. Demokrasiye karşı saldırılara en iyi daha fazla demokrasi ile cevap verilir.” yorumunda bulundu. (Cihan)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin