TGC Sedat Simavi Ödülleri dağıtıldı

9 dalda sanatçı, gazeteci ve bilim insanlarına verilen "Sedat Simavi Ödülleri", törenle sahiplerine sunuldu.

Google Haberlere Abone ol
TGC Sedat Simavi Ödülleri dağıtıldı

Saat & Saat, Nurol GYO’nun sponsorluğunda düzenlenen törenin sunuculuğunu Gökmen Karadağ yaptı. Tören; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah ve çalışma arkadaşları, merhum Sedat Simavi, yitirilen ustalar, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen tüm gazeteciler,  10 Aralık’ta Dolmabahçe’de meydana gelen terör saldırısında şehit düşen 36’sı polis 44 kişi için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.



HALKIMIZIN DERİN ACISINI YÜREKTEN PAYLAŞIYORUM

Törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı.

Başkan Turgay Olcayto, şöyle dedi:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak her durumda çağdaş demokrasinin yanında ve nereden gelirse gelsin her türlü terörün karşısında olduk. Cumartesi gecesi yaşanan olayda bir futbol maçı sonrası stattan çıkan seyircileri koruma uğraşındaki güvenlik güçlerine ve polislerimize hain bir saldırı düzenlenmiştir. İnsana, insanlık değerlerine düşman bu canileri bir kez daha huzurunuzda lanetliyorum. Ölenlere rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Yönetim Kurulum adına halkımızın derin acısını yürekten paylaşıyorum.



MESLEK İLKELERİMİZDEN ÖDÜN VERMİYORUZ

Sedat Simavi, basın tarihimizin çok özel isimlerinden biri. Bir imparatorluğun çöküşüne, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’na ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına tanıklık etmiş bir gazeteci, bir sanatçı.1946’da ülkenin demokrasiye geçiş sürecinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulmasına öncülük etmiş ve ilk kurucu başkanımız olarak görev almıştır. Milli Mücadelenin yanında olmuş en baskıcı dönemlerde saraya kafa tutmuş karikatürleri ile halkı aydınlatmayı başarmış önemli bir figürdü Sedat Simavi. Kurucu başkanımızla gurur duyuyoruz. Onun çizdiği yolda her türlü baskıya karşı bağımsızlığımızdan, meslek ilkelerimizden ödün vermiyoruz. Kurucu Başkanımızı bir kez daha özlemle anarken bize miras bıraktığı ‘Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma…’ sözlerine sahip çıkmayı sürdürüyoruz.



146 GAZETECİ CEZAEVİNDE

Aynı sözcükleri yinelemekten biz yorulduk ama gazeteciliği tehlikeli bir meslek olarak görenler yorulmadı. Kamuoyunun haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkı için en zor koşullarda görev yapan gazeteciler günümüzde de potansiyel suçlu olarak görülmekteler. Halen cezaevlerinde 146 gazeteci çile dolduruyor. Cumhuriyet Gazetesi gibi Türkiye’nin prestijli gazetelerinden birinin 10 yazar ve yöneticisi bir ayı aşkın süredir  tutuklu bulunuyorlar. Demokrasiye inanan Türkiye’de demokrasinin yeşermesi için uğraş veren bütün bireyler gibi gazeteciliği yüreklerine sindirmiş, gazeteciler ülkedeki tüm askeri darbelere ya da sivil darbelere karşı olmuşlardır. Nitekim 15 Temmuz 2016’da da ülkede demokratik seçimlerle iş başına gelen iktidarı ve Cumhuriyet yanlılarını tehdit eden bir askeri darbe girişimi gerçekleşmiştir. Bu darbeye karşı da demokrasiden yana tavır koyanlarla birlikte muhalifi, iktidar yanlısı ve sağcısı, solcusu ile bütün medya bu darbe girişiminin karşısında olmuştur. Böylece nesnel gazeteciliğin her türlü tehlike karşısında nasıl birleşebileceği bir kez daha kanıtlanmıştır.

Buna rağmen darbeden sonra iktidarın ilan ettiği OHAL ile önce gazeteciler gözaltına alınmış, tutuklanmış onlarca gazete kapatılmış, onlarca televizyon kanalının çalışmalarına son verilmiştir. Günümüzde gazete ve gazete çalışanlarına yönelik baskılar da bütün uyarılarımıza rağmen artmaktadır. Basın sektöründe de işsizlik oranı çığ gibi büyümektedir. Burada bir kez daha kurucu başkanımızın sözlerini hatırlayalım ‘kalemini satmayan gerektiğinde kalemini kıran gazetecileri bu baskılar asla yıldıramayacaktır.’ Türkiye’de düşünceyi ifade özgürlüğünün, temel hak ve özgürlüklerin, basın özgürlüğünün temellendiği bir çağdaş demokrasi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.“



The Marmara (Taksim) Oteli’nde gerçekleştirilen törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Celal Toprak, Oğuz Güven, İhsan Yılmaz, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, TGC İl Temsilcileri, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu üyesi Serpil Özkaynak, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Onur Kurulu’ndan Engin Köklüçınar, Kamil Masaracı, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, Basın Yayın Enformasyon İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Sedat Simavi ailesinden Belma Simavi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.



2016 Sedat Simavi Ödülleri'ne değer görülen isimler ve eserleri şöyle:



1- GAZETECİLİK ÖDÜLÜ:



Ömer ERBİL

Hürriyet Gazetesi'nde 26 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan “Topkapı Sarayı Ayakta Zor Duruyor" başlıklı haberi nedeniyle.



2-RADYO ÖDÜLÜ:



Özlem YALÇIN

TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu ve TRT Memleketim FM'de 27 Ocak 2016 tarihinde yayınlanan “Evim Türkiye" adlı radyo programı nedeniyle.





3-TELEVİZYON ÖDÜLÜ:



Engin YILMAZ - Sevgi ŞAHİN - Çağlar GÜNER

Fox TV'de 4 Şubat 2016 tarihinde yayınlanan “Baran'ın İlaçları İçin Operasyon" adlı ortak haberleri nedeniyle.



Belgesel: 



Burçe BAHADIR

TRT Televizyonu Belgesel Kanalında 17 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan “Refakatçi" adlı belgesel programı nedeniyle.



4-KARİKATÜR ÖDÜLÜ:



Behiç AK

Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan “Kim Kime Dum Duma" isimli köşesinde çizdiği karikatürleri nedeniyle.



5-EDEBİYAT ÖDÜLÜ



Haluk ORAL“Bir Roman Kahramanı Orhan Veli" adlı biyografi çalışması nedeniyle.



6-SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ:



Dr. Bahar ARSLAN

“II. Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İki Devrim; İki Süreç - Tarihsel, İdeolojik ve Olgusal Bir Karşılaştırma" adlı eseriyle.



7-FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:



Prof. Dr. Ali KOŞAR“Mikrokanallarda Çap ve Uzunluğun Yüksek Kütle Akılı Doymamış Akış Kaynama Isı Transferine Etkilerinin Nümerik ve Deneysel Olarak Araştırılması" adlı eseri nedeniyle.



8-SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:



Seçici Kurul, yarışmaya başvuran eserler içerisinde bu yıl yönetmelik şartlarına uygun ödüle değer bir araştırma eseri olmadığına karar verdi.



9-SPOR ÖDÜLÜ:



Taha AKGÜL

“Güreşçi (Serbest Stil 125 kg) - Rio Olimpiyatları Şampiyonu" olması nedeniyle.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin