TGC: NEDİM ŞENER'İN YARGILANMASI ENDİŞE VERİCİ

Gazetecilere açılan davalarla ilgili açıklamada bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Hrant Dink cinayetinin aydınlatılmasına katkıda bulunmak amacıyla yazdığı kitaptan dolayı gazeteci Nedim Şener'in yargılanmasını endişe verici olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol
TGC: NEDİM ŞENER'İN YARGILANMASI ENDİŞE VERİCİ

TGC Yönetim Kurulu, 8 Haziran Pazartesi günü yaptığı toplantı sonrasinda konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:


“Türkiye’de ifade özgürlüğünün korunması ve sağlanması için öncelikle zihniyetlerin değişmesi gerektiği her açılan dava ile yeniden ortaya çıkmaktadır.


Gazeteci Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması herkesin ortak amacıdır. Bu nedenle devam eden davanın kamuoyunda izlenen bir dava olması da kaçınılmazdır. Gazeteciler bu davanın ve bu cinayetin etrafında olup bitenleri araştırmak ve ortaya çıkarmak için çaba sarf etmeleri, görevlerini yerine getirme sorumluluklarının sonucudur. 


Nedim Şener’in Hrant Dink cinayetinin aydınlatılmasına katkıda bulunmak amacıyla yazdığı kitabından dolayı ceza davası ile karşılaşması ve bu nedenle hakkında açılan iki ayrı davadan yargılanıyor olması endişe veren bir sonuçtur. Sadece Nedim Şener’i değil tüm gazetecileri ilgilendiren böyle bir sonucun doğmasına neden olan yasal düzenlemelerin yeniden ve tüm boyutlarıyla düşünülmesi gerekmektedir.  


Bir kez daha anlaşılmıştır ki; Türk Ceza Kanununun kabul edilmesiyle başlayan süreçte ortaya çıkan sonuçlar, sadece uygulamadan kaynaklanan hatalar olmadığı gibi, tek başına uygulamayı eleştirmenin Türk Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Yasasının madde içeriklerinin ifade özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemeler olduğu gerçeğini de ortadan kaldırmamaktadır.


Önemli suç davalarının tüm yönleriyle aydınlatılmasında gazetecilerin yazdıkları yazılar, haberler ve kitaplarından dolayı yargılanmaları değil, asıl olan yazılan kitapların içeriği, eleştiri yazılarındaki uyarılar veya bu yöndeki haberler dikkate alınarak bu yönde araştırmalar yapılmak suretiyle gerektiğinde soruşturmalar açılması ve varsa suç işleyen kişiler hakkında ceza davalarının açılabilmesidir.  Nedim Şener gibi uzman gazeteciler eliyle bazı suçların açığa çıkması, araştırılması ve kamuoyunun bilgisine sunulması yoluyla demokratik toplum düzeni gereklerine göre kamu vicdanının böylece rahatlatılması beklenir. Aksine tutumla gazetecilerin ceza davaları ile yargılanmalarına yol açan yasal düzenleme ve uygulamalar,basın özgürlüğünün sağlanamadığı ülkelerin demokrasi sorunu haline dönüşür.


              -2-


Artık açılan her ceza davası üzerinden demokrasi, ifade ve basın özgürlüğü sorununu tartışmak yerine, gazetecilerin ceza davaları tehdidi altında çalışmalarına neden olacak yasal düzenlemelerden vazgeçilerek bu yöndeki uygulamaların sona erdirilmesi hepimizin sorumluluğu olmalıdır. Asıl olan ifade özgürlüğüdür. Kamu makamlarının müdahalesi ise istisna olmalıdır.  


Türkiye’de hapiste gazeteci olmayacağına ilişkin açıklamaların  yaşama geçirilmesi de ancak bu yolla sağlanabilecektir.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin