TELEKOM SEKTÖRÜNE 15 BİN YENİ ELEMAN ALINACAK

Sektöre yeni giren oyuncularla birlikte telekom tarihinin en hareketli günlerini yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
TELEKOM SEKTÖRÜNE 15 BİN YENİ ELEMAN ALINACAK

Telekom sektöründe eleman alım fırtınası esmeye başladı. Türk Telekom’un özelleştirilmesi, GSM operatörü Telsim’in Vodafone tarafından satın alınması ve diğer iki operatör Turkcell ve Avea'nın da zorlu bir rekabet ortamına hazırlanması telekom sektörünü hareketlendirdi. "Tüm şirketler elini güçlendirmek için eleman alımına başladı" diyen uzmanlara göre 10 bini Türk Telekom'a ait olmak üzere sektörde 15 bin yeni eleman işe alınacak. Türk Telekomdaki yüksek talep ise çalışanların önemli bir bölümünün kamuda kalmayı tercih etmesi.


Data Expert Genel Müdürü Hasan Altunkaya, sektördeki hareketin ilk önce üst düzey yönetici pozisyonlarında hissedilmeye başladığını daha sonra bunun alt kadrolara da yansıdığını söyledi.


Uzmanlara göre bugünlerde GSM operatörlerinden, sabit hat hizmeti veren özel telekom firmalarına, bu firmalara altyapı hizmeti veren şirketlere kadar yüzlerce firmanın insan kaynaklarında hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bunun en büyük nedeni ise sektörün büyük oyuncularında yaşanan sahiplik ve yönetim değişiklikleri. İkinci büyük neden ise 2007 yılında devreye girmesi beklenen üçüncü jenerasyon teknoloji sistemlerinin devreye girmesi.
Tüm bu faktörler, sektörün her alanında rekabeti daha da güçlü hale getirme beklentisindeki firmaları güçlerini artırmak için harekete geçiriyor.


Uzmanların verdiği bilgiye göre en ciddi hareketlilik ise üst düzey yönetici kademelerinde yaşanıyor. Ancak çalışan kadrolarda yaşanan hareketlilik en alt kademelerde dahi kendisini hissettirmeye başladı. 


Sektörün önde gelen firmalarından isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Üçüncü jenerasyon teknoloji sistemleri geliyor. Yeni ürünler, yeni hizmetler piyasaya çıkacak. Sektör, tarihinin en büyük rekabetine tanık olacak. Sektöre bütün segmentleri ilgilendirecek yeni oyuncular da girecek. Şu andaki büyük oyuncuların dışında önümüzdeki dönemde sektöre iki yeni büyük oyuncunun daha girmesi bekleniyor. Geçen yıl lisanslarını alarak hizmet vermeye başlayan özel telekom firmalarından birkaçı da çok büyük bir atağa kalkacak" açıklaması yaptı.


 


Oger, iki yılda 10 bin kişi alacak


Oger Telekom'da, 6.5 milyar dolara Türk Telekom'un yüzde 55'inin satın alınmasından sonra yeni bir dönem başladı. Bir yandan yeni yatırımlar için kararlar alınırken diğer yandan da mevcut çalışanlarla ilgili düzenlemelere gidildi. Çalışanlara yeni düzen içinde devam etme ya da başka bir kamu kurumuna kaydırılma gibi seçenekler sunuldu. Özel bir şirkette çalışmanın riskini göze alamayan yaklaşık 10 bin kişinin kamuda kalma kararı verdiği belirtiliyor. Türk Telekom'un yeni sahibi Öger Telekom da çalışanların bu kararının ardından yeni eleman arayışlarına hız verdi. Uzmanlar, iki yıl içinde Türk Telekom'a yaklaşık 10 bin yeni eleman alımı yapılması gerektiği yönünde görüş belirtiyor.


 


CEO ve genel müdür aranıyor


Data Expert Genel Müdürü Hasan Altunkaya, sektördeki hareketin ilk önce üst düzey yönetici pozisyonlarında hissedilmeye başladığını söyledi. "Sektörde CEO, genel müdür, satış direktörü, satış pazarlama direktörü, genel müdür yardımcısı, iş geliştirme müdürleri, yazılım departman müdürleri, reklam-halkla ilişkiler müdürlerine yoğun talep var. Yetkin yönetici konusunda büyük bir boşluk var" diyen Altunkaya, sadece Türk Telekom ve GSM operatörlerinde değil alternatif telekom operatörlerinde de büyük bir hareketlilik yaşandığını dile getirdi. Antunkaya, operatörlere altyapı sağlayan şirketlerde bile önümüzdeki günlerde bin 500 kişiye yeni iş olanağı doğmasının söz konusu olduğunu söyledi. Antunkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Rekabetin artması ile birlikte satış pozisyonlarında yoğun eleman alımı olacak. Telekom sektöründe uzmanlaşan Data Expert'in elinde şu anda 10-12 üst düzey yönetici talebi var."


Telekom sektöründe yaşanan hareketliliğin iş arayanlar için de merak konusu olduğunu kaydeden Alanyalı&Alanyalı Danışmanlık Yönetici Ortağı Merih Alanyalı ise "Telekom sektöründe iş bulma hayaliyle arayanların sayısında çok ciddi bir artış var" açıklamasını yapıyor. 


 


Üst düzey yönetici adayları ile pazarlıklar da çok sıkı


Telekom sektöründe halen 70 bin çalışan olduğunu belirten HR Management Genel Müdürü Aylin Coşkunoğlu, "İstihdam sayısında yüzde 20 artış bekliyoruz. Şu anda sektörde büyük bir sirkülasyon yaşanıyor. Sektöre giren yeni oyuncular ve birleşmelerle birlikte çok ciddi bir eleman açığı ortaya çıktı. Bu süreç Avea ve Aria'nın birleşmesi ile başladı. Vodafone'un Telsim'i, Oger Telekom'un da Türk Telekom'u satın alması ile daha da büyüdü" açıklamasını yaptı. Firmaların şu anda orta ve üst düzey yönetici arayışlarına daha fazla yoğunlaştığını dile getiren Coşkunoğlu, şöyle devam etti: "Üst düzey yönetici klasmanında isimler kısıtlı. Sürekli aynı isimler etrafında dönüp dolaşılıyor. Bu nedenle de çalışan kesimin pazarlık gücü arttı. Sıkı pazarlıklar söz konusu. Kısacası telekomda altın bir dönem yaşanıyor."


 


Sektördeki rekabet ücretleri uçurdu


* Sektördeki rekabetin dozunun artması ile birlikte ücretler de yükseldi. Özellikle üst düzey yöneticilerin maaşlarında çok ciddi artışlar söz konusu.


* Uzmanlara göre bir dönem bankacılıkta olduğu gibi transferler yapılırken sağlanan ek imkânlar telekom sektörü için de geçerli olmaya başladı. Ücret skalası bile çalışanlar tarafından belirleniyor.


* Orta kademedeki bir yöneticinin maaşı 5 bin YTL'den başlıyor.


* Üst düzey yöneticilerde aylık kazanç, prim vs. hariç 20 bin dolara kadar çıkıyor.


* Ücret yapıları değişti. Yöneticiler, şirketin performansına yaptığı katkı kadar prim alıyor. Kişinin kademe yükseldikçe şirket performansına etkisi arttığı için aldığı prim de artıyor.


* Yeni ücretlendirme sistemine göre yöneticiler, performansa bağlı olarak yıllık kazancı kadar da prim alabiliyor.


* Telekom firmaları iyi deneyimli yöneticileri kendi tarafına çekebilmek için birçok ek imkân da sağlamaya başladı. Yöneticilere ev kirası, araba, kulüp üyeliklerinin yanı sıra çocukların okul masraflarının karşılanması gibi tekliflerde de bulunuluyor.


 


İki yılda telekom sektöründe neler oldu?


* 2004 yılının ikinci yarısında Aria ve Aycell birleşme kararı aldı. İki firmanın birleşmesiyle Avea markası doğdu.


* 2005 yılının temmuz ayında Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi Oger Telecom tarafından 6. milyar dolara satın alındı.


* 13 Aralık 2005'te TMSF tarafından satışa çıkarılan Telsim, 4 milyar 550 milyon dolarla İngiltere'den Vodafone Telekomünikasyon'un oldu.


* Rus Altimo, Aralık 2005'te Turkcell'in yüzde 13.2'lik hissesini 1.6 milyar dolar ödeyerek Çukurova Holding'den satın aldı.


 


REFERANS / Sibel Cingi

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin