Tek bir hakimin kararıyla sosyal medyaya uygulanan erişim engelini nasıl değerlendirdi?

Medyatava, Gökhan Ahi'ye sordu!

Google Haberlere Abone ol
Tek bir hakimin kararıyla sosyal medyaya uygulanan erişim engelini nasıl değerlendirdi?

Sosyal paylaşım siteleri Twitter, YouTube ve Facebook'a Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındığı görüntülerin paylaşıldığı gerekçesiyle 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun tarafından erişim engeli getirildi.



Kararın ardından ilgili içerikleri kaldıran Facebook'a erişim sağlandı. Ancak, Twitter ve Youtube'a uygulanan sansür devam ediyor.



Mahkeme kararında 166 internet adresi hakkında erişim engeli kararının olduğu ve 166 internet adresinde twitter.com, facebook.com ve youtube.com URL adreslerinin yer almadığı öğrenildi. Ancak, bu siteler hakkındaki komple site engelleme kararı, karar metninin 3. maddesinde yer alıyor.



Medyatava, sosyal paylaşım sitelerine uygulanan sansürü bilişim hukukçusu avukat Gökhan Ahi'ye sordu.



MT: Sosyal paylaşım sitelerine tek bir hakimin kararıyla uygulanan erişim engelini nasıl değerlendiriyorsunuz? 



Gökhan Ahi: Öncelikle, Mahkemenin kararı hukuka aykırı, zira kamu düzeni veya diğer sebeplerden dolayı site veya URL adreslerinin erişime engellenmesi mümkün değil. Çok yeni bir kanunla (6639 sayılı kanun md. 29) bu düzenleme geldi, ancak henüz yürürlüğe girmedi.



Mahkemeler, sadece kişilik haklarını ihlal veya özel hayatın gizliliğini ihlalden dolayı URL adresi veya site engelleyebilirler. Ayrıca bu tür kararların Anayasa’ya aykırı olduğu ortada, nitekim geçen yıl Anayasa Mahkemesi bir sitenin toptan kapatılmasını hukuka aykırı bulmuştu. 



Bu arada, mahkemenin kararı, sadece URL adreslerine erişim engelleme yönünde. Eğer teknik olarak URL engellemesi yapılamazsa veya ilgili siteler bu içerikleri çıkarmazsa, o sitelere tümden erişim engelleme yapılabilir. Karar çok yeni, zaten ulaştığı anda Facebook, Twitter ve Youtube daha öncekiler gibi hemen URL’leri engelleme veya çıkarma yoluna gidiyorlar. Daha onların içerik çıkarması netleşmemişken, sitelerin tümüne erişim engellenmesi yapılması, kararın yanlış uygulanmasından başka bir şey değildir. 



Bana göre, kararın bu şekilde uygulanması Türk Ceza Kanunu’nun 124. maddesindeki Haberleşmenin Engellenmesi suçunu akla getiriyor. Bu maddeye göre, sitenin tümden kapatılmasına ilişkin mahkeme kararı olmaksızın bu şekilde uygulama yapılamaz. 



 



 



Canan Kaya / Medyatava



canankaya@medyatava.com



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin