Tarihi eserler parmakların ucunda

Müzelerde kullanılmaya başlanan yeni teknolojiyle, ziyaretçiler yüzlerce yıllık eserlere adeta dokunma deneyimi yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi eserler parmakların ucunda

Müzelerde kullanılmaya başlanan görüntü işleme ve artırılmış gerçeklik teknolojisiyle, ziyaretçiler yüzlerce yıllık eserlere adeta dokunma deneyimi yaşıyor.



ODTÜ Teknokent bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yürüten Aurvis Bilişim, görüntü analizi ve işleme ile artırılmış gerçeklik alanındaki deneyimiyle müzelere özel bir uygulama geliştirdi. Aurvis Bilişim Teknoloji Direktörü Zafer Arıcan'ın verdiği bilgiye göre, Akıllı Mobil Müze Rehberi, ilk olarak Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde kullanılmaya başlandı.



Ziyaretçiler, söz konusu rehberi kendi akıllı telefonları ya da tabletleriyle kullanabiliyor. Böylelikle uygulamanın kullanıldığı müze için ek cihaz alımı masrafı söz konusu olmuyor. Müzenin temasında değişiklik yapılmasına, eserin çevresine "QR kodu" gibi ilave bir tanımlayıcı koymaya gerek kalmıyor, sinyal yayan cihazların kullanımına da ihtiyaç duyulmuyor.



Farklı bir deneyim



Uygulamayla müzenin mobil ortamda var olması sağlanarak adres, konum, iletişim bilgileri, açılış-kapanış saatleri, giriş ücretleri, müze planı gibi pratik bilgiler hakkında ziyaretçilere bilgi veriliyor.



"Kameradan eser tanıma teknolojisi" ile ziyaretçiler, uygulama içinden telefon kameralarını bir esere doğrulttuklarında farklı bir deneyimle karşı karşıya kalacak. Telefonun esere yönlendirilmesiyle karekod ya da tanımlayıcı resim gibi herhangi bir ilave unsura ihtiyaç duymadan otomatik tanıma işlemi gerçekleşecek. Daha sonra eserle ilgili zengin içerik ekrana gelecek. Böylece eser hakkında detaylı bilgilere yazılı, sesli ve görsel sesli olarak ulaşılacak.



Ziyaretçiler seslendirilmiş içeriği telefonlarından kulaklık gibi ilave bir aksesuara gereksinim duymadan dinleyebilecek. Seslendirilmiş içerik ses düzeyi müzede gürültü oluşumunu engelleyecek düzeyde tutulacak. Uygulama için ortak kullanıma sunulan kulaklık, kulaklık sistemi gibi cihazlara ihtiyaç duyulmaması hijyen sorunlarını da ortadan kaldırıyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin