Tarihi buluşma Kürt medyasında nasıl yer aldı?

Erdoğan ve Barzani'nin Diyarbakır'daki buluşması, Kürt medyasında geniş yankı uyandırdı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi buluşma Kürt medyasında nasıl yer aldı?

Kürt medyası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır görüşmesini Anadolu Ajansı'nın Kürtçe Haberler Servisi'nden takip etti. 



Anadolu Ajansı'nın görüşmeyle ilgili servis ettiği haber, fotoğraf ve görüntüler, Kürt medyasında geniş yer buldu. Diyarbakır'daki tarihi buluşmayla ilgili olarak Sorani ve Kurmanci lehçesinde 2 gün içerisinde 307 fotoğraf, 53 görüntü ve 145 haber servis edildi. Özellikle Irak'ın Kürt bölgesinde Sorani yayın yapan gazeteler, televizyonlar ve internet siteleri, AA'nın geçtiği fotoğraf ve görüntüleri bolca kullandı. Gazeteler, manşetlerinde AA'nın fotoğraflarını kullanırken; televizyonlar son dakika gelişmelerini ve görüntülerini AA'dan aldı. 



Görüşmenin bölgedeki yansıması olumlu oldu



Diyarbakır'daki tarihi buluşma, Kürt medyasında geniş yankı uyandırdı. Erdoğan'ın Barzani'yi Diyarbakır'da ağırlamasını olumlu bir gelişme olarak aktaran medya kuruluşları, iki gün boyunca ana gündemlerini bu konuya ayırdılar. Bölgenin önde gelen televizyon kanalları Rudaw, Kürdistan TV, Zagros TV, Gali Kürdistan, KNN, Speda, Kurdsat ve NRT Diyarbakır görüşmesine haber bültenlerinde geniş yer verdiler. Rudaw ve Kürdistan TV zaman zaman canlı yayınlarla Diyarbakır'daki gelişmeleri yayınladı. 



Erdoğan ve Barzani fotoğrafları manşetlerde



Gazeteler, Erdoğan ve Barzani'nin birlikte yer aldığı fotoğrafları manşetlerinde kullandılar. Xebat gazetesi, manşetinde Erdoğan'ın, "Biz bugün büyük lider Molla Mustafa Barzani'nin oğlunu ağırlıyoruz" sözlerini kullanırken; Hawlati ise "Barzani Diyarbakır'da sevenleri ve karşıtlarıyla birlikte" manşetini attı. Hawler gazetesi de Barzani'nin, "Biz yeni bir tarih sayfası açmak için buraya geldik" sözlerini manşetine taşıdı. Gali Kürdistan gazetesi de birinci sayfasında Barzani'nin "Barışın yolu ne kadar uzun olursa olsun bir saatlik savaştan daha iyidir" sözlerine yer verdi.  



Kürtçe Haberler Servisi 



Anadolu Ajansı'nın Kürtçe Haberler Servisi, 1 Eylül 2013 tarihinde Kurmanci ve Sorani lehçesinde yayına başladı. Kürt medyası, bu tarihten itibaren Türkiye, Ortadoğu ve dünyadaki gelişmeleri AA'dan takip etmeye başladı. Sorani ve Kurmanci servislerince günlük ortalama 70 haber servis edildi. Her iki lehçede üç ay içerisinde toplam 8 bin 29 haber, fotoğraf ve görüntü servisi yapıldı. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin