SURİYE İLE UÇAK KRİZİ DÜNYA BASININDA

Türkiye'nin, Moskova'dan Şam'a giden Suriye'ye ait sivil bir uçağı F-16'lar eşliğinde Esenboğa Havalimanı'na mecburi inişe zorlaması dünya basınında da yankı buldu.

Google Haberlere Abone ol
SURİYE İLE UÇAK KRİZİ DÜNYA BASININDA

Türkiye'nin, askeri kargo taşıdığı şüphesiyle Moskova'dan Şam'a giden Suriye'ye ait sivil bir uçağı F-16'lar eşliğinde Esenboğa Havalimanı'na mecburi inişe zorlaması dünya basınında da yankı buldu. Haberlerde, olayın, Türkiye-Rusya ilişkilerinde de gerginliğe yol açabileceği yorumu yapıldı. 


Dış basın, geçtiğimiz haftadan bu yana Türkiye ile Suriye arasında yükselen tansiyonun, son uçak kriziyle daha da yükseldiğine vurgu yaparken, bu olayın, Türkiye ile Rusya arasında da gerginliğe yol açabileceğine dikkat çekti.


İngiltere'de yayınlanan Telegraph gazetesi, Suriye'ye askeri kargo taşıdığından şüphelenilen yolcu uçağının, Türk askeri jetleri tarafından Ankara'ya zorla iniş yaptırıldığını yazdı; herhangi bir misilleme olasılığına karşı Türk yolcu uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmamaları konusunda uyarıldığını aktardı.


Geçtiğimiz haftadan bu yana iki ülke arasında artan gerginliğe dikkat çeken gazete, haberinde ayrıca, Orgeneral Necdet Özel'in "Suriye'nin borbardımana devam etmesi halinde daha büyük kuvvetle karşılık veririz" sözlerine yer verdi.


Reuters: "Türkiye Suriye'nin uçağını alıkoydu"


Uluslararası haber ajansı Reuters, silah ve savaş mühimmatı taşıdığından şüphenilen yolcu uçağının, Türk F-16'larınca Ankara'da indirildiğini duyurduğu haberinde,Türkiye'nin Suriye hava sahasını güvenli bulmadığı gerekçesiyle Türk uçaklarının, Suriye'den uçmamaları yönünde uyarıldığını yazdı.


Financial Times: "Türkler savaş istemiyor"


İngiliz Financial Times gazetesi de Moskova'dan kalkan Suriye'ye ait sivil bir uçağın, Türk savaş uçakları tarafından zorla indirilmesinin, Türkiye ile Rusya ilişkilerinde de tansiyonu yükselteceği yorumunu yaparak, Rusya'nın, Türkiye'nin aksine Esad rejimini desteklediğini yazdı.


"Türklerin büyük çoğunluğu Erdoğan'ı onaylamıyor"


Gazete,Türkiye'de yapılan anketlerin, Türklerin büyük çoğunluğunun savaşa karşı olduğunu ve Başbakan Erdoğan'ın Suriye tutumunu onaylamadıklarını gösterdiğini ifade etti. Financial Times, Türkiye'nin Suriye krizine rağmen bu ülkedeki şiddetten kaçan 100 bine yakın mülteciye kucak açtığını da vurguladı.


Telegraf: Gerilim artıyor 
Telegraph gazetesi, Suriye’ye askeri kargo taşıdığından şüphelenilen yolcu uçağının Türk askeri jetleri tarafından Ankara’ya zorla iniş yaptırıldığını yazarken, herhangi bir misilleme olasılığına karşı Türk yolcu uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmamaları konusunda uyarıldığını aktardı.

Geçtiğimiz haftadan bu yana iki ülke arasında artan gerginliğe dikkat çeken gazete, haberinde ayrıca, Orgeneral Necdet Özel’in ‘Suriye borbardımana devam etmesi halinde daha büyük kuvvetle karşılık veririz’ sözlerine yer verdi.


New York Times: "Tansiyon yükseliyor"


"Tansiyon yükseliyor: Türkiye Suriye uçağını zorla yere indirdi" başlığını kullanan New York Times gazetesi, olaydan sonra Şam ya da Moskova'dan buna karşılık acil bir yanıt gelmediğini bildirdi.


Gazete, 19 aydır devam eden Suriye'deki Esad karşıtı ayaklanmalarda Türkiye'nin ev sahibi rol oynadığını yazarak, 100 bine yakın mültecinin şiddetten kaçmak için Türkiye'ye sığındığını aktardı.


Türkiye ile Suriye arasında yükselen tansiyonun, Türkiye'nin NATO üyesi olmasından dolayı rahatsızlık verici olduğu yorumunu yapan New York Times,  NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in, "gerekli olduğunda NATO, Türkiye'yi korumak için tüm gerekli planları yaptı" sözlerine yer verdi.


Wall Street Journal: "Suriye çatışması iki cephede büyüyor"


Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi ise haberi, "Suriye çatışması iki cephede büyüyor" başlığıyla duyururken, Türkiye'nin, Şam ile gerilen tansiyonu, Suriye'ye ait sivil bir uçağını Ankara'da zorla durdurarak yükselttiğini yazdı.


Vesti: Rus Vesti televizyonu, Türkiye 17 Rus vatandaşının da bulunduğu Suriye uçağını 9 saat boyunca Ankara'da alıkoydu. Ancak Rus diplomatlara uçakta bulunan kişilerle görüşme izni verilmedi. Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü İgor Mityakov, aralarında çocukların da bulunduğu Rus yolculara yardımcı olmak için havalimanına giden Rus diplomatların vatandaşlarla görüşemediği söyledi.


Moskovski Komsomolets gazetesi de Ankara'daki Suriye uçağı olayı için "Türkiye'yi Rusya'dan gelen uçak korkuttu' başlığıyla verdi. Haberde şu görüşe yer verildi: "Ankara olağan dışı karara imza attı. Suriye-Türkiye krizi önceki gün ilk kez doğrudan Rusya'yı etkiledi. Türkler aramadan sonra uçağı serbest bıraktı, ancak şüpheli maddeler bulduklarını da ilan ettiler."


Der Spiegel: Alman Der Spiegel dergisi internet sayfasında, Türkiye ile Suriye arasındaki "uçak indirme kriz"ini "Türkiye Suriye uçağındaki Rus askeri araçlara el koydu" başlığıyla verdi. Haberde, Moskova'dan Suriye'ye giden yolcu uçağının Türk savaş uçakları tarafından zorla Ankara'ya indirildiği belirtilerek, Türk güvenlik uzmanlarının, Suriye uçağında geniş çaplı bir arama yaptığı ve Esad'a gittiği iddia edilen Rus askeri araçlarına el koyduğu vurgulandı.


The Guardian: İngiliz Guardian gazetesi de, "uçak krizi"ni "Türkiye Suriye yolcu uçağını zorla indirdi" başlığıyla verdi. Gazete, Türkiye'nin, Suriye yolcu uçağını "sivil olmayan kargo" taşıdığı istihbaratını gerekçe göstererek indirdiğini yazdı. The Guardian ayrıca, Suriye yolcu uçağının zorla indirilmesi olayının, Türk Genelkurmay Başkanı'nın Suriye'yi tehdit etmesinden birkaç saat sonraya denk gelmesine dikkat çekti.


Times: İngiliz Times gazetesi de, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin geçtiğimiz hafta savaş noktasına geldiğini ve Türkiye ordusunun sınırdaki etkinliğini artırdığını yazdı. Gazete hükümetin Suriye politikasının eleştirilmeye başlandığını ve kamuoyu yoklamalarının halkın büyük çoğunluğunun savaşa karşı olduğunu gösterdiğini vurguladı.



 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin