STAR GAZETESİ´NE ´KALLEŞ´ DAVASI

Uzan Grubu´na ait Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik´e el konulması üzerine ´Kalleş´ ve ´AKP terörü´ ifadelerini kullanan Star Gazetesi´nin eski Sorumlu Müdürü Serdar Akbıyık hakkında 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol
STAR GAZETESİ´NE ´KALLEŞ´ DAVASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Genel Başkanlığı'nın avukatları aracılığıyla, ÇEAŞ ve KEPEZ'e el konulmasıyla ilgili olarak Star Gazetesi'nin 13 Haziran 2003 tarihli nüshasının 1, 15, 16 ve 17 sayfalarında yer alan haberlere ilişkin yaptığı suç duyuruları, Ankara Basın Savcısı Kürşat Kayral tarafından sonuçlandırıldı.

İddianamede, Star Gazetesi'nin 13 Haziran 2003 tarihli nüshasında, Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafının yanında, 'Gücün buna mı yetiyor Kalleş' ifadesine yer verildiği, haberlerde, 'Cumhuriyet tarihinde böyle bir kalleşlik görülmedi... Uzan Grubu'nun en karlı şirketleri ÇEAŞ ve KEPEZ'e kalleşçe baskın düzenlendi... AKP hükümeti siyasi rakibi Cem Uzan'ı linç etmek için Uzan Grubu'na yargısız infaza başladı... AKP terörü' şeklinde ifadelerin kullanıldığı, bunların Başbakan Erdoğan ile AKP'nin tüzel kişiliğine hakaret içerdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Yapılan incelemede haberlerin kim tarafından kaleme alındığının belli olmadığının tespit edildiği belirtilen iddianamede, sorumluluğun Star Gazetesi eski Sorumlu Müdürü Serdar Akbıyık'a ait olduğu kaydedildi.

İddianamede, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde terör kelimesinin Fransızca 'terreur' kaynaklı 'yıldırma, korkutma, tedhiş' anlamına geldiğinin belirtildiği ifade edilerek, Kalleş kelimesinin Arapça 'kallaş' kökenli, 'sözünde durmayıp bir işin yüzüstü kalmasına yol açan, birisine gizlice kötülük eden', kalleşlik tanımının ise 'kalleş olma durumu veya kalleşçe davranış' olarak yer aldığı bildirildi.

Haberlerde yer alan sözlere belli bir olay yükleme niteliği getirilerek eleştiri sınırlarının aşıldığı, küçük düşürücü değer yargılarında bulunmak suretiyle yakınıcıların kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu, hakaret edildiği ifade edilen iddianamede, "Haberlerde güncellik öğesi bulunsa dahi, kalleş ve terör sözleriyle yazılar hukuka aykırı duruma getirilerek düşünsel bağ bozulmuş, haber verme sınırları şeref ve haysiyeti ihlal ve tahkir konumuna getirilmiştir" denildi.

İddianamede, söz konusu ifadelerin Başbakan Erdoğan'ın kişilik haklarına yayın yoluyla hakaret içerdiği gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'nun 'hakaret' hükmünü içeren 480/1-4, 'resmi sıfatlılara karşı işlenen suçlar' hükmünü içeren 273/l maddeleri ile AKP Genel Başkanlığı'nın tüzel kişiliği açısından da TCK'nın 483/2 ve 488/1-4. maddeleri yollamasıyla 480/1-4. maddesi uyarınca, Serdar Akbıyık hakkında 1 yıl 3 aydan 7 yıla kadar hapis istendi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin