'Soykırım oylaması' İngiltere basınında!

Alman Parlamentosundaki 'soykırım' oylaması sonrası Türkiye'nin tepki olarak elçisini geri çağırması İngiltere basınında geniş yer buldu.

Google Haberlere Abone ol
'Soykırım oylaması' İngiltere basınında!

İngiliz basını, 1915 olayları oylamasının, Avrupa'nın mülteci krizini çözmek için Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu kritik bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti. İngiliz basınının sözde soykırım oylaması değerlendirmeleri şu şekilde oldu:



Financial Times: "Almanya soykırım oylamasıyla Türkiye'yi kızdırdı. Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak kabul etmesi, Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerini zarara uğratabilir ve Avrupa'nın göçmen kriziyle mücadelesini daha da zorlaştırabilir."



BBC: "Oylamadan sonra Türkiye, elçisini geri çağırdı. Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul etmesini protesto eden Türkiye, Berlin Büyükelçisi'ni geri çağırdı. Türkiye, oylamayı "saygısız ve bilgisizlik" örneği olarak nitelendi. Oylama, göçmenlerin kontrolü konusunda Türkiye'nin yardımına gerek duyulduğu dönemde Türkiye ile Almanya arasındaki tansiyonu yükseltti."



Guardian: "Alman milletvekillerinin 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı' olarak tanımlamalarının ardından Türkiye, Berlin Büyükelçisini geri çağırdı. Türkiye Cumhurbaşkanı söz konusu kararın Türk-Alman ilişkilerini ciddi şekilde etkileyeceğini söyledi."



Telegraph: "Parlamento oylaması, AB ile Türkiye arasındaki hassas göçmenlik anlaşmasının riske girmesi endişeleri sırasında yaşanırken, Türkiye halen yüzbinlerce mülteciyi Avrupa'ya göndermek ve anlaşmayı bozmakla tehdit ediyor."



Independent: "Parlamento'daki oylama, Avrupa Birliği'nin mültecileri geri kabul eden Türkiye'ye ihtiyacı olduğu hassas bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'i telefon ile arayarak iki ülke arasındaki ilişkilerin bu oylamadan sonra zarara uğrayacağı uyarısında bulunduğunu söyledi."



Daily Mail: "Soykırım oylamasından sonra Türkiye elçisini geri çağırdı. Almanya Parlamentosu perşembe günü büyük bir çoğunlukla 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak oyladı. Oylama, Ankara'nın, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin akışını durdurmakta önemli bir rol oynadığı sırada gerçekleşti." (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin