SOSYAL MEDYANIN İSYANI ÜNLÜ GİYİM MARKASINA GERİ ADIM ATTIRDI

İnternetteki paylaşım sitelerinin önemi bir kez daha kanıtlanmış oldu...

Google Haberlere Abone ol
SOSYAL MEDYANIN İSYANI ÜNLÜ GİYİM MARKASINA GERİ ADIM ATTIRDI

Facebook ve Twitter'ın yanı sıra kısa sürede sosyal medyanın her alanına yayılan GAP'ın logosuna dair tartışmalar blogger'ların da gündemini meşgul etti. Sadece yeni logoyu tiye almak için http://www.gapyourself.com gibi sitelerinin bile hazırlanması ise akıllara "Acaba bu bir viral pazarlama (sosyal ağlarla pazarlama) taktiği miydi" sorusunu getirdi. Yeni logonun son derece zayıf tasarımı ve firmanın kararından hızla geri dönmesi bu tezi güçlendirirken, markanın Facebook'taki üye sayısı sadece son 3 günde 9.500 kişi arttı. Yeni logoyu protesto edenlerin kurduğu Twitter hesabının ise kısa sürede 5430 takipçisi oldu.

VİRAL TATİKLER KULLANDI Aralarında Sony, Intel, Boyner ve Kayra gibi markaların da bulunduğu pek çok şirkete sosyal medya ve online itibar danışmanlığı hizmeti veren Hayal Akademisi'nden Ercüment Büyükşener, GAP'ın logo değişikliği kararı ile kendisini bir anda sosyal medyanın önemli gündem maddelerinden biri haline getirdiğini belirterek, bunun tesadüfi olmasının zor olduğunu söyledi.

Büyükşener, "Danışmanlık hizmeti verdiğimiz şirketlere viral pazarlamanın temel felsefesi olan, ‘marka hakkında insanlara konuşulacak malzeme verme' noktasına odaklanmalarını tavsiye ediyoruz. GAP bu alanda son derece başarılı bir viral pazarlama çalışması yapmış görünüyor" dedi.

Firmanın yeni logoya gelen tepkiler üzerine geri adım atarak kriz yönetimi yapmış ya da süreci baştan itibaren planlamış olabileceğini savunan Büyükşener, her iki durumda da marka imajının bu operasyondan başarılı çıktığını söyledi. Büyükşener, "Konuyu bilen bilmeyen, markanın müşterisi olan ya da olmayan herkes Facebook, Twitter ve blog'larda yeni logoyla ilgili fikir belirtiyor. Bu süreç iyi yönetildiğinde her markanın işine yarayacak bir durumdur. GAP da profesyonelce davranarak süreci başarılı bir şekilde yönetiyor" dedi.

Online halkla ilişkiler ve viral pazarlama hizmetleri veren Tick Tock Boom ajansından Beybin Esen ise markaların sosyal medya kullanıcılarının tepkisini ölçme noktasındaki girişimlerinin önemli olduğunu ancak logo değişikliği gibi hassas bir konunun çok dikkatli ele alınması gerektiğini söyledi. Esen, "Sosyal medyada reklamın iyisi kötüsü olur mu tartışılır ancak ben markanın dikkat çekmesi için müşterinin yanıltılmasını doğru bulmuyorum. GAP sosyal medyadan gelen tepkilere kulak vererek negatif bir durumu süratle lehine çevirdiyse, sosyal ağların etkinliğinin anlaşılması açısından son derece önemli aşama kat edilmiş demektir" diye konuştu. Volkan Şhain www.milliyet.com.tr


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin